«Χρυσά» κόλπα με τα Κέντρα Αποκατάστασης στον Θεσσαλικό Κάμπο
από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (13 Ιουλίου 2013)
άρθρο της Ελένης Πετροπούλου
Γιατί «ανθίζουν» τα Κέντρα Αποκατάστασης στον Θεσσαλικό Κάμπο; Γιατί, ολόκληρη χώρα όπως το Βέλγιο διαθέτει έξι Κέντρα Αποκατάστασης και μόνο η Λάρισα διαθέτει επτά; Γιατί η πλειονότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στη συγκεκριμένη περιοχή πάσχει από αλγοδυστροφία και άλλες βαριές παθήσεις που χρήζουν νοσηλείας σε ειδικά Κέντρα; Με «χρυσά» κόλπα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΗτΣ», κάποιο κερδοσκοπούν σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για υπηρεσίες που δεν χρειάζονται ή και δεν πραγματοποιούνται! Το βασικό κόλπο περιλαμβάνει «βάφτιση» ελαφριών περιστατικών σε βαρύτατα, ώστε να δικαιολογούνται υψηλότερες χρεώσεις. Έτσι μια θεραπεία, για παράδειγμα αντιμετώπιση περιστατικού μετά από αρθροπλαστική ισχίου, που στοιχίζει 300 ευρώ (20 θεραπείες επί 15 ευρώ σε εργαστήριο φυσικοθεραπείας), κοστίζει τελικά στον ΕΟΠΥΥ 3.000 ευρώ (κλειστό νοσήλιο 150 ευρώ επί 20 ημέρες) σε Κέντρο Αποκατάστασης. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να υποδεικνύει πως ο ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί σε κέντρο για την αποθεραπεία του. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οκτώ στα δέκα περιστατικά που νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης, είναι περιστατικά φυσικοθεραπευτηρίου (οσφυαλγίες, τενοντίτιδες κ.ά.) τα οποία «βαφτίζονται» ριζίτιδες, αλγοδυστροφίες κ.ά.
Αλλά τα κόλπα δεν σταματούν μόνο εκεί, με τους επιτήδειους να αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευρηματικοί και... εξυπηρετικοί! Έτσι,- Για το... καλό των ασθενών οι εμπλεκόμενοι φροντίζουν να τους εξασφαλίσουν καλύτερη θέση, να τους αναβαθμίσουν δηλαδή το δωμάτιο με «χρέωση» ΕΟΠΥΥ. Αρκεί βέβαια οι ασθενείς να... διαθέτουν και δεύτερο και τρίτο βιβλιάριο (της συζύγου, του αδελφού, της γειτόνισσας) ώστε η χρέωση να υπερκαλύπτεται και φυσικά να είναι «νόμιμη».
- Για τη... διευκόλυνση των ασθενών, η μεταφορά γίνεται με πούλμαν των κέντρων αποκατάστασης, ενώ για να αποφευχθεί το «traffic», ορθοπεδικοί γιατροί στέλνουν περιστατικά τους και στη Θεσσαλονίκη και νευρολόγοι στην Δράμα. Πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση, ασθενείς από τη Λάρισα νοσηλεύονται στον Βόλο.
- Ακόμη και όταν έχει ολοκληρωθεί η αποθεραπεία και αποκατάσταση και ο ασθενής έχει λάβει εξιτήριο, το βιβλιάριο παραμένει στο κέντρο και οι χρεώσεις συνεχίζονται.
- Σε άλλη περίπτωση, στα δωμάτια νοσηλεύονται υπεράριθμοι ασθενείς σε σχέση με τον αριθμό που προβλέπει η άδεια λειτουργίας. Συμπόνοια προς τον άρρωστο που πρέπει να εξυπηρετεί άμεσα ή απλά ένα ακόμη βιβλιάριο;
- Περιστατικά που χρήζουν «ανοιχτής» νοσηλείας, με κόστος 70 ευρώ, δηλώνονται ως «κλειστή» με κόστος 150 ευρώ αλλά εντός της ημέρας αποχωρούν από το κέντρο.
- Μόνον ένα κέντρο Αποκατάστασης στην Θεσσαλονίκη, δέχεται καθημερινά 300 άτομα με ανοιχτό νοσήλιο. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει κάθε μέρα στο συγκεκριμένο κέντρο 21.000 ευρώ ή αλλιώς 400.000 το μήνα!
