Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Σκλήρυνση κατά πλάκας και άσκηση

από τον ιστότοπο: Healthline

Σε μια νέα μελέτη θα εξεταστεί ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Οι μελετητές θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον κύκλο της κόπωσης και της αεργίας, για να μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων από ΣΚΠ. Οι Καναδοί ερευνητές ελπίζουν ότι ένα πρόγραμμα άσκησης, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με ΣΚΠ, θα έχει αυξημένα πλεονεκτήματα έναντι αντίστοιχων προγραμμάτων των παραδοσιακών κατευθυντηρίων γραμμών. Στην επικείμενη μελέτη τους, η οποία δέχεται ακόμη εθελοντές, οι ερευνητές θα σχεδιάσουν και θα εφορμόσουν ένα ειδικό "εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για ΣΚΠ" (MSTEP).Οι εθελοντές θα συγκριθούν με μια άλλη ομάδα, που ασκείται σύμφωνα με τις τρέχουσες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές. Η αξιολόγηση θα γίνει χωρίς να γνωρίζουν οι ερευνητές, ποιος έχει εκχωρηθεί σε ποια ομάδα άσκησης. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της μελέτης, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του MSTEP και σε σχέση με τις κινητικές δυνατότητες των ατόμων με ΣΚΠ που ζουν καθιστική ζωή.Η μελέτη, στην οποία έχουν ήδη εγγραφεί 240 ασθενείς, είναι δομημένη πάνω σε προηγούμενες έρευνες, που δείχνουν ότι οι ασθενείς με ΣΚΠ ακόμη και με ήπια αναπηρία, όπως μετράται με την Διευρυμένη Κλίμακα Κατάστασης Αναπηρίας (EDSS), έχουν σημαντικά μειωμένη ικανότητα για άσκηση.  
Σε σύγκριση με μια υγιή ομάδα ελέγχου, τα άτομα με ελάχιστη αναπηρία με ΣΚΠ δεν αποδίδουν εξίσου καλά ακόμη και σε εύκολες ασκήσεις όπως, push-ups, κάμψεις κορμού ή ακόμα και σε εύκολες ασκήσεις μονοζυγου.

Η κόπωση είναι ένας φαύλος κύκλος

Σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση για την ΣΚΠ των ΗΠΑ (NMSS), "Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της  ΣΚΠ και είναι πραγματικότητα για το 80% των πασχόντων. Η κόπωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στο σπίτι και στην εργασία και μπορεί να είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα σε ένα πρόσωπο που έχει διαφορετικά ελάχιστα όρια δραστηριότητας από το φυσιολογικό. Η κόπωση είναι ένα από τα κύρια αίτια της πρόωρης αποχώρησης από την εργασία για τους πάσχοντες απο ΣΚΠ."
Είναι δύσκολο να ασκηθεί κάποιος, όταν είναι εξουθενωμένος από κόπωση. Ωστόσο, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την κούραση σε ορισμένους ασθενείς με ΣΚΠ.Τα προηγούμενα χρόνια, εθεωρείτο ότι η άσκηση ήταν επιβλαβής για τα άτομα με ΣΚΠ. Αυτό, μετά την ανακάλυψη του Wilhelm Uhthoff το 1890 ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είχε ως αποτέλεσμα μια προσωρινή αύξηση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ. Έτσι, οι ασθενείς είχαν συχνά την προτροπή να αποφεύγουν την όποια φυσική δραστηριότητα, διότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.Σε μια μελέτη του 2002 στην Ελβετία, απεδείχθη ότι αυτό ήταν λάθος, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν πρέπει να εμποδίζει τους πάσχοντες από ΣΚΠ να συμμετέχουν σε τακτική σωματική άσκηση. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ασκούνταν συστηματικά, παρουσίασαν μείωση της κόπωσης, βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των επιπέδων δραστηριότητας. Βελτίωσαν επίσης την αντίληψη της κατάστασης της υγείας τους.

