Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Φυσικοθεραπεία στην επώδυνη κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (The Sarah Key Method)


1. Η επούλωση των μεσοσπονδυλίων δίσκων (βασικές αρχές)
των
, ,
από το περιοδικό Physical Therapy Reviews (Volume 17 Issue 4 - August 2012, pp. 234-240)

Πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν στενούς δεσμούς μεταξύ της εκφύλισης μεσοσπονδύλιου δίσκου και του πόνου στην πλάτη και είναι στενά συνδεδεμένη η ρήξη του του δακτυλίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τον πόνο. Ωστόσο, δεν έχει γίνει επαρκής ερευνητική προσπάθεια για να συνδέθει ο πόνος στην πλάτη με τραυματισμό του δίσκου σε μεμονωμένους ασθενείς ή για τη θεραπεία της βλάβης του μεσοσσπονδυλίου δίσκου, με παρόμοιο τρόπο όπως σε ένα σύνδεσμο ή τένοντα μετά από κάποιο διάστρεμμα.Ο στόχος είναι να αναδιερμηνευτεί η επιστημονική βιβλιογραφία προκειμένου να παρέχει μια λογική για την φυσικοθεραπευτική παρέμβαση που αποσκοπεί στην προώθηση της "επούλωσης του δίσκου". 

Τα ευρήματα της μελέτης είναι: 
Η κατάσταση των μεσοσπονδυλίων δίσκων έχει επιδεινωθεί πολύ καιρό πριν την παρουσία των συμπτωμάτων, από τον πυρήνα προς τα έξω και η επειδείνωση αυτή εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό  από γενετικούς παράγοντες, από την μεταφορά των μεταβολιτών και από την μηχανική φόρτιση που έχουν δεχθεί. 
Αν επιπροσθέτως, χειρουργικά, αφαιρεθεί ο "επώδυνος" δίσκος, συνήθως εμφανίζεται μια ενεργή φλεγμονώδη διεργασία από εξω προς τα μέσα. 
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο συνδετικός ιστός που δημιουργείται στον εξωτερικό δακτύλιο, μπορεί εκ νέου να προκαλεί επώδυνες και φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως σε ένα τραυματισμό, λόγω της εκτόπισης του πηκτοειδή πυρήνα. 
Μελέτες σε ζώα επιβεβαιώνουν ότι η αποτελεσματική θεραπεία δίσκου εμφανίζεται μόνο στην εξωτερική στεφάνη και ακραία πλάκα, όπου η πυκνότητα των κυττάρων είναι μεγαλύτερη.  
Ο προσδιορισμός του δισκογενή πόνου δεν είναι εύκολος, αλλά οι τεχνικές είναι διαθέσιμες.  
Η επούλωση της περιφέρειας του δίσκου έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει από τον πόνο με τη μείωση της φλεγμονής και την αποκατάσταση της λειτουργίας.
Συμπερασματικά η Φυσικοθεραπεία πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της επούλωσης στην περιφέρεια του δίσκου, με την τόνωση των κυττάρων, ενισχύοντας την μεταφορά μεταβολιτών και απομακρύνοντας την πιθανότητα σχηματισμού συνδετικού ιστού, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη ενός νέου τραυματισμού. 
Μια τέτοια προσέγγιση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις Φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες, μπορεί να επιφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, σε μεγάλο αριθμό πασχόντων, μέσω της αυτο-θεραπείας.

