Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

H Φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια: 5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού της φυσικής κατάστασης και της υγείας σας

από τον ιστότοπο: BOSSFITMAG (http://bossfitmag.com/)

της Ann Wendel (ATC, PT, CMTPT) 



Όταν ακούτε τη λέξη Φυσικοθεραπεία φέρνετε στο μυαλό σας εικόνες από ανθρώπους που περπατούν με πατερίτσες; Νομίζετε ότι η Φυσικοθεραπεία είναι μόνο για ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;
Σήμερα θα ήθελα να θίξω την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη μόνο σαν τρόπος αποκατάστασης από τραυματισμούς ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.
Θα αναφέρω πέντε σενάρια όπου ένας Φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς ή να πετύχετε τους στόχους σας στο γυμναστήριο και στην καθημερινότητά σας.




1. Έχετε μια δυσφορία που υποπίπτει στην προσοχή σας μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί να μην αισθάνεστε τίποτε σε όλες τις κανονικές δραστηριότητές σας. Όμως, κάθε φορά που θα ξεκινήσετε το πρόγραμμα της άσκησης, θα έχετε την ίδια δυσφορία.
Μην περιμένετε! Η έγκαιρη πρόσβαση σε Φυσικοθεραπεία θα σας οδηγήσει στο καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

2. Ψάχνετε να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, αλλά δεν είστε σίγουροι για τον κατάλληλο τύπο; Ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί να συναξιολογήσει όλες τις παραμέτρους και να σας υποδείξει την καταλληλότερη επιλογή. Θα εξετάσει τα σημάδια φθοράς των παπουτσιών που ήδη χρησιμοποιείτε, θα αξιολογήσει τον βηματισμό σας και την τεχνική σας. Θα σας δώσει συμβουλές με βάση τη συνολική σωματική δομή σας και τους στόχους σας.

3. Ψάχνετε για ένα συνολικό πρόγραμμα προετοιμασίας; Οι Φυσικοθεραπευτές, είναι άρτια εκπαιδευμένοι για να εκτιμήσουν την φυσική σας κατάσταση και στη συνέχεια να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα ειδικό για εσας, με σκοπό να πετύχετε τους στόχους σας. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι βελτίωση της ταχύτητας, της αντοχής ή της ισορροπίας. Είμαστε ειδικοί στην ανάπτυξη προγραμμάτων άσκησης που θα πραγματοποιηθούν στο γυμναστήριο ή το σπίτι σας. Οι Φυσικοθεραπευτές είναι η καλύτερη πηγή σας για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση προγραμμάτων ευεξίας, είτε είστε νέα μητέρα, είτε θέλετε να επιστρέψετε στο άθλημά σας, είτε ακόμη είστε παππούς ή γιαγιά που θέλετε να παίξετε με τα εγγόνια σας.

4. Έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα, όπως κάποια αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο ή διαβήτη, που μπορεί να δημιουργήσει κάποια αθέλητη αντίδραση του σώματός σας κατά την διάρκεια της άσκησης; Οι Φυσικοθεραπευτές έχουν εκτενή γνώση των νευρολογικών, των ορθοπαιδικών, αλλά και όλων των υπολοίπων προβλημάτων υγείας. Μπορούν να σας κάνουν προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να μείνετε σε καλή φυσική κατάσταση και να προλάβετε τυχόν τραυματισμούς. Μπορούν επίσης να παρέχουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή σε προβλήματα των αρθρώσεων, όπως και την κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

5. Η πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα κάνει καθιστική εργασία. Οι άνθρωποι που κάθονται σε ένα γραφείο όλη την ημέρα έχουν μυϊκά προβλήματα, όπως μικρού μήκους καμπτήρες του ισχίου, σφιχτούς θωρακικούς μύες και αδύναμους σταθεροποιούς της ωμοπλάτης. Οι μυϊκές αυτές ανισορροπίες θα προδιαθέσουν για κάποιο τραυματισμό, ειδικότερα όταν η συνήθης κίνηση σας χρησιμοποιεί τα ίδια πρότυπα (πχ η κολύμβηση σε ελεύθερο στυλ συμβάλλει στη μείωση του μηκους των θωρακικών μυών, η κυρτή στάση πάνω στο ποδήλατο μειώνει το μήκος των καμπτήρων του ισχίου και καταπονεί τους άνω ραχιαίους μυς).
Οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν επίσης να παρέχουν εργονομικές προτάσεις για να αποφευχθούν πιθανές κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οι χρόνιοι πονοκέφαλοι τάσης.

Μπορείτε στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (www.psf.org.gr) να βρείτε έναν Φυσικοθεραπευτή κοντά στην περιοχή σας και να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας σήμερα, σαν μέρος της δέσμευσής σας για να μια ζωής "πάντα σε φόρμα"!


πηγή: http://bossfitmag.com/physical-therapy-isnt-a-luxury-5-reasons-why-physical-therapy-needs-to-be-part-of-your-fitness-and-health-plans/