Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ηλεκτρική διέγερση ΠΔΚ σε σύγκριση με τη χρήση ΚΠ νάρθηκα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

από το περιοδικό Stroke (Ιούνιος 2013)

των Kluding PM, Dunning K, O'Dell MW, Wu SS, Ginosian J, Feld J, McBride K.

Department of Physical Therapy and Rehabilitation Sciences, University of Kansas Medical Center, 3901 Rainbow Blvd, Mail Stop 3051, Kansas City, KS 66160


Η εφαρμογή ηλεκτροθεραπείας, για την ενίσχυση των ραχιαίων καμπτήρων της ΠΔΚ και η χρήση κνημοποδικου (ΚΠ) νάρθηκα, σε συνδυασμό με την αρχική φυσικοθεραπευτική αγωγή, βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα της βάδισης σε επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά τον προηγούμενο Μάιο στο περιοδικό Stroke.

Οι συγγραφείς, από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας, διεξήγαγαν μια μελέτη που αξιολόγησε τη χρήση ειδικής ηλεκτροθεραπείας και ΚΠ νάρθηκα σε επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου, η ταχύτητα των οποίων στο βάδισμα ήταν  0,8 m/s.  

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούνταν από 118 άνδρες και 79 γυναίκες, ηλικίας 61-72 που εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο 4-5 χρόνια πριν.  
Η μια ομάδα των συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε ηλεκτροθεραπεία για ενίσχυση των ραχιαίων καμπτήρων της ΠΔΚ και στην άλλη χρησιμοποιήθηκε ΚΠ νάρθηκας για 30 εβδομάδες. Και οι 2 ομάδες ακολούθησαν ταυτόχρονα και 8 συνεδρίες φυσικοθεραπείας, κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων της μελέτης.
 

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα βάδισης χρησιμοποιώντας είτε ηλεκτρική διέγερση είτε ΚΠ νάρθηκα, με μια μέση μεταβολή από 0,14 m/s για την εφαρμογή της ηλεκτρ. διέγερσης και 0,15 m/s για χρήση του ΚΠ νάρθηκα
Κατά τη σύγκριση των ομάδων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρ. διέγερση και ΚΠ νάρθηκα, δεν βρέθηκε μεγάλη διακύμανση στην ταχύτητα βάδισης, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα της ηλεκτρ. διέγερσης εξέφρασαν σημαντικά μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ομάδα ελέγχου. 

Βρέθηκαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην τυπική στάση και λειτουργία του σώματος, καθώς και στις καθημερινές δραστηριότητες. 
Έτσι οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι κλινική δοκιμή των δύο αυτών φυσικοθεραπευτικών μέσων, σε συνδυασμό με την αρχική φυσικοθεραπευτική αγωγή, μπορεί να προσφέρει κλινικά σημαντικό όφελος, ακόμη και χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. "

πηγή:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23640829