πηγή:  http://www.maneyonline.com/doi/abs/10.1179/1743288X12Y.0000000015






2. Θεραπεία Αλλαγής της Πίεσης: ένα προτεινόμενο κλινικό μοντέλο για την επούλωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου
των, ,
από το περιοδικό Physical Therapy Reviews (Volume 18 Issue 1 - February 2013, pp. 34-42)

Στην προηγούμενη μελέτη, παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, σχετικά με την παθοφυσιολογία του δισκογενούς πόνου. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, εμείς προτείνουμε στρατηγικές αυτο-διαχείρισης για την προώθηση της επούλωσης του δίσκου και τη θεραπεία του δισκογενούς πόνου. Ο στόχος είναι να προταθεί ένα πρωτόκολλο Φυσικοθεραπείας για την αυτο-διαχείριση των τραυματισμών του δίσκου και τη διέγερση της διαδικασίας της επούλωσης.
Τα ευρήματα είναι: 
Η φλεγμονώδης διεργασία, μετά από τραυματισμό, στον εξωτερικό δακτύλιο είναι η πιο πιθανή πηγή του δισκογενούς πόνου. Η δομή του δακτυλίου ιστολογικά και παθολογικά είναι παρόμοια με άλλους ιστούς κολλαγόνου, όπως οι τένοντες και οι σύνδεσμοι. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φυσικοθεραπευτική πρακτική που ακολουθείται για τη διαχείριση τραυματισμών τενόντων και συνδέσμων και σε τραυματισμούς του δακτυκίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου. 
Δισκογενής πόνος χωρίς τραυματισμό είναι συνήθης λόγω της ανάπτυξης εξωτερικών φορτίων στο δίσκο, ειδικά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ορθοστασίας ή κινήσεων τελικού εύρους. 
Η κίνηση του συγκεκριμένου τμήματος της σπονδυλικής στήλης εξαρτάται από τη βέλτιστη λειτουργία του δίσκου.  
Στρατηγικές για τη διαχείριση των επώδυνων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με πόνο στις αρθρώσεις και ύπαρξη μυϊκού σπασμού θεωρούνται επίσης σημαντικές. 
Συμπερασματικά, η Φυσικοθεραπεία πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της επούλωσης στην περιφέρεια του δίσκου, με την τόνωση των κυττάρων, ενισχύοντας την μεταφορά μεταβολιτών, απομακρύντας την πιθανότητα σχηματισμού συνδετικού ιστού και βοηθώντας στην πρόληψη από έναν νέο τραυματισμό. 
Η προσέγγιση της αυτο-θεραπείας που παρουσιάζεται στο παρόν έγγραφο, δυνητικά μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, σε μεγάλο αριθμό πασχόντων. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ενημερωτικές συναντήσεις και θεραπευτικές συνεδρίες, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του πόνου στη ράχη.

πηγή: http://www.maneyonline.com/doi/abs/10.1179/1743288X12Y.0000000038




3. Σπονδυλική αποσυμπίεση
της

Η θεραπεία της σπονδυλικής αποσυμπίεσης είναι γνωστή εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στον Φυσικοθεραπευτικό κόσμο είναι γνωστή ως "έλξη" και εφαρμόζεται σήμερα σε πολλούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο, σε Φυσικοθεραπευτήρια, σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές, για 20 λεπτά σε κάθε συνεδρία, δύο φορές την εβδομάδα, για έξι εβδομάδες, συνήθως μετά από μια μακρά λίστα αναμονής. Κρεβάτια έλξης ή σύνθετοι πίνακες νωτιαίας αποσυμπίεσης, εξακολουθούν να φαίνονται βγαλμένα απο γραπτά του Dickens, με τα ογκώδη λουριά τους, με velcro και πόρπες, με το κρεβάτι διαχωρισμένο στα δυο καθώς το σώμα είναι τεντωμένο, κάτι σαν σκηνές άτυχων που κρεμμάστηκαν ή βασανίστηκαν με διάφορες τεχνικές.

