Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Συνδυασμένη θεραπεία με ενέσεις κορτικοστεροειδών και φυσικοθεραπεία σε επικονδυλαλγία

από τον ιστότοπο: PainMedicineNews
(Αύγουστος 2013)


Τα δεδομένα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι η συνδυασμένη θεραπεία με ενέσεις κορτικοστεροειδών και φυσικοθεραπεία δεν παρέχουν μακροχρόνια ανακούφιση στην πλευρική επικονδυλαλγία. 
Στην περίπτωση της χρήσης μόνο κορτικοστεροειδών, μία ένεση ήταν στην πραγματικότητα αρκετή για να δώσει καλά αποτελέσματα για χρονική διάρκεια ενός έτους, αλλά και υψηλότερα ποσοστά υποτροπής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Brook Κ. Coombes, PhD, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, δήλωσαν ότι οι ενέσεις κορτικοστεροειδών επί του παρόντος, θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με πλευρική επικονδυλαλγία. Περαιτέρω, παρατήρησαν ότι προηγούμενη έρευνα είχε δείξει έλλειψη μακροπρόθεσμης επιτυχίας μόνο με κορτικοστεροειδή και υπάρχει έλλειψη δημοσιευμένων στοιχείων για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για συνδυαστική θεραπεία κορτικοστεροειδών και φυσικοθεραπείας. 


Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν 165 ασθενείς που κατηγοριοποιηθηκαν ως εξής: για εγχύσεις κορτικοστεροειδών (n = 43), για ενέσεις εικονικού φαρμάκου (n = 41), για φυσιοθεραπεία ταυτόχρονα με ένεση εικονικού φαρμάκου (n = 41) και τέλος για συνδυαστική θεραπεία με δύο εγχύσεις κορτικοστεροειδών και φυσικοθεραπεία (n = 40). 
Οι ασθενείς εντάχθηκαν στην μελέτη τα έτη 2008-2010 και ακολούθησε αξιολόγηση ένα χρόνο αργότερα, το 2011. Τα κύρια μέτρα αξιολόγησης ήταν η πλήρης ανάκτηση ή η μεγάλη βελτίωση, βάσει διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης. Η αξιολόγηση έγινε επίσης και στις 4 και στις 26 εβδομάδες.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές σε ασθενείς μεταξύ εκείνων που ελάμβαναν συνδυαστική αγωγή με κορτικοστεροειδή και φυσικοθεραπεία (69%) και αυτών που χορηγούνται ενέσεις κορτικοστεροειδών μόνο (71%). Διαπίστωσαν επίσης ότι σε τέσσερις εβδομάδες, οι ασθενείς που ελάμβαναν εικονικό φάρμακο σε συνδυασμό με φυσικοθεραπευτική αγωγή και μόνο, πληρούν τις πρωτογενείς μετρήσεις του αποτελέσματος, από αυτές που ακολούθησαν μόνο φυσικοθεραπευτική αγωγή (39% έναντι 10%, αντίστοιχα).
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι στην αξιολόγηση μετά από ένα έτος, τα ποσοστά βελτίωσης για ενέσεις κορτικοστεροειδών και μόνο ήταν χαμηλότερα από εκείνα για το εικονικό φάρμακο (83% έναντι 96%, αντίστοιχα), ενώ τα ποσοστά υποτροπής ήταν υψηλότερα για το εικονικό φάρμακο (54% για τις ενέσεις κορτικοστεροειδών έναντι 12% για το εικονικό φάρμακο).  
Στην αξιολόγηση των 26 εβδομάδων, η ομάδα που ακολούθησε μόνο φυσικοθεραπευτική αγωγή δεν έδειξε διαφορές όσον αφορά τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

"Σε αντίθεση με την υπόθεσή μας και την γενικώς επικρατούσα κλινική άποψη, βρήκαμε ότι η φυσικοθεραπευτική αγωγή δεν παρέχει σημαντικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην πλήρη αποκατάσταση ή σηματική βελτίωση, στον πόνο, την ικανότητα κίνησης ή στην ποιότητα της ζωής, καταρίπτοντας έτσι και τα πλεονεκτήματα της συνδυαστικής προσέγγισης", γράφουν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η φυσικοθεραπεία είχε ως αποτέλεσμα την βραχυπρόθεσμη βελτιώση, αλλά και πολύ χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής σε κάθε ομάδα (4,9%), και ως εκ τούτου "δεν θα πρέπει να απορριφθεί εντελώς."


πηγή: http://www.painmedicinenews.com/ViewArticle.aspx?d=Clinical%2BPain%2BMedicine&d_id=82&i=August+2013&i_id=987&a_id=23790