Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Οι ερευνητές Τζάλλας & Τσίπουρας από τo Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων έλαβαν το βραβείο καινοτομίας του Μ.Ι.Τ.

Η περιγραφή της βραβευμένης ιδέας από τους ερευνητές: 

Το εργαστήριο NewMedia Medicine του Πανεπιστημίου MIT, στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών διοργάνωσε για Τρίτη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό καινοτομίας με θέμα την υγεία και την ευεξία - Health and Wellness Innovation 2013 . Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 22 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του New Media Lab στην Βοστώνη, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με 80 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που μοιράστηκαν σε 6 ομάδες. 


Ο διαγωνισμός Health and Wellness Innovation είναι ένας «μαραθώνιος» δύο εβδομάδων που επιδιώκει να φέρει κοντά ερευνητές, επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας και επιχειρηματίες με στόχο την καινοτομία στον χώρο της υγείας και της ευεξίας. Άμεση προτεραιότητα του διαγωνισμού είναι ο οραματισμός και η ανάπτυξη (σε επίπεδο πρωτοτύπου και proof-of-concept) καινοτόμων ιδεών που δίνουν στον ασθενή τον έλεγχο της υγείας του. Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Η υγεία είναι σε κρίση, καθώς και χρόνο δαπανούνται όλο και μεγαλύτερα ποσά για παροχή όλο και λιγότερων υπηρεσιών. Η λύση είναι η ενεργοποίηση των ασθενών, έτσι ώστε να λάβουν ενεργό ρόλο στην διαχείριση του προβλήματος της υγείας τους, καθώς, με την υπάρχουσα δομή του συστήματος υγείας, ο ρόλος τους υποτιμάτε και έτσι περιθωριοποιούνται.»
Οι ομάδες που συμμετείχαν ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες σε σχέση με:

  • ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την ενδομητρίωση (Peri-Operative Endometriosis team - MyOp)
  • άτομα με υπέρταση (Hypertension team - PreassureFree)
  • ασθενείς με HIV (HIV team - hiVIVA),
  • ασθενείς με την νόσο του Πάρκινσον (Parkinson's teamAEON health),
  • επιληπτικούς ασθενείς (Epilepsy teamEpiCenter),
  • άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια (Congestive Heart Failure team – Beacon)

Η ομάδα μας (η οποία ονομάστηκε AEON Health στα πλαίσια του διαγωνισμού και αποτελούνταν πέρα από μας τους 2 και άλλα 4 μέλη: 1 ένα Έλληνα επιστήμονα, 2 αυστριακούς ερευνητές και 1 αμερικανό επιχειρηματία στο χώρο της υγείας), εστίασε το ενδιαφέρον της, σε μια ιδέα δική μας (Αλέξανδρος Τζάλλας και Μάρκος Τσίπουρας) για την παρακολούθηση ασθενών με την νόσο του Πάρκινσον. Έτσι εργαστήκαμε από κοινού για την υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος το οποίο αποτελούνταν από δύο «έξυπνές» συσκευές, ένα γάντι και μια κούπα, για την βέλτιστη παρακολούθηση και αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων (βραδυκινησίας και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον. Μέτα από εργασία 11 ημερών καταφέραμε να αναπτύξουμε τις συσκευές αυτές καθώς και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία λογισμικού για την αυτόματη επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων που λαμβάνονται από τις συσκευές, την επικοινωνία με μια πλατφόρμα καθημερινής υποστήριξης και καταγραφής του ασθενή, καθώς και ενός διαδραστικού «παιχνιδιού-δραστηριότητας». Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας παρουσιάστηκαν στην τελική ανοιχτή εκδήλωση του διαγωνισμού, όπου παραβρέθηκαν καθηγητές και ερευνητές από το Harvard και το MIT, εκπρόσωποι πολλών μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιατρικής και της φαρμακολογίας, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου. Η ομάδα μας, AEON Health κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία: το βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας (Most Innovative Solution), που αποτελούσε και το ποίο σημαντικό βραβείο του διαγωνισμού καινοτομίας, καθώς και το βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων (Best Use of Resources). Ο συναγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, καθώς συμμετείχαν αμιγώς ερευνητές ομάδες από το τα καλύτερα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου, όπως το ΜΙΤ, το Ηarvard University, το University of Illinois και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων της αμερικάνικης επικράτειας.

Το γάντι για την αυτόματη αξιόλογη της βραδυκινησίας, είναι μία καινοτόμα ιδέα που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του. Η βασική ιδέα είναι η κατασκευή ενός γαντιού, εφοδιασμένου με μία σειρά από αισθητήρες τοποθετημένους πάνω από τα δάχτυλα, με στόχο την καταγραφή των κινήσεων των δαχτύλων, ενός υφάσματος αγωγιμότητας, που τοποθετήθηκε στις άκρες των δακτύλων και στο εσωτερικό της παλάμης, και ενός επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος της παλάμης. Όλοι οι αισθητήρες καταγράφουν σήματα τα οποία στέλνονται ασύρματα σε έναν Η/Υ. Ο ασθενής θα χρησιμοποιεί το γάντι σπίτι του, και θα εκτελεί φορώντας το μια σειρά από ασκήσεις με το χέρι, με τις οποίες είναι απόλυτα εξοικειωμένος καθώς αποτελούν τμήμα της συνήθους ιατρικής πρακτικής, όπως άνοιγμα-κλείσιμο παλάμης, ρυθμική επαφή του δείκτη με τον αντίχειρα και αναστροφή της παλάμης. Τα σήματα που καταγράφονται από τους ενσωματωμένους στο γάντι αισθητήρες, επεξεργάζονται με χρήση τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και τεχνητής νοημοσύνης, και από αυτά εξάγεται μία εκτίμηση για την βραδυκινησία του ασθενή. Με χρήση του γαντιού 2-3 φορές την ημέρα από τον ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση την βραδυκινησία του ασθενή, τις οποίες αξιοποιεί για να πετύχει την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Η κούπα για την αυτόματη αξιόλογη του τρόμου του ασθενή είναι επίσης μια καινοτόμα ιδέα. Η βασική δομή της είναι μια κοινή κούπα στην βάση της οποίας τοποθετήθηκε ένα επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, μέσω του οποίου κάθε φορά που ο ασθενής χρησιμοποιεί την κούπα, τα σήματα που καταγράφονται, μεταδίδονται ασύρματα και αναλύονται έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενή. που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του. Σε αντίθεση με το γάντι, η κούπα δεν χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία την χρήση της (όπως τοποθέτηση και εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων-ασκήσεων).

Περαιτέρω παρουσίαση της ιδέας όπως παρουσιάζονται σε μιας σειρά από video:


  1. προβολή και κάλυψη του θέματος από το ΕΤ3:
    https://www.youtube.com/watch?v=9iLt4q3V8E0
  2. παρουσίαση υλικού στον διαγωνισμό:
     https://www.youtube.com/watch?v=8UtRt5DEKrA
  3. επίσημο video από το ΜΙΤ, το οποίο περιέχει το σενάριο του project:
     http://www.youtube.com/watch?v=trNEZMXfPsk&list=PLHjUKn85ZmCoEp66g70RUJ4NUo799owU1