Με την έκρηξη της βιομηχανίας της θεραπείας της νωτιαίας αποσυμπίεσης, το επάγγελμα ασχολείται με την παραδοχή, ότι η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη σε όρθια θέση, τείνει να συμπιέσει το κατώτερο άκρο πιο εύκολα από ό, τι το ανώτερο, διότι μεταφέρει περισσότερο φορτίο. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των μελετών πάνω στη νωτιαία αποσυμπίεση είναι πενιχρά, υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, αν και κανείς δεν φαίνεται να ξέρει γιατί. 
Όταν ήμουν παιδί θυμάμαι τον πατέρα μου να κάνει τη δική του αυχενική νωτιαία αποσυμπίεση (δι' απαγχονισμού), χρησιμοποιώντας έναν ιμάντα που συνδεότανε με σχοινιά και τροχαλίες από τα δοκάρια του εργαστηρίου του, προσπαθώντας να μειώσει τον πόνο στον αυχένα. Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή ένιωσε καλύτερα, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί.  
Τώρα έχω μια καλή ιδέα γιατί, με βάση τα 40 χρόνια της καριέρας μου. 
Το απλό "λύσιμο" του μπλοκ σε κάποια περιοχή της Σ.Σ. έχει σώσει αμέτρητους ασθενείς από το μαχαίρι του χειρούργου. Αν συμπεριλάβετε μια τέτοια διαδικασία στην καθημερινή ρουτίνα σας, θα μειώσετε τον πόνο στην πλάτη στο μέλλον.

πηγή: http://www.simplebackpain.com/spinaldecompressiontherapy.html#axzz2sleFjGGf



4. H do it yourself νωτιαία αποσυμπίεση 
της
 

Η do it yourself νωτιαία αποσυμπίεση φαίνεται να έχει μεγάλη επιτυχία σε ένα μεγαλο μέρος ασθενών που υποφέρουν από πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες ιστορίες που κάνουν το γύρο των ασθενών, για το πόσο αναποτελεσματική είναι η Φυσικοθεραπεία στη θεραπεία του χαμηλού πόνου στην πλάτη, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που αναφέρθηκε από το British Medical Journal, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των χαμηλής ταχύτητας νωτιαίων τεχνικών κινητοποίησης, σε συνδυασμό με πρόγραμμα ενίσχυσης των κοιλιακών, σε σύγκριση με "γενικές συμβουλές". Υπάρχουν και άλλες αναφορές για το ότι ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει τίποτε για το πρόβλημά του και  "απλά να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση" και να περιμένει (δηλαδή να ελπίζει). 
Μια άλλη δημοσίευση στο BBC News, το 2004, δήλωσε παρόμοια πράγματα, καταλήγοντας: "Αν θέλεις να απαλλαγείς από τον πόνο, θα πρέπει να δραστηριοποιήσεις ενεργά τον εαυτό σου".
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία και καλά, αλλά το "πώς" είναι το ζητούμενο.  
Θεωρώ ότι οι ασθενείς είναι πάρα πολύ πρόθυμοι να κάνουν πράγματα μόνοι τους, εφ 'όσον αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Η do it yourself νωτιαία αποσυμπίεση προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση τραβήγματος της σπονδυλικής στήλης, η οποία εκτός του ότι σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, σας κάνει να αισθάνεστε ότι είστε υπεύθυνος για την πρόοδο σας.

