Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η κινητοποίηση των μαλακών μορίων και οι ασκήσεις βελτίωσης του εύρους κίνησης στο σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

του Al Dajah SB
από το περιοδικό Journal of Physical Therapy Science 2014 Nov;26(11):1803-5. doi: 10.1589/jpts.26.1803. Epub 2014 Nov 13.


Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της κινητοποίησης των μαλακών μορίων της άρθρωσης του ώμου και των ασκήσεων PNF στο επίπεδο του πόνου, καθώς και την τροχιά κίνησης, σε ασθενείς με σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής (ή σύνδρομο πρόσκρουσης).  

Στην μελέτη επιλέχθηκαν και συμμετείχαν 30  ασθενείς με επώδυνη και περιορισμένη κινητικότητα στην γληνοβραχιόνιο άρθρωση του ώμου.  
Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε μία πειραματική ομάδα (n = 15), η οποία έλαβε θεραπεία που αποτελείτο από κινητοποίηση των μαλακών μορίων και ασκήσεις βελτίωσης του εύρους κίνησης, συμφωνα με την τεχνική PNF
Η ομάδα ελέγχου έλαβε αντίστοιχες συνεδρίες εφαρμογής υπερήχων.  
Το επίπεδο του πόνου, η έξω στροφή του ώμου και η γενικότερη κινητικότητα της άρθρωσης μετρήθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση και στις δυο ομάδες. 

Η πειραματική ομάδα (αυτή της κινητοποίησης) παρουσίασε μια σημαντική μείωση στο επίπεδο του πόνου, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι τιμές της έξω στροφής του ώμου παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Η μέση τιμή κινητικότητα της ωμικής ζώνης, στην πειραματική ομάδα, αυξήθηκε σημαντικά.

Ο συνδυασμός της κινητοποίησης του υποπλάτιου για 7 λεπτά και 5 επαναλήψεις της σύσπασης-χαλάρωσης, σύμφωνα με την τεχνική  PNF, για τους έσω στροφείς του ώμου, που ακολουθείται από 5 επαναλήψεις PNF διευκόλυνσης απαγωγής και εξω στροφής, σε διαγώνιο μοτίβο, βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικότερα στην μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας και της έξω στροφής του ώμου, κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης.



πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4242960/