Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Βιοσωματικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο προσωπικό φυσικοθεραπευτηρίου

από το περιοδικό: Electromagnetic Biology and Medicine (2013)

της Vesselinova L.
Military Medical Detachment for Emergency Response/Department of Physical and Rehabilitation Medicine, Military Medical Academy-MHAT Sofia , Sofia , Bulgaria.

Οι επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην φυσικοθεραπεία έχουν μελετηθεί κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια του ασθενούς, ενώ η ασφάλεια του χειριστή δεν έχει αντίστοιχα μελετηθεί.
Η εργασία αυτή παρουσιάζει την ιατρική εκτίμησησυγκεκριμένα περιγράφει τάσεις στην κατάσταση της υγείας του προσωπικού, σε χώρους φυσικοθεραπείας, όπου η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι καθημερινή.
Έτσι συνοψίζονται τα σωματικά και τα νευρο-ψυχολογικά προβλήματα του προσωπικού φυσικοθεραπείας, από διάφορες εγκαταστάσεις, με διαφορετικό εξοπλισμό και φόρτο εργασίας. Το ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε από την ομάδα με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας των ερωτούμενων
Τα κύρια ευρήματα από την ανάλυση των ερωτηματολογίων περιλαμβάνουν προβλήματα περιοδοντίτιδας (42%), καρδιαγγειακές διαταραχές (41,6%), αλλεργικές διαταραχές ή συστηματική εκδήλωση δερματολογικών προβλημάτων (40,8%), φωτοευαισθησία (34,1%), ασθένειες του δέρματος (31,5%), μυοσκελετικές παθήσεις (30,0%) και νεοπλασματικές διαταραχές (7,5%). 
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στις μονάδες φυσικοθεραπείας είναι γυναίκες, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην παθολογία του αναπαραγωγικού συστήματος. 
Διαταραχές της εμμήνου ρύσης, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 20,0%. 
Αυτά τα ευρήματα που συλλέχθηκαν για το συγκεκριμένο προσωπικό φυσιοθεραπείας είναι ενδεικτικά και όταν υπάρξουν δεδομένα από άλλες επαγγελματικές ομάδες, θα μπορέσουν να αξιολογηθούν κατάλληλα.

πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23675622/?i=6&from=physiotherapy