Υπάρχουν πολλές συσκευές νωτιαίας αποσυμπίεσης στην αγορά σήμερα (ζώνες και μπότες νωτιαίας αποσυμπίεσης, τράπεζες αναστροφής, το drx9000, η οσφυϊκή και αυχενική lcd αποσυμπίεση, το πρόγραμμα νωτιαίας αποσυμπίεση lordex) για να αναφέρουμε μόνο μερικά, και σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματά τους είναι ευεργετικά για τους πάσχοντες.
Ποιός όμως είναι ο πιό γρήγορος και εύκολος τρόπος για την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης; Το πρόβλημα είναι δεδομένο και δεν είναι εφικτό στον ασθενή να απευθύνεται συνεχώς σε οργανωμένες δομές (Φυσικοθεραπευτηρια, Κλινικες, Νοσοκομεία κλπ)
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μας, λόγω της φθίνουσας κατάστασής τους, χρειάζονται συνεχή βοήθεια, για να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής. 
Για το λόγο αυτό, προτείνω το απλό (και ανέξοδο) BackBlock, ως την πιο αποτελεσματική μορφή (do it yourself) νωτιαίας αποσυμπίεσης.
Η "θεραπεία αλλαγής πίεσης" (Pressure Change Therapy - PCT) με την χρήση ενός BackBlock προσθέτει μια άλλη διάσταση στη νωτιαία αποσυμπίεση. 
Ο ερευνητής Adams μας λέει ότι το ρευστό που περιέχεται μέσα στον δίσκο, κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις όταν εναλλάσονται οι κινήσεις της Σ.Σ. από κάμψη σε έκταση. Θεωρητικά, η Σ.Σ. σε μία κίνηση από άκρη σε άκρη, μετατρέπει την αποσυμπίεση σε συμπίεση και επιφέρει εντονότερες μεταβολές της πίεσης στο εσωτερικό των δίσκων (αυτό που αποκαλούμε απότομη πίεση κλίσης). Καθώς τα σπονδυλικά τμήματα εναλλάξ πιέζουν και έλκουν, το σπονδυλικό υγρό αναρροφάται και συμπιέζεται μεταξύ του τοιχώματος του δίσκου και των πορωδών σπονδυλικών τελικών πλακών.
Στην πράξη, η PCT με τη χρήση του BackBlock δημιουργεί, αναλογα με την θέση του ασκούμενου, αρνητικές πιέσεις του δίσκου (σε θέση έκτασης), έως θετικές πιέσεις (σε θέση κάμψης). 
Αυτές οι ακραίες σε εύρος κίνησης θέσεις της Σ.Σ. φέρουν προφανή πλεονεκτήματα στην κυκλοφορία του δισκοειδούς υγρού και έτσι μεταφέρονται θρεπτικά συστατικά βαθύτερα στην καρδιά του δίσκου και αποβάλλονται άχρηστες ουσίες. Θυμηθείτε, είναι εξίσου σημαντικό να φύγουν οι άχρηστες ουσίες έξω και να μεταφερθούν φρέσκα ζωτικά προϊόντα μέσα. 
Η παραπάνω θέση, με την Σ.Σ. σε παθητική υπερέκταση, με την χρήση του BackBlock, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποσυμπίεση του πρόσθιου τμήματος των οσφυϊκών δίσκων. Τα πολυεπίπεδα τοιχώματα των μεσοσπονδυλίων δίσκων είναι η πιο ανθεκτική δομή στο ανθρώπινο σώμα. Εκτός αυτού ο δακτύλιος είναι παχύτερος και πιο σκληρός στο μπροστινό μέρος των δίσκων, σε σχέση με το πίσω μέρος, όπου είναι πιο λεπτός και εξαιρετικά εκτατός, ώστε να μας επιτρέπει την ελεύθερη προς τα εμπρός κίνηση της Σ.Σ.. Τέλος, το πρόσθιο τμήμα του δακτυλίου ενισχύεται από τον ιδιαίτερα ισχυρό πρόσθιο επιμήκη σύνδεσμο, τον ισχυρότερο συνδέσμο της σπονδυλικής στήλης. Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το μπροστινό μέρος της σπονδυλικής στήλης έχει μια συνήθεια να καθηλωνεται, με συνηθισμένο αποτέλεσμα την δυσκαμψία.
Εκτός από τα προφανή οφέλη της νωτιαίας αποσυμπίεσης,  που είναι η ενυδάτωση του δίσκου, υπάρχουν και άλλα σημαντικά και λιγότερο προφανή ωφέλη. Οι μεταβολές της πίεσης στο εσωτερικό των δίσκων βοηθά στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης. Οι δίσκοι έχουν φυσικά ένα ιδιαίτερα αργό κύκλο εργασιών. Έτσι, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι (ιδιαίτερα οι οσφυϊκοί) έχουν μειωμένη ζωή, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή στο ανθρώπινο σώμα. Αν συνδυάστε αυτό με το μεταβολισμό του δίσκου και ακόμα περισσότερο με την υπερβολική φόρτιση, θα αρχίσετε να βλέπετε την αναγκαιότητα της χρήσης του Βackblock στις ασκήσεις νωτιαίας αποσυμπίεσης.
  
