Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κατευθυντήριες γραμμές και διαχείριση οσφυϊκού ή αυχενικού πόνου

από τον ιστότοπο: PTinMotion (Α.Ρ.Τ.Α.)
(30 Ιουλίου 2013)

Παρά τις δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του οσφυϊκού ή του αυχενικού πόνου, που απαιτούν την παραπομπή για Φυσικοθεραπεία ή την χορήγηση φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη, για την διαχείριση του προβλήματος στο οξύ στάδιο, άλλες μορφές αντιμετώπισης, όπως η απεικόνιση, η χορήγηση οπιούχων αναλγητικών και οι παραπομπές σε γιατρούς αλλων ειδικοτήτων έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Περισσότερες από το 10% των επισκέψεων σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφορούν πόνους στην οφυϊκή και την αυχενική μοίρα της ΣΣ και οι συνιστώμενες θεραπείες, από τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές, κινούνται στο πλαίσιο της μικρότερης δαπάνης για την αποκατάσταση του προβλήματος. Αυτές όμως που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τελευταία, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος στην αγορά της υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
"Με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στα ύψη, οι βελτιώσεις στη διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου της Σ.Σ., αποτελούν πεδίο για πιθανή εξοικονόμηση κόστους για το σύστημα υγείας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα της περίθαλψης", καταλήγει η μελέτη.
Η μελέτη εξέτασε 23.918 επισκέψεις σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυξήθηκε στα 49-53 έτη κατά τη διάρκεια της μελέτης, από τον Ιανουάριο 1999 έως τον Δεκέμβριο του 2010, και το 58% των ασθενών ήταν γυναίκες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό των ασθενών που παραπέμφθηκαν για Φυσικοθεραπεία (σ' αυτό το χρονικό διάστημα) παρέμεινε αμετάβλητο στο 20% περίπου, αλλά οι παραπομπές σε άλλες ιατρικές ειδικότητες αυξήθηκαν από 6,8% σε 14%. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAD) και η χορήγηση ακεταμινοφαίνης ανά επίσκεψη μειώθηκαν από 36,9% σε 24,5%, ενώ η χρήση οπιούχων αναλγητικών αυξήθηκε από 19,3% σε 29,1% .
Ο αριθμός των ακτινογραφιών παρέμεινε περίπου στο 17%, αλλά ο αριθμός των αξονικών τομογραφιών ή των μαγνητικών τομογραφιών αυξήθηκε από 7,2% σε 11,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

πηγή: http://www.apta.org/PTinMotion/NewsNow/2013/7/30/BackPain/

μελέτη: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1722522