Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ibuprofen, diclofenac) μπορεί να προκαλέσουν καρδιολογικά προβλήματα

του Michelle Castillo
από το CBS News  (30 Μαΐου 2013) 

Δύο παυσίπονα που συχνά χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις ιβουπροφαίνης και δικλοφενάκης (δύο φαρμακευτικές ουσίες που ανήκουν στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID)) για μεγάλη χρονική περίοδο, αποδείχθηκε ότι έχουν μεγάλο κίνδυνο για την δημιουργία καρδιολογικών προβλημάτων. Τα NSAID φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά για την καταπολέμηση της φλεγμονής, σε νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 650 μελέτες και ανακάλυψαν ότι η λήψη είτε 2.400 mgr ibuprofen ημερησίως ή 150 mgr diclofenac, είχε αυξημένη πιθανότητα, κατά το 1/3, στην πρόκληση καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου. Περισσότεροι από 353.000 ασθενείς είχαν συμπεριληφθεί στην συγκριτική αυτή μελέτη.Συγκεκριμένα, για κάθε 1.000 ασθενείς με μέτριο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, τρεις υποστούν καρδιακή προσβολή, αν πήραν υψηλές δόσεις των NSAID για ένα χρόνο. Ένα δε, από αυτά τα τρία περιστατικά, θα είναι μοιραίο."Το ποσοστό 0,3% ανά έτος ακούγεται σαν να είναι αρκετά χαμηλό, αλλά η απόφαση θα πρέπει να παίρνεται από τους ασθενείς," δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Colin Baigent, καθηγητής επιδημιολογίας και επίτιμος σύμβουλος της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο BBC. "Έτσι, εάν είστε ασθενής και πάτε και να καθίσετε μπροστά από το γιατρό σας και να συζητήσετε, θα είναι αυτός που θα πρέπει να πάρει την απόφαση για το αν το 0,3% ετησίως, αξίζει τον κόπο να σας επιτρέψει την λήψη αυτών των φαρμάκων."
Υποκείμενα, οι ασθενείς αυτοί, είχαν επίσης δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιμορραγικά έλκη ή άλλα σημαντικά προβλήματα του ανώτερου γαστρεντερικού.Η Dr Suzanne Steinbaum, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι επειδή η λήψη NSAID είναι συχνά απαραίτητη για να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν την κατάστασή τους, η μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια από τις θεραπείες και πόσο από το φάρμακο παρέχει τα καλύτερα οφέλη για τους ασθενείς, ειδικά σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
"
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα
NSAID είναι μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών ανεπαρκειών και θανάτων, αυτή η ανάλυση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στην καθοδήγηση των ασθενών, για το ποιό NSAID και σε ποια δόση, θα μπορούσε να είναι το ασφαλέστερο γι 'αυτούς" συμπλήρωσε η Steinbaum, η οποία επισήμανε ότι δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο
Donald Singer, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Warwick University της Βρετανίας, ο οποίος και αυτός δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Reuters ότι η μελέτη έδειξε ότι οι ισχυρές θεραπείες μπορεί να έχουν επιβλαβείς παρενέργειες."Συνεπώς, είναι σημαντικό για τους συνταγογράφους ιατρούς, να λαμβάνουν υπόψη τους τους κινδύνους αυτούς και να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνουν», είπε.Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου 2013 στο περιοδικό The Lancet.


πηγή:  http://www.cbsnews.com/8301-204_162-57586959/anti-inflammatory-medications-ibuprofen-diclofenac-may-up-heart-issues/