πηγή: http://www.simplebackpain.com/Do-it-yourself-spinal-decompression.html#axzz2sleFjGGf




5. Ασκήσεις νωτιαίας αποσυμπίεσης με Βackblock (The Sarah Key Method)
της


Πριν πάω στην αναφορά της χρήσης του BackBlock για την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης, θα έπρεπε να αναφέρω κάποιες παρατηρήσεις για την επιτυχία στη χρήση του BackBlock. Τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση των ασθενών, έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε το BackBlock, προκειμένου να πάρετε το καλύτερο από αυτό. 
 
Τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση των ασθενών από την The Sarah Key Method


Η άσκηση με χρησιμοποίηση του BackBlock είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά πρέπει να γίνει σωστά: την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό ρυθμό και ποσοστό για τα βήματα 2 και 3. Αν δεν εκτελέσετε σωστά ή αφήσετε κάποιο από τα στάδια εκτέλεσης, το πιθανότερο είναι να προκαλέσετε περισσότερο πόνο. Μέσα από τα βιβλία της Sarah και μέσω του βίντεο αυτοβοήθειας της, μπορείτε να κατανοήσετε τη δική σας κατάσταση και το βαθμό του προβλήματος της Σ.Σ. σας. Αλλά, μπορείτε επίσης να μάθετε (εδώ και τώρα), πώς να εφαρμόσετε αυτό το εύκολο σύστημα αυτοβοήθειας. Θα δείτε επίσης πώς να το βελτιώσετε, για να πάρετε τα μέγιστα από αυτό. 
Μπορεί αν σας ενδιαφέρει να δείτε τα αποτελέσματα υης εν εξελίξει έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου The Sarah Key Method. Τέλος, μπορείτε να συμμετέχετε αν θέλετε! Θα βρείτε το link με την έρευνα στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας.

Τα 3 βήματα της χρήσης του Back Block στην 'PCT'

Βήμα 1: Χρησιμοποιώντας το BackBlock για 60 δευτερόλεπτα
Ξεκινήστε από ύπτια θέση στο πάτωμα. Με τα γόνατα λυγισμένα, σηκώστε την λεκάνη σας και σπρώξτε το μπλοκ από την επίπεδη πλευρά κάτω ακριβώς από το ιερό σας. Συνήθως θα πρέπει να το μετακινήσετε λίγο δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει το σωστό σημείο. Θυμηθείτε: η πιο άνετη θέση είναι η σωστή θέση εφαρμογής του Βackblock.


Από εδώ, ήρεμα εκτεινετε και τα δύο σκέλη, ένα την κάθε φορά, με συρόμενη την κάθε φτέρνα κατά μήκος του δαπέδου ​​και στη συνέχεια χαλαρώστε (το πιο σημαντικό κομμάτι !). Μην σηκώνετε τα πόδια σας από το πάτωμα. Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε και τις δύο φτέρνες ενωμένες. Αισθανθείτε τα πόδια σας σαν δύο χοντρούς κορμούς δέντρων και αφήστε τα να πάρουν τη θέση που θέλουν. Θα αισθανθείτε μια αίσθηση ευχάριστης δυσφορίας στο κάτω μέρος της πλάτης και στην πρόσθια επιφάνεια των ισχίων, που θα αυξάνεται όσο πέρισσότερο χαλαρώνετε. Μην ανησυχήσετε εάν αισθάνθείτε τον γνωστό σας πόνο. Αν ψάξετε στα βάθη του μυαλού σας, θα αναγνωρίσετε ότι αισθάνεστε μια σχεδόν γλυκιά εκδοχή του γνωστού πόνου.
Μείνετε σε αυτή τη θέση για 60 δευτερόλεπτα. Η δράση του BackBlock στη θέση αυτή, είναι να ανοίξει απαλά το κάτω μέρος της πλάτης, όπως ακριβώς όταν τραβάμε προς τα έξω ένα ακορντεόν. Από τις μυριάδες κινήσεις έχετε κάνει στη ζωή σας, πιθανώς ποτέ δεν το έχετε κάνει αυτό!  
Και απ ότι καταλαβαίνετε το μόνο που κάνετε είναι μία ψευδής κινηση, ενώ η βαρύτητα κάνει όλη τη δουλειά. Χωρίζει τους συμπιεσμένους σπονδύλους και σας βγάζει από τη συνήθη κακή στάση σας. Είναι ένας λαμπρός συνδυασμός και πραγματικά τόσο απλός.

