Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα χρειάζονται καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν

από τον ιστότοπο του C.S.P. (News & Events)
8 Αυγούστου 2013

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα γνωρίζουν τα δικαιώματα για την θεραπεία τους, στο πλαίσιο του N.H.S., σύμφωνα με έκθεση του Arthritis Research U.K..

Σε μια μελέτη,
το ίδρυμα Arthritis Research U.K. διαπίστωσε ότι πολλά άτομα με αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ότι δηλαδή αν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση μέσω του εθνικού συστήματος υγείας (N.H.S.), πρέπει να εκτελεστεί  εντός 18 εβδομάδων ή να ζητήσουν εναλλακτική αγωγή, εάν η επέμβαση καθυστερήσει περισσότερο.

Ο Tracey Loftis, επικεφαλής της πολιτικής και των δημοσίων υποθέσεων του Arthritis Research U.K., δήλωσε: "Όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν στην αποκατάσταση των ατόμων με σοβαρή αρθρίτιδα, οι οποίοι περιμένουν για μια αρθροπλαστική επέμβαση. Πρέπει να είναι ενήμεροι για το δικαίωμά τους να ξεκινήσουν την επέμβαση ή οτι άλλο χρειαστεί εντός 18 εβδομάδων".


Ο επαγγελματικός σύμβουλος του
Βρετανικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (C.S.P.) Steve Tolan είπε ότι η έκθεση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να πιέσει ο Σύλλογος για έγκαιρη πρόσβαση σε φυσικοθεραπεία για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, καθώς με αυτό πιθανόν να μπορούσε να αποφύγει την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής και βέβαια να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
"Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους χωρίς την υποστήριξη φυσικοθεραπείας και καταλήγουν έτσι να χρειάζονται συντομότερα χειρουργική επέμβαση. Μια καλύτερη επιλογή είναι η έγκαιρη παρέμβαση για τη διαχείριση του προβλήματος. Οι γιατροί πρέπει να παραπέμπουν τους ασθενείς για φυσικοθεραπεία στα πρώιμα σταδια ή, ακόμη καλύτερα, οι ασθενείς να χρησιμοποιούν την αυτο-παραπομπή τους για φυσικοθεραπεία. (σ.σ.: αυτό ισχύει στην Μ.Βρετανία)"

"Οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα δικαιώματά τους στην θεραπεία τους",  συμπλήρωσε ο κ. Tolan, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνειδητοποίηση, ότι οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τόσο την φυσικοθεραπεία, όσο και τη χειρουργική επέμβαση.

Και πρόσθεσε: "Για τους ανθρώπους που δεν είχαν ακολουθήσει φυσικοθεραπευτική αγωγή, ο χειρουργός θα πρέπει να εξετάσει εάν η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη επιλογή. Οι νεότεροι ασθενείς, για παράδειγμα αυτοί που είναι κοντά στα 40 τους, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα της φυσικοθεραπείας ως εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Μην ξεχνάμε ότι μια ολική αρθροπλαστική διαρκεί μόλις 15 χρόνια κατά μέσο όρο και το αποτέλεσμα σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι συνήθως το αναμενόμενο."


πηγή:  http://www.csp.org.uk/news/2013/08/08/patients-arthritis-need-better-information-treatment-rights