Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Επίδραση του Kinesio Taping στην κυκλοφορία και την αντοχή του γαστροκνημίου μυ

από το περιοδικό: Journal of Athletic Training 

των:Hannah L. Stedge, MS, ATC, Ryan M. Kroskie, MS, ATC, Carrie L. Docherty, PhD, ATC, FNATA
Cedarville University, OH; Anderson College, SC; Indiana University, Bloomington

H μέθοδος περίδεσης Kinesio-Taping (KT) θεωρείται οτι αυξάνει την κυκλοφορία και μ αυτό τον τρόπο βελτιώνει τη λειτουργία των μυών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να καθορίζουν πως το ΚΤ επηρεάζει την κυκλοφορία και βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία.
Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι να προσδιοριστεί η επίδραση του ΚΤ στη ροή του αίματος, την περίμετρο και τον όγκο του γαστροκνήμιου μυ και τέλος και στην μυϊκή αντοχή, πάντα όμως σε υγιή μυ.
Σχεδιάστηκε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε ερευνητικό εργαστήριο. 
Συμμετείχαν 61 υγιή, δραστήρια άτομα (23 άνδρες και 38 γυναίκες), μέσης ηλικίας = 19,99 ± 8,01 ετών, μέσου ύψους = 169,42 ± 23,62 εκατοστών και μέσου βάρους = 71,53 ± 36,77 κιλών. 
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες: στην ομάδα που εφαρμόστηκε θεραπευτικό KT, στην ομάδα που εφαρμόστηκε εικονικό KT, και στην ομάδα ελέγχου. 
Η περίδεση στην κάθε ομάδα εφαρμόστηκε ανάλογα. Στην ομάδα θεραπείας ΚΤ η ταινία εφαρμόστηκε καλυπτοντας την ποδοκνημική και τον γαστροκνήμιο, όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο του ΚΤ. Στην εικονική ομάδα τοποθετήθηκε μια λωρίδα της ταινίας Kinesio Tex γύρω από την περιφέρεια του γαστροκνημίου μυ. Στην ομάδα ελέγχου δεν τοποθετήθηκε ταινία. 
Μετά την περίδεση μετρήθηκαν η ροή του αίματος σε μονάδες αιμάτωσης, ο όγκος της μυϊκης μάζας σε κυβικά εκατοστά, η περιφέρεια του γαστροκνημίου μυός σε εκατοστά, και η μυϊκή αντοχή σε Joule, η οποία μετρήθηκε πριν την περιδεση, 24 ώρες  και 72 ώρες μετά
Ξεχωριστές επαναλαμβανόμενες μετρήσεις και αναλύσεις, διεξήχθησαν για κάθε εξαρτημένη μεταβλητή. 
Στα αποτελέσματα δεν βρέθηκε μεταβολή στην μυϊκή αντοχή. Η ροή του αίματος στην περιφέρεια, δεν έδωσε επίσης καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων. Βρέθηκε επίσης ότι το KT δεν ενισχύει την αναερόβια λειτουργία των μυών.
Κλινικά, αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί το KT να μην ενισχύει  την αντοχή των μυών σε υγιείς αθλητές, αλλά στο μέλλον οι ερευνητές μπορεί να βρουν πιθανά οφέλη για τραυματισμένα
άτομα.


πηγή: http://natajournals.org/doi/pdf/10.4085/1062-6050-47.5.15