Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επιστροφή στο σχολείο: σχολική σάκα και στάση του σώματος

απο τον ιστότοπο Saratoga Today Newspaper 
του James Markwica, MS PT 
(9 Αυγούστου 2013)

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και θα ξεκινήσει και ο πυρετός των αγορών για την προετοιμασία των παιδιών μας. Παρά το γεγονός ότι τα νέα ρούχα, παπούτσια και προμήθειες των σχολικών ειδών είναι απαραίτητα, η σημαντικότερη αγορά θα πρέπει να είναι το σακίδιο που θα χρησιμοποιήσει το παιδί σας, κάθε μέρα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όλη την ημέρα. Η αναζήτηση για το πιο cool και πιο άνετο σακίδιο είναι από δύσκολη έως αποκαρδιωτική.

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια μαθητές στις Η.Π.Α. σήμερα, μεταφέρουν σακίδια. Πολλοί από αυτούς τους μαθητές μεταφέρουν τα σακίδια υπερφορτωμένα ή σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μια ποικιλία των τραυματισμών όπως πόνος στον αυχένα, μυϊκοί σπασμοί, μούδιασμα στα χέρια, πονοκέφαλοι και πόνος χαμηλά στη μέση. Αυτό ο πόνος, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της πιθανότητας της πρόκλησης δυσμορφιών στην στάση του σώματος και προβλήματα στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Το 2003, στην Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των Η.Π.Α. αναφέρθηκαν σχεδόν 21.000 περιπτώσεις μαθητών που απευθύνθηκαν σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, με προβλήματα που σχετίζονται από κακή χρήση της σχολικής σάκας.

Οι γονείς, πρέπει να γνωρίζουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για την πρόληψη των τραυματισμών από την χρήση της σχολικής σάκας και την σωστή στάση του σώματος του παιδιού τους.
Το σημαντικότερο είναι η σωσή επιλογή της σάκας. Όταν επιλέγετε ένα νέο σακίδιο, συνιστάται να το επιλέξετε για τα εργονομικά σχεδιασμένα χαρακτηριστικά του, που ενισχύουν την ασφάλεια και την άνεση κατά την χρήση του, από το παιδί. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών συνιστά ότι το σακίδιο ενός παιδιού, όταν είναι γεμάτο, να ζυγίζει όχι περισσότερο από 15-20% του βάρους του σώματός του.

Η επιλογή του σακιδίου: 
Η σάκα που θα επιλέξετε για το παιδί σας, θα πρέπει να έχει:

  • ενισχυμένη πλάτη, που θα ελαχιστοποιήσει άμεση πίεση στη ράχη του παιδιού.
  • φαρδιά λουριά ώμου, που δεν θα πιέζουν τους ώμους και θα εμποδίζουν την κυκλοφορία και έτσι δεν θα προκαλούν μουδιάσματα και φαγούρα.
  • ζώνη στην μέση και το στήθος, για να μεταφέρεται έτσι κάποιο μέρος του φορτίου από την πλάτη και τους ώμους, προς τον κορμό και τη λεκάνη.
  • πολλαπλές θήκες, για καλύτερη κατανομή του βάρους στο σακίδιο.
  • ανακλαστικά υλικά, για την ενίσχυση ορατότητα τη νύχτα.
  • μικρό βάρος.
  • σωστό μέγεθος, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Τοποθέτηση του σακιδίου: 
Ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες:

  • το μέγιστο βάρος της φορτωμένης σάκας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% του βάρους του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 30 κιλά δεν θα πρέπει να μεταφέρει ένα γεμάτο σακίδιο στο σχολείο βαρύτερο από 4,5 κιλά.
  • τοποθετήστε βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού.
  • τακτοποιήστε τα βιβλία και τα υλικά με ασφάλεια.
  • τοποθετήστε μέσα στην σάκα μόνο τα απαραίτητα που θα χρειαστεί το παιδί για την ημέρα του στο σχολείο.
  • Αν τελικά το σακίδιο είναι πολύ βαρύ, σκεφτείτε την αγορά ενός με ρόδες.

Φορώντας το σακίδιο:

  • φορέστε και τα δύο λουριά του σακιδίου: φορώντας και τους δύο ιμάντες ώμου, το βάρος του σακιδίου κατανέμεται καλύτερα στην πλάτη του μαθητή και είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένο.
  • σφίξτε τα λουριά: ρυθμίστε τους ιμάντες ώμου, έτσι ώστε το σακίδιο να ταιριάζει άνετα στην πλάτη του παιδιού, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στο παιδί την εύκολη αφαίρεσή του. Ένα σακίδιο που κρέμεται χαλαρά προς τα πίσω, μπορεί να καταπονεί τους μύς της ράχης του παιδιού.
  • εκπαιδεύστε το παιδί σας στο να βάζει και να αφαιρεί το σακίδιο προσεκτικά. Πρέπει να κρατά τον κορμό του σταθερό και να αποφεύγεται η υπερβολική στροφή της ΣΣ.
  • φορέστε το σακίδιο όσο γίνεται πιό κοντά στους ραχιαίους μυς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το σακίδιο είναι τοποθετημένο καθ' ύψος στην ΣΣ. Θα πρέπει να ακουμπά στη μέση της ΣΣ, κοντά στο κέντρο βάρους του παιδιού και δεν θα πρέπει να κατεβαίνει χαμηλά στην λεκάνη του.
  • σηκώστε την σάκα σωστά, χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα δύο χέρια, με την εφαρμογή του ενός ιμάντα πρώτα και στη συνέχεια του άλλου.
  • ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες του παιδιού. Τα παιδιά που ασχολούνται με σπορ ή αθλοπαιδιές είναι περισσότερο ενεργά και έχουν μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερη ευελιξία των μυών, η οποία καθιστά πιο εύκολο την μεταφορά του σακιδίου.