Φυσική δραστηριότητα και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής
Μια έρευνα σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Wisconsin, σε 215 ασθενείς που είχαν επιλεγεί από την NMSS για να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την προθυμία τους στο να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα, καθώς και σχετικές πληροφορίες με την ποιότητα της ζωής τους."Η άσκηση βρέθηκε να είναι ο μεσολαβητής μεταξύ της λειτουργικής ανικανότητας και της υγείας, που σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής", δήλωσε ο Connie Sung, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin.Το πιο σημαντικό από αυτή τη μελέτη, βρίσκεται σε μια συνέντευξη του Dr Sung στο Healthline, ότι "στην προαγωγή της υγείας, συμπεριφορές όπως η τακτική άσκηση, είναι σημαντικές και σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και που με τη σειρά της σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα στην δυνατότητα για εργασία. Οι επαγγελματίες της αποκατάστασης θα πρέπει να εξετάσουν,  συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων προαγωγής υγείας, την δυνατότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης για τα άτομα με ΣΚΠ."

Κινηθείτε! 
Για τους ανθρώπους με ΣΚΠ που ζουν καθιστική ζωή, η αλλαγή "ταχύτητας" στην καθημερινή δραστηριότητα είναι καλύτερο να γίνεται σταδιακά."Το πρώτο βήμα είναι πάντα να μιλήσετε με έναν φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης, που να είναι γνώστης του προβλήματος, για να καθορίσει το είδος της άσκησης που είναι καλύτερο για τη φυσική σας κατάσταση", δήλωσε η Megan Weigel, DNP, από το Baptist Medical Center στο Jacksonville, σε συνέντευξη στο Healthline."Όταν ξεκινάτε σε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, προγραμματίστε την άσκηση κατά τη διάρκεια της καλύτερης ώρας της ημέρας για εσάς," συμβουλεύει η Weigel. "Να ασκείστε σε δροσερό περιβάλλον και να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Ξεκινήστε αργά και με εύκολες ασκήσεις και να επιβραβευστε τον εαυτό σας για την πρόοδο! "
Ποιό είδος άσκησης είναι το καλύτερο; "Δεδομένου ότι ο κάθε ένας πάσχων από ΣΚΠ έχει διαφορετικά συμπτώματα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις," λέει η Weigel. "Επίσης, διαφέρουν οι τύποι των προτεινόμενων ασκήσεων με βάση το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, όπως και σε άλλες παθήσεις. Θα ήθελα να συστήσω σίγουρα εύκολες ασκήσεις χαλάρωσης και ισορροπίας για όλους τους τύπους της ΣΚΠ." 
Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε να έχετε κίνητρα; "Η συμμετοχή σε μια ομάδα μαθημάτων γυμναστικής μπορεί να είναι διασκεδαστική, αλλά πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο και διασκεδασικότερο να ασκούνται με έναν φιλο," Weigel λέει. "Η προσθήκη της άσκησης στη ζωή του πάσχοντος από ΣΚΠ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για αλλαγή του τρόπου ζωής."

Κανένα μειονέκτημα από την άσκηση
Ακόμη και αν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αποδειξουν ότι η συγκεκριμένη εξειδικευμένη άσκηση ειδικά σχεδιασμένη για ΣΚΠ είναι καλύτερη από την παραδοσιακή πρακτική, η τακτική άσκηση εξακολουθεί να είναι μια υγιεινή επιλογή."Η συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα είναι υψίστης σημασίας για να σπάσει ο κύκλος της αδράνειας, να αυξηθεί το χαμηλό επίπεδο της λειτουργικότητας και να μειωθεί το υψηλότερο επίπεδο της αναπηρίας", τονίζει ο Dr Sung. "Παρά το γεγονός ότι ενθάρρυνση της άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας είναι δυνητικά δύσκολη, το αποτέλεσμα της συμμετοχής σε τέτοια προγράμματα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην καθημερινή ζωή, η ευχαρίστηση της κίνησης και η ανάπτυξη της κοινωνικής υποστήριξης, τόσο μέσα όσο και έξω από το φυσικό περιβάλλον της δραστηριότητας."
Το κλειδί για την βελτιωση της φυσικής κατάστασης του πάσχοντος είναι η αρχική απόφαση να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα άσκησης και ο Dr Sung συμπληρώνει ότι, "Τα άτομα με ΣΚΠ που ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης, πρέπει να ενισχύσουν την επιθυμία τους για να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθούν."

πηγή: http://www.healthline.com/health-news/ms-exercise-for-ms-trial-now-seeking-volunteers-081413#.Ugx-U6xUScc.twitter