Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο στον αυχένα

από τον ιστότοπο: physicaltherapy.about.com
του Bret Sears
(7 Αυγούστου 2013)

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Therapy Journal του Αμερικανικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Α.Ρ.Τ.Α.), αναλύει την έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης για τον πόνο στον αυχένα και βελτίωση της κινητικότητας της ΑΜΣΣ σε άτομα που πάσχουν από χρόνιο, μη ειδικό πόνο στον αυχένα. 
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα που προέρχονται από προηγούμενες μελέτες. Εξέτασαν την ποιότητα της κάθε μελέτης και το συνολικό αποτέλεσμα που είχε η θεραπευτική άσκηση για τον πόνο και την κινητικότητα της ΑΜΣΣ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η θεραπευτική άσκηση μπορεί να παρέχει μικρής (<1 μήνα) και ενδιάμεσης (1-6 μήνες) διάρκειας ανακούφιση, για καταστάσεις χρόνιου μη ειδικού πόνου στον αυχένα. Για τα προβλήματα στην κινητικότητα της ΑΜΣΣ που σχετίζονται με τον πόνο στον αυχένα, η θεραπευτική άσκηση δεν έδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα. Τέλος, υπήρχε έλλειψη μακροπρόθεσμων μελετών (για 6 έως 12 μήνες) για να συμπεριληφθούν στην έρευνα.

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από πολλούς φυσικοθεραπευτές και η θεραπευτική άσκηση συχνά συνταγογραφείται.  

Η σημερινή ανάλυση δείχνει ότι η θεραπευτική άσκηση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον πόνο που προέρχεται από προβλήματα της ΑΜΣΣ.  
Αν έχετε πόνο στον αυχένα, μια επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή σας είναι ένα λογικό πρώτο βήμα για την εκμάθηση της εκτέλεσης των σωστών ασκήσεων, για να σας βοηθήσετε έτσι στην μείωση ή και την εξάληψη του πόνου.

πηγή: http://physicaltherapy.about.com/b/2013/08/07/exercise-can-help-decrease-neck-pain.htm
         http://ptjournal.apta.org/content/93/8/1026.abstract