Αφού επιλέξετε το κατάλληλο σακίδιο, βγαλτε το από τη συσκευασία του, τοποθετήστε του κάποιο φορτίο και δοκιμάστε το πάνω στο παιδί σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας, για να αντιμετωπίσει την αρχική δυσφορία που μπορεί να του προκαλέσει το νέο του σακίδιο. Ακούστε το προσεκτικά όμως. Μην αγνοείτε την όποια αναφορά του σε κάποιο πόνο στην πλάτη. Μιλήστε με το παιδί σας και τους δασκάλους του, αν είναι απαραίτητο, για το τι ειναι πραγματικά αναγκαίο να μεταφέρει καθημερινά στο σχολείο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι το σχολικό πρόγραμμα συνήθως επιτρέπει στους μαθητές να αφήνουν κάποια πράγματα στο σχολείο. Εκπαιδεύστε το παιδί σας, δίνοντάς του χρόνο για να φορτώνει και να ξεφορτώνει τα απαραίτητα βιβλία και τις προμήθειες. Εάν όλη η προσπάθεια αυτή αποτύχει, μπορεί πάντα να εξετάστει η αγορά ένος δεύτερου σύνολου σχολικών βιβλίων για το σπίτι. Αυτή είναι η απλούστερη λύση, ειδικά στις περιπτώσεις που το παιδί μας αναφέρει επίμονο μεγάλο πόνο στην ΣΣ.

Γνωρίζουμε ότι η στάση επηρεάζεται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως ο έλεγχος των μυών, η δύναμη και η ευελιξία. Έτσι, ενθαρύνετε τη συμμετοχή των παιδιών σας, σε δραστηριότητες που προάγουν την καλή στάση του σώματος. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ασχοληθεί με: κολύμπι, χορό, καράτε, γυμναστική, πατινάζ, κλπ. Η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, βοηθά στην ανάπτυξη των μυϊκών δεξιοτήτων, καθώς και την αυτοπεποίθηση, που είναι συχνά μια ισχυρή βάση για το χτίσιμο της σωστής στάσης του σώματος.

Το λάθος κάθισμα είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφίες της ΣΣ. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάθεται σε ένα κατάλληλου μεγέθους κάθισμα ή ρυθμιζόμενο. Θυμηθείτε τον "κανόνα του 90":  όταν το παιδί κάθεται τα ισχία πρέπει να είναι λυγισμένα στις 90 μοίρες, τα γόνατα λυγισμένα στις 90 μοίρες και αυτά και το σημαντικότερο, τα πόδια του να ακουμπούν στο πάτωμα. Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του υπολογιστή του είναι ακριβώς μπροστά από το πρόσωπό του. Επίσης, ενθαρύνετε στην στάση του την προσπάθεια για διατήρηση μια μικρής λόρδωσης και μιας ελαφράς κλίσης του κορμού προς τα εμπρός. Αν το κάθισμα του δεν έχει την ιδανική στήριξη, τοποθετήστε ένα ρολό πετσέτας στην ΟΜΣΣ.
Μπορείτε επίσης να ενθαρύνετε το παιδί σας να κάθεται σε μια μπάλλα άσκησης (Physioball) κάποιες ώρες της ημέρας ή όταν εργάζεται στον υπολογιστή. Η προσπάθεια των μυών για συνεχή σταθεροποίηση της ΟΜΣΣ συντηρεί την καλή στάση του σώματος.

Δύο απλές ασκήσεις για τα παιδιά σας είναι:

  • σε καθιστή θέση, κινήσεις των ωμοπλατών προς τα μέσα και πίσω (προσπάθεια να ακουμπήσουν οι αγκώνες πίσω από την πλάτη).
  • η θέση του «σούπερμαν», με τα χέρια ψηλά και τεντωμένα, όπως και το κεφάλι, τον κορμό και τα πόδια. Κρατάμε ψηλά τον κορμό, για 3-5 δευτερόλεπτα και εκτελούμε δύο ή τρία σετ των 10 επαναλήψεων (και για τις 2 ασκήσεις).

Αν το παιδία σας ή κάποιος άλλος, παρουσιάζουν επίμονο πόνο στη ΣΣ, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι λάθος να ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, χωρίς να συμβουλευθείτε πρώτα κάποιον ειδικό. Είναι σημαντικό να έχουμε πρώτα μια ακριβή διάγνωση για την αιτία του πόνου, καθώς τις ειδικές ασκήσεις που συνιστώνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.