Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

H Φυσικοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με την χειρουργική επέμβαση στη ρήξη στροφικού πετάλου


από τον ιστότοπο PT in motion (A.P.T.A.)
12 Μαρτίου 2014
 
Μια πρόσφατη μελέτη από τη Φινλανδία υποστηρίζει ότι όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των μη τραυματικών ρήξεων στροφικού πετάλου, η Φυσικοθεραπεία από μόνη της παράγει ισοδύναμα αποτελέσματα με εκείνα με αυτά της αρθροσκοπικής χειρουργικής και της ανοικτής χειρουργικής αποκατάστασης. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης αυτής, η παρακολουθηση της αγωγής σε 167 περιπτώσεις δείχνει ότι "η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να θεωρείται ως η κύρια θεραπεία για την πάθηση αυτή".

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Bone and Joint Journal, στηρίχθηκε στην αξιολόγηση τη θεραπείας 173 ασθενών ηλικίας 55 ετών και άνω (μέση ηλικία 65) με ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: η πρώτη ομάδα ακολούθησε μόνο φυσικοθεραπευτική αγωγή, η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε ακρωμιοπλαστική και στη συνέχεια ακολούθησε φυσικοθεραπεία και η τρίτη ομάδα υποβλήθηκε σε χειρουργική αποκατάσταση στροφικού πετάλου, ακρωμιοπλαστική και στη συνέχεια ακολούθησε φυσικοθεραπεία. Κάθε ομάδα περιελάμβανε παρόμοιες ηλικιακές ομάδες και την ίση κατανομή ανά φύλο. Τελικά, 167 ώμοι ήταν διαθέσιμοι για αξιολόγηση.



Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα παρέμεινε το ίδιο και στις 3 ομάδες: στους ασθενείς δόθηκαν οδηγίες και πληροφορίες για άσκηση στο σπίτι, που είχε σαν στόχο την κινητικότητα της γληνοβραχιόνιας και την κινητοποίηση της ωμοπλάτης για τις πρώτες 6 εβδομάδες, με αύξηση της έντασης για τις επόμενες 6 εβδομάδες, ακολουθούμενη από ασκήσεις αύξησης της αντοχής και μεγαλύτερης αντίστασης για χρονικό διάστημα έως και 6 μήνες μετά. Οι συμμετέχοντες είχαν ακολουθήσει πρόγραμμα 10 συνεδριών φυσικοθεραπείας σε εξωτερικό φυσικοθεραπευτήριο.

Όταν οι ασθενείς αξιολογήθηκαν με τη χρήση της βαθμολογίας Constant, στους 3 μήνες, 6 μήνες και 1 χρόνο μετά, οι ερευνητές βρήκαν σημαντική ομοιότητα στα ποσοστά βελτίωσης. 
"Σε αντίθεση με την υπόθεσή μας, η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης του υπερακανθίου δεν βελτιωσε τη βαθμολογία Constant, σε σύγκριση με μόνο ακρωμιοπλαστική ή συντηρητική θεραπεία," έγραψαν οι συντάκτες της έρευνας. "Επιπροσθέτως, οι υποκειμενικές αξιολογήσεις της ικανοποίησης των ασθενών ήταν οι ίδιες και για τις 3 προσεγγίσεις.

Τα ευρήματα φαινόταν ακόμη να αντικρούουν το φαινόμενο placebo, που συχνά συνδέεται με τη χειρουργική επέμβαση. Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες γνώριζαν την πορεία της θεραπείας που θα ακολουθήσει, αλλά στη χειρουργική ομάδα δεν αναφέρθηκαν σημαντικά διαφορετικές αντιλήψεις για βελτίωση.  
Τα αποτελέσματα οδήγησαν τους συγγραφείς να υποθέσουν ότι οι παρεμφερείς αξιολογήσεις των ομάδων "μπορεί απλά να οφείλεται στην παρόμοια φυσιοθεραπευτική αγωγή (σχήματα)".


πηγή:  http://www.apta.org/PTinMotion/NewsNow/2014/3/12/RotatorCuffTears/
           http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24395315