Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αυχενογενής κεφαλαλγία και trigger point του στερνοκλειδομαστοειδούς

από το Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (Σεπτέμβριος 2013)

των Gema Bodes-Pardo, Daniel Pecos-Martín, Tomás Gallego-Izquierdo, Jaime Salom-Moreno, César Fernández-de-las-Peñas, Ricardo Ortega-Santiago

Η αυχενογενής κεφαλαλγία είναι ένας δευτερογενής πονοκέφαλος, που σύμφωνα με τον ορισμό της, σημαίνει πονοκέφαλος με προέλευση από την ΑΜΣΣ. Χαρακτηρίζεται από μονομερή κεφαλαλγία με συμετοχή στα συμπτώματα και της ΑΜΣΣ, για παράδειγμα: πόνος στην κίνηση του αυχένα, πόνος σε πίεση στην ΑΜΣΣ, ή/και παρατεταμένη κακή στάση του κεφαλιού.

Η φυσικοθεραπεία είναι η πιό συνηθισμένη αγωγή για τη διαχείριση των προβλημάτων στα άτομα με αυχενογενή κεφαλαλγία. Μια μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία έδειξε ότι η κινητοποίηση της άνω ΑΜΣΣ ήταν η πλέον χρησιμοποιούμενη παρέμβαση από τους φυσικοθεραπευτές.

Οι συγγραφείς θέλησαν να καθορίσουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής με την ενεργοποίηση των trigger point των στερνοκλειδομαστοειδών σε ασθενείς με αυχενογενή κεφαλαλγία. 
Συμμετείχαν 20 ασθενείς με κλινική διάγνωση αυχενογενούς κεφαλαλγίας και ενεργά trigger point στους στερνοκλειδομαστοειδείς, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες.
Στην μία ομάδα εφαρμόστηκε θεραπεία trigger point και στην άλλη ομάδα προσομοίωση της προηγούμενης αγωγής.

Το κύριο αξιολογούμενο αποτέλεσμα ήταν η ένταση του πονοκεφάλου (στην αριθμητική κλίμακα πόνου), καθώς και δευτερεύουσες εκβάσεις που περιλαμβάνουν την ένταση του πόνου στην ΑΜΣΣ και το εύρος της κίνησης, τα όρια του πόνου πίεσης στις εν τω βάθει σπονδυλικές αρθρώσεις της άνω ΑΜΣΣ και την δύναμη των καμπτήρων του αυχένα. 
Η αξιολόγηση έγινε κατά την έναρξη και 1 εβδομάδα μετά την αγωγή . 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους ασθενείς που εφαρμόστηκε θεραπεία trigger point, είχαμε μεγαλύτερη μείωση της κεφαλαλγίας και της έντασης πόνου στην ΑΜΣΣ, σε σχέση με εκείνους στους οποίους εφαρμόστηκε η προσομοίωση. 
Επίσης, οι ασθενείς της πρώτης ομάδας, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στην απόδοση των εν των βάθει καμπτήρων της ΑΜΣΣ, βελτιωμένη τροχιά κίνησης καθως και μείωση του πόνου πίεσης στην περιοχή, σε σχέση με εκείνους στους οποίους εφαρμόστηκε η προσομοίωση. 

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία με την ενεργοποίηση των trigger point του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός, μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση της κεφαλαλγίας και άλλων συμπτωμάτων της περιοχής της ΑΜΣΣ, όπως η ένταση του πόνου και η αύξηση της τροχιάς της κίνησης, η απόδοση των εν τω βάθει καμπτήρων μυών του αυχένα και η μείωση του πόνου πίεσης στην περιοχή.


πηγή: http://www.physiospot.com/research/manual-treatment-for-cervicogenic-headache-and-active-trigger-point-in-the-sternocleidomastoid-muscle/
          http://www.jmptonline.org/article/PIIS0161475413001061/abstract