Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η οσφυαλγία αντιμετωπίζεται ολο και περισσότερο καταχρηστικά με μαγνητικές τομογραφίες και παυσίπονα, καθώς οι γιατροί αναζητούν μια γρήγορη λύση


της Aya Tsintziras
από την National Post
 
Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη, μια επίσκεψη στο γιατρό σας θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τα πράγματα χειρότερα και όχι καλύτερα.
Σύμφωνα με μια
online μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διαπιστώθηκε ότι αντί για μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση, που συνίσταται, οι γιατροί ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο, σε ασθενείς με αναφερόμενο πόνο στην οσφύ. με περιττές μαγνητικές τομογραφίες, καθώς και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, ισχυρά παυσίπονα και παραπομπές σε ειδικούς.

Η μελέτη με επικεφαλής τον Dr. John N. Mafi του Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστώνης, εξέτασε 23.918 καταγεγραμμένες ιατρικές επισκέψεις, από τον Ιανουάριο του 1999 έως τον Δεκέμβριο του 2010. Η έρευνα αυτή είναι σημαντική, διότι 1 στις 10 στις ιατρικές επισκέψεις στις Η.Π.Α. είναι λόγω αναφερόμενου πόνου στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς.
"Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν αρκετά σαφείς από το 1990", λέει ο
Dr. Mafi, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Η βασική προσέγγιση είναι "το λιγότερο αποδίδει περισσότερο" για τους ασθενείς με συνηθισμένο πόνο στην οσφύ."

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μια αύξηση στη συνταγογράφηση παυσίπονων όπως το  OxyContin, το οποίο είναι ένα οπιοειδές και ως εκ τούτου ελάχιστα προσφέρει για τον ήπιο πόνο στην οσφύ και τίποτα περισσότερο για σοβαρό πόνο. Καθώς η χρήση οπιοειδών αυξήθηκε από το 19% έως το 29% των περιπτώσεων, η χρήση των μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων μειώθηκε από 37% σε 25%.
Η χρήση οπιοειδών μπορεί να είναι επικίνδυνη: Η μελέτη ανακάλυψε ότι το 43% όσων χρησιμοποιούν τα αυτά φάρμακα, σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, υποφέρουν επίσης από προβλήματα κατάχρησης ουσιών. Η συνταγογράφηση αυτών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Σχεδόν 15.000 θάνατοι σημειώθηκαν το 2008, λόγω χρήσης οπιούχων ναρκωτικών, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των θανάτων από την κοκαΐνη και την ηρωίνη.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι οι αριθμοί των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών αυξήθηκαν, σε αυτή την δεκαετία, από 7% έως 11%. Αν και αυτές είναι μη-επεμβατικές διαδικασίες, κάθε σάρωση κοστίζει στο ασφαλιστικό σύστημα πάνω από $1.000.
Ο Dr.Mafi θεωρεί ότι ο λόγος γι αυτή την αύξηση είναι η πίεση από τον ασθενή για απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς οι ασθενείς επιθυμούν να αισθάνονται ότι ο γιατρός τους έχει ακούσει τις ανησυχίες τους και ζητά τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις.

"Είμαστε μια κοινωνία που απαιτεί άμεσες λύσεις, αλλά η οσφυαλγία δεν παίζει με τους κανόνες αυτούς,"
λέει ο Dr. Mafi. "Δυστυχώς, οι εξεζητημένες εξετάσεις και θεραπείες δεν έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο του ασθενούς ή βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του."

Οι ασθενείς με οσφυαλγία χωρίς red flags, όπως o πυρετός, το ιστορικό καρκίνου, τα νευρολογικά συμπτώματα ή η απώλεια βάρους μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς ισχυρά παυσίπονα ή απεικονιστικές εξετάσεις.
"Αυτό σημαίνει, χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ακεταμινοφαίνης και, όταν ο πόνος δεν υποχωρεί, παραπομπή σε φυσικοθεραπεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις της επανεμφάνισης πόνου στην πλάτη θα επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα."



πηγές: 
http://ww2.nationalpost.com/m/wp/blog.html?b=life.nationalpost.com%2F2013%2F07%2F31%2Fback-pain-increasingly-treated-improperly-with-mris-painkillers-as-mds-search-for-quick-fix-jama-study  http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1722522