Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η είσοδος της Ρομποτικής στη Φυσικοθεραπεία

του Timothy Hay
απο την "The Wall Street Journal" (5 Αυγούστου 2013)


Ένα άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βοηθήματα βάδισης ή αναπηρική καρέκλα, στην προσπάθεια να ανακτήσει σταδιακά την κίνηση που έχει χάσει, μέσω της φυσικοθεραπευτικής αγωγής.Αλλά αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να δουν περισσότερο δραστικά αποτελέσματα, αν είχαν χρησιμοποιήσει ρομποτικά βοηθήματα και περπατούσαν κάπως σαν τον Iron Man, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους. Και αυτό το ψηφιακό μέσον θα τους έδινε σίγουρα τη δυνατότητα να ανακάμψουν γρηγορότερα.

Πάνω σ' αυτή τη λογική, διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με την ιατρική ρομποτική, σχεδιάζουν σημαντικά τεχνολογικά βοηθήματα για κλινικές αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτήρια, ακόμη και για το σπίτι. Η εξέλιξη αυτών των συσκευών, φέρνει μείωση των τιμών τους, ενώ η ζήτηση τους μεταξύ των φυσικοθεραπευτών έχει αρχίσει να αυξάνεται, ισχυρίζονται πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων  εταιρειών.


Οι επενδυτές όμως των επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχουν μείνει ακόμη σε αναμονή, αμφισβητώντας το μέγεθος της αγοράς για προϊόντα τόσο υψηλής τεχνολογίας στην αποκατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών ισχυρίζονται ότι η αγορά ακόμη δεν έχει ξυπνήσει, καθώς δεκάδες χιλιάδες φυσικοθεραπευτές συνειδητοποιούν ότι οι κλινικές τους μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ρομποτικό εξωσκέλετο ή μια τηλεχειριζόμενη συσκευή κίνησης των άκρων, και ότι η χρήση αυτών των συσκευών θα έχει μια σημαντική επίδραση στους ασθενείς τους. 
"Θα πρέπει να δείτε την ψυχολογική επίδραση από τη χρήση αυτού του είδους των συσκευών", δήλωσε ο Nathan Harding, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής εξωσκελετικών ρομπότ Ekso Bionics Inc., με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

"Αντί οι ασθενείς αυτοί να κάθονται σε μια αναπηρική καρέκλα, στέκονται όρθιοι και περπατάνε. Είναι υπέροχο να το βλέπεις αυτό. Παρουσιάσαμε αυτό το πρωτότυπο σε διάφορα νοσοκομεία, αλλά είμαστε σε φάση εξέλιξης ακόμη. Πρέπει να επανασχεδιαστούν τα χειριστήρια γενικότερα."

Τελικά, αυτή η φουτουριστική τεχνολογία προορίζεται να παραμείνει στη σφαίρα των αστροναυτών και των ελίτ στρατιωτών, ή θα περάσει στους καθημερινούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα και θα τους δώσει την ευκαιρία να αισθανθούν οσο γίνεται πιο ικανοί και αυτόνομοι;



πηγή:  http://blogs.wsj.com/venturecapital/2013/08/05/the-rise-of-robotics-for-physical-therapy/?mod=e2tw
           http://eksobionics.com/