Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η άσκηση χτίζει καλύτερο εγκέφαλο

από τον ιστότοπο: Health Habits
του Douglas Rodd
(9 Αυγούστου 2013)

Φανταζόμουν ότι υπήρχε ένας λόγος για το ότι οι αναγνώστες μου είναι πολύ πιο έξυπνοι από τον μέσο άνθρωπο. Αποδεικνύεται τελικά, ότι το σύνολο των ασκήσεων που κάνετε, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και στην πραγματικότητα προωθεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εθελοντική άσκηση που προκαλείται σε ποντίκια εργαστηρίου, βοηθά στο να αναπτυχθούν νέα εγκεφαλικά κύτταρα, στην περιοχή του εγκεφάλου (ιππόκαμπος) που συνδέονται με τη μνήμη και την πλοήγηση στο χώρο.


Η διάρκειας 105 ημερών μελέτη, περιλάμβανε δύο ομάδες ποντικών. Μια ομάδα επετράπη απεριόριστη πρόσβαση σε ένα τροχό άσκησης και τα ποντίκια έτρεξαν, κατά μέσο όρο, πάνω από 20 χιλιόμετρα την ημέρα. Η άλλη ομάδα των ποντικών που δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκηθεί.
    
Δοκιμές έδειξαν ότι τα ποντίκια της ομάδας άσκησης ήταν καλύτερα σε θέση να διακρίνει από μνήμης παρόμοια πράγματα. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε πρόσθετα κύτταρα του εγκεφάλου που δημιουργήθηκαν από την άσκηση, είπαν οι ερευνητές. "Η απομνημόνευση περισσότερων παρόμοιων εικόνων είναι μια ένδειξη βελτίωσης της μνήμης," δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Timothy Bussey του Πανεπιστημίου του Cambridge. "και αυτή η πτυχή της μνήμης, βελτιώνεται με την άσκηση, σύμφωνα με την μελέτη."Το ανθρώπινο ισοδύναμο είναι να μπορούμε να θυμόμαστε τον χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου μας, που έχουμε χρησιμοποιήσει σε δύο διαφορετικές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα. Γίνεται δύσκολο να διακρίνει τα γεγονότα όταν είναι παρόμοια. "
 

Βέβαια δεν είναι μόνο η σωματική άσκηση.Μια άλλη ομάδα ερευνητών του εγκεφάλου πιστεύει, ότι είναι ένας συνδυασμός της αυξημένης ροής του αίματος (μέσω άσκησης) και αυξημένης νευρικής δραστηριότητας (επίλυση προβλημάτων, εκμάθηση νέων καθηκόντων, αναγνωστικές συνήθειες κλπ), που έχει ως αποτέλεσμα, τόσο τη δημιουργία, όσο και τη διατήρηση των νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε οποιαδήποτε ηλικία.
 

Αλλά περιμένετε, υπάρχει και κάτι καλύτερο....Η συμπλήρωση της διατροφής σας με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κυτταρική λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου σας.

Συμπέρασμα
  •     Σωματική άσκηση = νέα κύτταρα του εγκεφάλου
  •     Εγκεφαλική λειτουργία = άσκηση των εν λόγω νέων εγκεφαλικών κυττάρων (η θεωρία: το χρησιμοποιείς ή το χάνεις)
  •     Πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων = καλύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων

πηγή: http://www.healthhabits.ca/2010/01/21/exercise-builds-better-brains/