Βήμα 2: Τα γόνατα σε κάμψη
Φαινεται αστείο, αλλά αυτό είναι το δεύτερο βήμα: λικνίζοντας τα γόνατα προς το στήθος σας, είναι σχεδόν μια μορφή τέχνης, αν γίνει καλά. Αν το εκτελέσετε σωστά, θα κάνει όλη τη διαφορά στον κόσμο. Δεν είναι μια αναπήδηση ή μια ρυμούλκηση, είναι πραγματικά μια απαλή κίνηση, που επηρεάζει τους επίσης σφιχτούς μυς και τους συνδέσμους της περιοχής.


Μπορείτε να κρατήσετε τα γόνατά σας, κρατώντας τα ή πίσω ή πάνω από κάθε γόνατο και ακολουθήστε οποία λαβή είναι καλύτερη για να φέρει τα πόδια σας όσο γίνεται πιο κοντά στην κοιλιά σας. Ο ρυθμός της κίνησης πρέπει να είναι ελαφρώς ταχύτερος από 1 Hz (ή ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο). Με αυτό τον ρυθμό τα μωρά κοιμούνται όταν λικνίζονται κατά τη μεταφορά τους. Είναι μια ήρεμη κίνηση και αν το κάνετε σωστά, πιθανόν να αγωνίζεστε να κρατηθείτε ξύπνιοι! 
Έτσι, πιστεύω, ότι άν εκτελέσετε σωστά την κίνηση, μπορείτε να αισθανθείτε κομμάτι-κομμάτι την σπονδυλική στήλη και τους μυς σας και να χαλαρώσετε. Αυτό είναι αυτό που θέλουμε.

Βήμα 3: Άσκηση κοιλιακών
Δεκαπέντε επαναλήψεις κοιλιακών (γόνατα στο σαγόνι) για κάθε 60 δευτερόλεπτα στο BackBlock. Είναι επιτακτική ανάγκη πάντα να ακολουθούν ασκήσεις κοιλιακών. Μετά, λικνίζοντας τα γόνατα πρώτα, θα είναι ευκολότερη η εκτέλεσή τους. Αν αποτύχετε να κάνετε τον καθορισμένο αριθμό (ή ακόμη χειρότερα καθόλου), θα αισθανθείτε σκληρή και επώδυνη τη μέση σας, κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών. Όλα τα βήματα πρέπει να εκτελούνται ισορροπημένα, αλλιώς το όφελος μειώνεται .



Προσοχή:
1. ΜΗΝ προχωρήσετε με αυτό το σχήμα ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ του θεράποντα γιατρού ή του θεραπευτή σας.
2.  ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, μην προχωράτε.
3.  ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ BACKBLOCK εάν έχετε υποφέρει ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ από σοβαρό πόνο στη μέση ή στο πόδι, καρφίτσες και βελόνες, μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία. Αν δεν έχετε έλεγχο της ουροδόχου κύστης, υπαισθησία στα κάτω άκρα, προχωρημένη οστεοπόρωση, μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη, άγχος ή κατάθλιψη, ή αν υπάρχει υπόννοια εγκυμοσύνης.

  
πηγή: http://www.simplebackpain.com/how-to-do-the-backblock.html#axzz2sleFjGGf