- Στην Θεσσαλία που έχει την τιμή να διαθέτει 8 Κέντρα, παρατηρείται το φαινόμενο της ομαδικής αλγονευροδυστροφίας ή μη ειδικής ρευματοπάθειας. Έτσι οι υπερήλικες Θεσσαλοί έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα εν λόγω Κέντρα με εξωτερικό νοσήλιο (70 ευρώ) μεταφερόμενοι με λεωφορεία των Κέντρων. Στα κάποια νοσηλεύονται ασθενείς με άνοια, ενώ αλλά κουράρουν αθλητές ποδοσφαιρικών ομάδων, με χρέωση ΕΟΠΥΥ
Τα «εγκεφαλικά» επίσης παρουσιάζουν πεδίον δόξης λαμπρό: ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 12 μέρες επί 6 μήνες τα εργαστήρια, ενώ τα κέντρα 6 ολόκληρους μήνες, δηλαδή 180 μέρες και με δυνατότητα παράτασης. Στη α΄ περίπτωση το κόστος διαμορφώνεται στα 1.080 ευρώ, ενώ στη δεύτερη ξεκινά από 27.000 ευρώ. Αντίστοιχες τιμολογήσεις υπάρχουν για μια σειρά παθήσεων ενώ στα κέντρα αποκατάστασης μπορούν να μπαινοβγαίνουν εξωτερικοί ασθενείς όσες φορές το χρόνο επιθυμούν, όταν για παράδειγμα στα εργαστήρια υπάρχει πλαφόν των 10 επισκέψεων δύο φορές το χρόνο.
Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ αφού οι έλεγχοι και λεπτομερείς είναι και σε τακτικά χρονικά διαστήματα διενεργούνται. Ως διά μαγείας, όλα διορθώνονται 3 - 7 ημέρες από την έλευση των ελεγκτών: τα διπλά ? τριπλά βιβλιάρια εξαφανίζονται, οι υπεράριθμοι ασθενείς απομακρύνονται και στα κέντρα νοσηλεύονται βαρύτατα περιστατικά. Και ο ΕΟΠΥΥ χρεώνεται....
Εκτόξευση των μηνιαίων δαπανών από 6,5 εκατ. σε 12,1 εκατ.!
Τα Κέντρα Αποκατάστασης Αποθεραπείας (ΚΑΑ) διακρίνονται σε Κλειστής Νοσηλείας και σε Ημερήσιας Νοσηλείας. Τα Κλειστής παρέχουν υπηρεσίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, ενώ τα Ημερήσιας παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε εξωτερικούς ασθενείς. Το συνολικό κόστος Νοσηλείας για Κλειστό Νοσήλιο (150 ευρώ ημερησίως) και Ανοιχτό Νοσήλιο (70 ευρώ ημερησίως) των 40 Κέντρων Αποκατάστασης είναι περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Πριν από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ τα ταμεία προκειμένου να παραπέμψουν ασθενή σε ΚΑΑ, έπρεπε να εγκριθεί η παραπομπή από ειδική επιτροπή λόγω του μεγάλου κόστους (περίπου 4.500 ευρώ το μήνα), έπρεπε δε να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Π.Δ 383/2002.
Έτσι πριν από 2012, εκτός από τα πολύ βαριά περιστατικά (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, βαριά εγκεφαλικά κ.λπ.) δεν παρατηρούνταν στα εν λόγω κέντρα «ελαφριά» περιστατικά με κλειστό νοσήλιο, όπως αρθροπλαστικές γονάτων και ισχίων, όπως συμβαίνει σήμερα, που επειδή ακριβώς δεν υπόκεινται σε έλεγχο από επιτροπές «βαφτίζονται» ειδικά που χρήζουν κλειστής νοσηλείας. Όμως με την τελευταία αναθεώρηση του Κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ β΄3054/2012) ευνοείται η παραπομπή και η παραμονή ασθενών στα Κέντρα Αποκατάστασης με κόστος πολλαπλάσιο για τον ΕΟΠΥΥ.
Κλειστό νοσήλιο
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μηνιαία δαπάνη για το κλειστό νοσήλιο των κέντρων αποκατάστασης από 6,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2012, ανήλθε σε 12,1 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2013 ήταν να μειωθεί η δαπάνη στα 6 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Για να γίνει έτσι περισσότερο κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου αρκεί η παράθεση ενός απλού παραδείγματος.
Αν ο ασθενής επιλέξει ή άλλως παροτρυνθεί να νοσηλευτεί σε Κέντρο Αποκατάστασης για έξι μήνες, θα υποβληθεί σε 180 συνεδρίες με κόστος για τον ΕΟΠΥΥ στο ανοικτό νοσήλιο: 180Χ70 =12.600 ευρώ και στο κλειστό νοσήλιο: 180Χ150=27.000 ευρώ. Εάν, ωστόσο, ο ασφαλισμένος επιλέξει το εργαστήριο φυσικοθεραπείας θα υποβληθεί σε 72 συνεδρίες και ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνθεί με ποσό 72Χ20=1440 ευρώ.
πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113078058