Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μέγεθος και συμμετρία των μυών του κορμού σε χορευτές μπαλέτου με και χωρίς οσφυαλγία


από το περιοδικό: Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy (Απρίλιος 2013)

των: Jan E. Gildea, Julie A. Hides, Paul W. Hodges

(The University of Queensland, NHMRC Centre of Clinical Research Excellence in Spinal Pain, Injury and Health, School of Health and Rehabilitation Sciences, Brisbane, Qld, 4072, Australia)


Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη, με στόχο να διερευνηθεί η διατομή των μυών του κορμού σε επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου και η τυχόν μεταβολή του μεγέθους τους, σε περίπτωση ύπαρξης χρόνιας οσφυαλγίας.
Η οσφυαλγία είναι η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση σε χορευτές κλασικού μπαλέτου.
Έρευνα σε μη χορευτές, έχει βρει αλλαγές στο μέγεθος των μυών του κορμού, καθώς στην μυϊκή συνεργασία, σε περιπτώσεις οσφυαλγίας.
Δεν υπάρχουν όμως μελέτες που να εξετάζουν αυτές τις αλλαγές σε επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου.
Για να εξεταστεί το μέγεθος των μυών χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία, που έγινε σε 14 άνδρες και 17 γυναίκες επαγγελματίες χορευτές. Αξιολογήθηκε η διατομή 4 μυών (του πολυσχιδή, του λαγονοπλευρικού, του ψοΐτη και του τετράγωνου οσφυϊκού).
Οι μετρήσεις και οι συγκρίσεις έγιναν σε 3 ομάδες χορευτών. Η πρώτη ομάδα ήταν αυτοί που δεν είχαν προβλήματα οσφυαλγίας ή πόνου στο ισχίο (n = 8), η δεύτερη αποτελείτο από αυτούς που είχαν δηλώσει πρόβλημα μόνο οσφυαλγίας (n = 13) και η τρίτη από αυτούς που είχαν πρόβλημα οσφυαλγίας, σε συνδυασμό με αναφερόμενο πόνο στο ισχίο (n = 10).
Οι χορευτές που δεν είχαν προβλήματα (αυτοί της πρώτης ομάδας) είχαν μεγαλύτερη διατομή του πολυσχιδή μυ σε σύγκριση με αυτούς που είχαν αναφέρει προβλήματα οσφυαλγίας (της δεύτερης ομάδας) και ακόμη μεγαλύτερη από ότι εκείνοι που είχαν αναφέρει ταυτόχρονο πόνο στην οσφύ και στο ισχίο. 
Αλλαγές στο μέγεθος των μυών δεν υπήρχαν σε σχέση με την πλευρά του πόνου.
Οι αξιολογήσεις των άλλων μυών δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων.
Ο ψοΐτης και ο τετράγωνος οσφυϊκος είχαν μεγαλύτερη διατομή στους άνδρες χορευτές σε σύγκριση με χορεύτριες.
Τέλος, υπήρχε ένας θετικός συσχετισμός μεταξύ του μεγέθους ψοΐτη και των ετών επαγγελματικής ενασχόλησης με τον χορο.
Συμερασματικά, η ύπαρξη χρόνιας οσφυαλγίας και πόνου στο ισχίο σε επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου συνδέεται με μείωση της διατομής του πολυσχιδή μυ, αλλά όχι και των εκτεινόντων της ΟΜΣΣ , του ψοΐτη ή του τετράγωνου οσφυϊκού μυ.