Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

"Οι ασθενείς μου με δίδαξαν όλα όσα ξέρω" Robin McKenzie



Robin Anthony McKenzie
CNZM, OBE, FCSP (Hon), FNZSP (Hon), NZCP (HLM), Dip. MT, Dip. MDT
1931 - 2013


Ο Robin McKenzie, παγκοσμίου φήμης φυσικοθεραπευτής, πέθανε ειρηνικά στις 13 Μαΐου 2013, μετά από μια γενναία μάχη με τον καρκίνο. Ήταν στο σπίτι του στο Raumati της Νέας Ζηλανδίας, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.
 

Ο Robin γεννήθηκε στο Auckland το 1931. Τελείωσε το Wairarapa College, συνέχισε τις σπουδές του στο Otago University και αποφοίτησε απο το New Zealand School of Physiotherapy του Dunedin το 1952. 
Το 1953, ξεκίνησε ένα ιδιωτικό ιατρείο στο Wellington, και εδώ ήταν που ειδικεύθηκε στη θεραπεία των διαταραχών της σπονδυλικής στήλης.Μια τυχαία κλινική παρατήρηση, οδήγησε τον Robin McKenzie να αρχίσει να αξιολογεί συστηματικά τα αποτελέσματα που είχαν απλές κινήσεις και θέσεις στον πόνο, που είχαν στην πλάτη οι ασθενείς του. 
Μια σαφής διαδικασία αξιολόγησης προέκυψε σταδιακά. Το σύστημα αυτό, που τώρα είναι γνωστή ως Μέθοδος McKenzie - Method of Mechanical Diagnosis and Therapy (MDT), έχει επιτύχει παγκόσμια αναγνώριση και θεωρείται πλέον ως μέρος της συμβατικής διαχείρισης για το χαμηλό πόνο στην πλάτη. 

Το όραμά του ήταν ότι όλοι οι ασθενείς με μυοσκελετικό πόνο να διδάσκονται πώς να διαχειρίζονται τον πόνο τους. Τα δύο βιβλία που έγραψε ειδικά για τους ασθενείς: Treat Your Own Back and Treat Your Own Neck έχουν πουλήσει πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι διαθέσιμα σε 17 γλώσσες. 
Για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, ο Robin McKenzie έπρεπε να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό και, κατά καιρούς, την απερίφραστη εχθρότητα που αντιμετώπισε. Αναμφίβολα σε αυτό βοήθησε και το μοναδικό Σκωτικό πνεύμα που τον διακατείχε και για το οποίο ήταν πολύ περήφανος.Ευτυχώς, το έργο του Robin McKenzie θα συνεχιστεί και μετά το θάνατό του. Δημιούργησε το Διεθνές Ινστιτούτο McKenzie  το 1982 και οδήγησε την ανάπτυξή του σε ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό.  
Μέχρι σήμερα, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, χειροπράκτες και άλλοι επαγγελματιες υγείας από 37 διαφορετικές χώρες, έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο McKenzie και η επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης του Ινστιτούτου McKenzie συνεχίζει να αυξάνεται.


Ο Robin McKenzie ήταν ένα Επίτιμο Ισόβιο Μέλος της American Physical Therapy Association, υπήρξε μέλος της International Society for the study of the Lumbar Spine, συνεργάτης της American Back Society, Επίτιμο Μέλος της New Zealand Society of Physiotherapists, Επίτιμο Ισόβιο Μέλος της New Zealand Manipulative Therapists Association και Επίτιμο Ισόβιο Μέλος του Chartered Society of Physiotherapists στο Ηνωμένο Βασίλειο.  
Το 1990, έγινε Officer of the Most Excellent Order της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, και το 1993, έγινε διδάκτορας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.  

Εκτός από την επαγγελματική ζωή του, Robin McKenzie είχε άλλα τρία πάθη. Πρώτα απ 'όλα ήταν η οικογένειά του. Ο Robin περιγράφει την οικογένειά του ως την "πραγματικά ισχυρή σπονδυλική στήλη της ζωής του". Τον υποστήριξε στους αγώνες της πρώιμης επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, γιόρτασε τα βραβεία που έλαβε για τα επιτεύγματά του και τον στήριξε στις δύσκολες στιγμές της ασθένειάς του. 

Η ιστιοπλοΐα και η κηπουρική ήταν τα δύο χόμπι που αγαπούσε.  
Το 1970, αγόρασε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και ακολούθησε μαθήματα, για να γίνει ικανός να αγωνιστει σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων.  
Η κηπουρική επίσης του χάριζε πληρότητα. Δημιούργησε κήπους μοναδικής ομορφιάς, οι οποίοι αποτελόντουσαν αποκλειστικά από εγγενή ΝέοΖηλανδικά φυτά. 

Ο Robin McKenzie αφιέρωσε τη ζωή του σε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα προβλήματα. Τον μυοσκελετικό πόνο. Με την ενθάρυνση των ανθρώπων να ξεπεράσουν τον πόνο και την αναπηρία τους, έχει βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή είναι μια πραγματικά μεγάλη κληρονομιά για να περάσει στις μελλοντικές γενιές.

πηγή: http://www.mckenziemdt.org/robin-mckenzie-obituary.cfm

αναφορές: http://www.wcpt.org/node/100496