Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σιωπηλή επιδημία που κοστίζει στην Αυστραλία 55 δισεκατομμύρια δολάρια

από τον Australian Physiotherapy Association 
της Alison Miller
(27 Αυγούστου 2013)

"O χρόνιος μυοσκελετικός πόνος είναι η σιωπηλή επιδημία της Αυστραλίας", δήλωσε ο Marcus Dripps, Πρόεδρος του Αυστραλιανού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (A.P.A.). "To σύστημα υγείας μας, συχνά παραβλέπει αυτά τα προβλήματα στην ατζέντα της δημόσιας υγείας, επειδή οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν άμεσα από αυτές τις συνθήκες, αλλά ο αντίκτυπος αυτών των προβλημάτων είναι εμφανής. Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία σοβαρού μακροπρόθεσμου πόνου και σωματικής αναπηρίας και σύμφωνα με την παρακάτω έκθεση, αυτό μας κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια."

Η έκθεση υπογραμμίζει τρεις κρίσιμους τομείς παρέμβασης για:
• την μείωση των άμεσων δαπανών υγείας
• την αύξηση του κόστους παραγωγικότητας
• την διασύνδεση, στην αντιμετώπιση, των περιστατικών πόνου και αναπηρίας, με άλλες χρόνιες ασθένειες (όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα προβλήματα ψυχικής υγείας).

"Οι φυσικοθεραπευτές είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους βασικούς τομείς," είπε ο κ. Dripps. "Η φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει το συνολικό άμεσο κόστος για την υγεία; 
Ασφαλώς, εφ' όσον οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης, με την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή, ως προληπτικό μέτρο."
Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μείωσης της παραγωγικότητας. Μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προβλήματα πόνου στην εργασία, με τη δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης του πόνου και της εκτίμησης του τι μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει μέσα στα φυσικά όριά του.
"Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, συχνά υφίστανται σημαντικό και επίμονο πόνο, που επηρεάζει την ικανότητά τους να εργάζονται και να κοινωνικοποιηθούν και συχνά οδηγεί σε κατάχρηση παυσίπονων." δήλωσε η Linda Martin, μέλος της διοίκησης της Α.Ρ.Α.. "Αν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα αυτά τα προβλήματα, μπορούν επειδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Βλέποντάς το από την πλευρά της παραγωγικότητας, είναι ζωτικής σημασίας οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να βρουν τρόπους να προσαρμόσουν τους ρόλους τους για να διατηρήσουν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους στον εργασιακό χώρο. Συχνά η λύση του προβλήματος είναι πολύ απλή" πρόσθεσε.

"Οι φυσικοθεραπευτές είναι επίσης σε θέση να διαχειριστούν άτομα με πόνο, αναπηρία και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες που αναφέρονται στην έκθεση, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης" πρόσθεσε ο κ. Dripps. "Η ευθύνη για την σωματική δραστηριότητα και την άσκηση, σε μεγάλες εταιρείες, συνήθως είναι ευθύνη διευθυντικών στελεχών. Γι αυτές τις αρμοδιότητες οι φυσικοθεραπευτές έχουν πληρέστερες γνώσεις και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν προσωπικά με τον κάθε πάσχοντα ή να παρέχουν στήριξη σε ομάδες εργαζόμενων μέσα από μαθήματα για γενική άσκηση, υδροθεραπεία, καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση και άσκηση για την αντιμετώπιση του διαβήτη."