Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κατ' οίκον ή νοσοκομειακή αποκατάσταση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση

από το περιοδικό: Physical Therapy (Απρίλιος 2013)

των: Simonetta Scalvini,Emanuela Zanelli,Laura Comini,Margherita Dalla Tomba,Giovanni Troise,Oreste Febo και Amerigo Giordano

Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση έχει ευεργετικά αποτελέσματα και ειδικά όταν ακολουθείται σε μια μακροχρόνια βάση. Η τηλεϊατρική σήμερα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εκτέλεσης του προγράμματος αποκατάστασης στο σπίτι. 
Ο στόχος της έρευνας είναι να συγκρίνει την ικανότητα εκτέλεσης του προγράμματος αποκατάστασης, με την βοήθεια της τηλεϊατρικής στο σπίτι (HBCR) ή στο νοσοκομείο (in-H), σε ασθενείς χαμηλού ή μέσου κινδύνου (Euroscore 0-5), μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές έδωσαν σε ασθενείς, μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν θα εγγραφούν στο πρόγραμμα HBCR. Οι κλινικές εξετάσεις (ΗΚΓ, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και αιματολογικός έλεγχος) των ασθενών της HBCR ομάδας εκτελέστηκαν κανονικά σε κάθε μία από τις 4 εβδομάδες της αποκατάστασης και η δοκιμασία κόπωσης (6 λεπτά σε δαπεδο-εργόμετρο στα 6MWT) πραγματοποιήθηκε στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος. 
Μια ομάδα ελέγχου, που αποτελείτο από ασθενείς που ακολούθησαν αντίστοιχο πρόγραμμα αποκατάστασης στο νοσοκομείο, χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα σύγκρισης.  
Οι ασθενείς που ακολούθησαν το HBCR πρόγραμμα ήταν υπό την επίβλεψη, ενός γιατρού και τηλε-παρακολουθούντο καθημερινά από νοσηλευτή και φυσικοθεραπευτή μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης πραγματοποιήθηκαν περιοδικές επισκέψεις στο σπίτι από το προσωπικό υγείας.
Συνολικά, 100 ασθενείς εντάχθηκαν στην ομάδα HBCR. Ένας ίσος αριθμός των ασθενών επιλέχτηκε για την ομάδα σύγκρισης.  

Στο τέλος της μελέτης των 4 εβδομάδων και οι δύο ομάδες έδειξαν βελτίωση από τις αντίστοιχες τιμές αναφοράς στη δοκιμασία κόπωσης των 6MWT (p <0,001).
Επειδή οι ασθενείς αυτο-επέλεξαν να εγγραφούν στο πρόγραμμα HBCR, και οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου ανήκαν σε ένα και μόνο κλινικό κέντρο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορεί να είναι γενικευμένα.

Συμπερασματικά, στους ασθενείς που επέλεξαν να ακολουθήσουν το HBCR πρόγραμμα, βρέθηκαν αποτελέσματα ισοδύναμα με αυτά των ασθενών που ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης μέσα στο νοσοκομείο. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η αποκατάσταση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στο σπίτι του ασθενή, όταν ελέγχεται από μια ολοκληρωμένη υπηρεσία τηλεϊατρικής.


πηγή: http://ptjournal.apta.org/content/early/2013/04/17/ptj.20120212.abstract