Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μια άλλη επιλογή για οστεοαρθριτικά γόνατα...

της Deborah Field
από την ιστοσελίδα: Leader - St George & Sutherland Shire
(1 Αυγούστου 2013)

Στο  Νοσοκομείο Sutherland του Σύδνευ της Αυστραλίας λειτουργεί από το 2011 ένα πρόγραμμα θεραπείας της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας. Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους πάσχοντες από χρόνια οστεοαρθρίτιδα του γόνατος να διαχειριστουν την κατάστασή τους και συντονίζεται από Φυσικοθεραπευτές. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται και άλλοι ειδικοί, όπως Εργοθεραπευτές και Διαιτολόγοι.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αυτό έχει εξοικονομήσει σχεδόν $ 500,000 από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αυστραλίας, μειώνοντας την ανάγκη για υποβολή των ασθενών σε επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.
Από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, συνολικά σε 19 άτομα δεν απαιτείται πλέον η αρθροπλαστική γόνατος, ενώ επιπλέον 26 συμμετέχοντες ανέβαλλαν το χειρουργείο.

Η Galina Metlina, 67 ετών , από Caringbah, συμμετείχε στο πρόγραμμα πριν από 15 μήνες και μπορεί τώρα να χοροπηδά σε τραμπολίνο, παίζοντας με τα εγγόνια της.
Οι συντονιστές του προγράμματος, Φυσικοθεραπεύτριες Cathy Brand και Belinda Tavares, υποστηρίζουν ότι η κα Metlina θα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αν δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Περίπου 300 άτομα λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο δέχεται περίπου 30 νέες αιτήσεις συμμετοχής κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τους συντονιστές, η μέση ηλικία ενός ατόμου που υποβάλεται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι τα 72 χρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις η υπάρχουσα παχυσαρκία επιδείνωσε την κατάσταση.

Στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται περίπου 400 ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος κάθε χρόνο.

Το μέσο κόστος της ολικης αρθροπλαστικής γόνατος περίπου $ 25.000.