Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

1st W.C.P.T. Congress (London, 1953)

Produced by the C.S.P.


Οι παραπάνω σκηνές είναι από μια ταινία 60 χρόνων, που ήρθε στο φως πρόσφατα, δίνοντάς μας σκήνες από το 1ο Συνέδριο της WCPT, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1953.  
Ανακαλύφθηκε από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της WCPT Margot Skinner στο αρχείο ενός κινηματογράφου στη Νέα Ζηλανδία και παρέχει μια ζωντανή καταγραφή ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην παγκόσμια ανάπτυξη του επαγγέλματος.
η πρώτη Πρόεδρος της WCPT, Mildred Elson

Η πρώτη Πρόεδρος της WCPT, Mildred Elson, δηλώνει στην ταινία: «Στη φυσικοθεραπεία, δεν υπάρχουν εμπόδια γλώσσας και επικοινωνίας. Έχουμε ένα κοινό δεσμό, ένα κοινό συμφέρον. Το σύνθημά μας είναι: Φυσικοθεραπεία για τον ασθενή ".

Η Margot Skinner λέει ότι αυτό που την έχει καταπλήξει, κοιτάζοντας αυτή την ιστορική ταινία, είναι ότι παρά τις επιφανειακές διαφορές ανάμεσα στο τότε και τώρα (όπως η αφθονία των καπέλων το 1953), πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σχετικά με το συνέδριο.  
"Υπάρχει ο ίδιος απίστευτος ενθουσιασμός για την WCPT και ο ίδιος ενθουσιασμός σε φυσικοθεραπευτές από όλο τον κόσμο για να βρεθούν όλοι μαζί."
"
Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για το πρώτο συνέδριο, όπως η υγεία, βρίσκονται ακόμα και σήμερα στην ατζέντα μας. Είναι υπέροχο να βλέπουμε βασικά στοιχεία από το επάγγελμά μας, τόσο ζωντανά. Και το Λονδίνο, την χρονιά εκείνη (έτος της στέψης της Βασίλισσας), φαίνεται υπέροχο! "

Η ταινία βρέθηκε  από ένα συνάδελφο, που πήγε σε ένα ιδιωτικό κινηματογράφο στο Wellington και άκουσε από τον ιδιοκτήτη ότι είχε μια παλιά ταινία για την φυσικοθεραπεία στο αρχείο του. Την εποχή εκείνη η Margot έψαχνε για αρχειακό υλικό για να γιορτάσουν την εκατονταετηρίδα της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Otago, όπου είναι Αναπληρωτής Κοσμήτορας και έτσι αποφάσισε να ερευνήσει περισσότερο το θέμα. 
Τελικά, η ταινία βρέθηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε DVD.
Η
Margot είδε την ταινία για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν να έρθει στο Λονδίνο για να την δείξει την εκτελεστική επιτροπή της WCPT κατά τη συνεδρίασή τους.
"Είναι πολύ εντυπωσιακή η οργάνωση για την εποχή, τόσο καλή όπως σήμερα, που υπάρχει και η ψηφιακή τεχνολογία. Ακόμη, εντυπωσιακό είναι ότι υπήρχαν εκπρόσωποι από 25 χώρες." 

Η ταινία βελτιώθηκε και δημοσιεύτηκε από έναν σύλλογο, από τα ιδρυτικά μέλη της WCPT, τον Σύλλογο Φυσικοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου (CSP), ο οποίος και είχε διοργανώσει το πρώτο συνέδριο.  


πηγή:  https://www.youtube.com/watch?v=R7H4weMzieo
           http://www.wcpt.org/node/52800