Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Σύγχρονη ρεφλεξολογία: ακόμα ψευδής όσο και η πρώιμη ρεφλεξολογία

από τον ιστότοπο: Science Based Medicine
της Harriet Hall

Η ρεφλεξολογία δεν έχει καμία βάση στην επιστήμη. Είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων βασισμένο σε φανταστικές διασυνδέσεις μεταξύ σημείων του δέρματος και εσωτερικών οργάνων



Η ρεφλεξολογία είναι ένα σύστημα εναλλακτικής ιατρικής που ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τα εσωτερικά όργανα πιέζοντας σε καθορισμένα σημεία στα κάτω και άνω άκρα. Βέβαια, δεν υπάρχει καμία ανατομική σύνδεση μεταξύ αυτών των σημείων και των οργάνων και συστηματικές αναθεωρήσεις του 2009 και του 2011 δεν βρήκαν πειστικές αποδείξεις ότι η ρεφλεξολογία αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση.
Το Quackwatch και το NCAHF συμφωνούν ότι η ρεφλεξολογία είναι μια μορφή μασάζ που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χαλαρώσουν και να αισθανθούν καλύτερα προσωρινά, αλλά αυτό δεν έχει άλλα οφέλη για την υγεία. Ο δικός μας Mark Crislip λέει: "Η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών αποδεικνύει ότι η ρεφλεξολογία είχε αποτελέσματα αντίστοιχα με τη συλλογή και απομάκρυνση ψύλλων από τον σύντροφό σας... και βέβαια, δεν έχει ανατομική ή φυσιολογική αιτιολόγηση".
 
Λάβαμε πρόσφατα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν εκπρόσωπο του ιστότοπου Modern Reflexology με το ερώτημα εάν θα μπορούσαν να διαφημίσουν την ιστοσελίδα τους στο δικό μας ιστότοπο, επί πληρωμή. Βρέθηκα σε αμηχανία για τον λόγο που μας προσέγγισαν και για το τι νόμιζαν για την επιστημονική βάση της ρεφλεξολογίας. Έτσι ενδιαφέρθηκα να επισκεφθώ την ιστοσελίδα τους για να μάθω ποια είναι η "συγχρονη ρεφλεξολογία". 
Έμαθα για πολλά συγκεκριμένα αξιώματα, που δεν είχα ακούσει πριν, αλλά δεν βρήκα καμιά επιστημονική βάση. Γράφοντας αυτό το άρθρο, τους δίνω κατά κάποιο τρόπο τη διαφήμιση που ζήτησαν. αλλά θα είναι αρνητική και όχι θετική.
Παλιά παροιμία λέει: Don’t wish too hard for what you want; you might get it.

Ρεφλεξολογία ή βελονισμός;

Ο ιστότοπός τους φαίνεται να
συγχέει την ρεφλεξολογία με τον βελονισμό και την πίεση σημείων. Υπάρχουν πέντε καρτέλες στην κορυφή της αρχικής τους σελίδας:
  • καταστήματος, το οποίο συνδέεται με μια σελίδα του amazon.com και πουλάει μια συσκευή για μασάζ ποδιών με βάση τη ρεφλεξολογία,
  • χάρτες με σημεία acupressure points και
  • reflexology treatment, τα οποία έχουν και άρθρα αναφοράς
  • συσκευές ρεφλεξολογίας - μασάζ ποδιών και χαλάκια βελονισμου και τέλος
  • μαθημάτων.
Αξιοσημείωτη για την απουσία της είναι μια καρτέλα με επιστημονικές μελέτες, που να δείχνει ότι όλα αυτά τα πράγματα λειτουργούν.
Υπάρχουν στον ιστότοπο,  άρθρα σχετικά με το πώς ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για την παύση του καπνίσματος
("Μάθετε τη σημασία της Θεωρίας των πέντε στοιχείων στο Acupressure - Dao, Yin Yang", γιατί; μήπως ο βελονισμός είναι μια μορφή προληπτικής ιατρικής;). Πώς ο βελονισμός αντιμετωπίζει διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως: εποχιακές αλλεργίες, εμφύσημα, αιμορροΐδες, διαταραχές της χοληδόχου κύστης και συναισθηματικά σύνδρομα. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα του Qi στο βελονισμό, τα Πέντε Πνεύματα που επηρεάζουν την ψυχική υγεία (Hun, Shen, Yi, Zhi και Po) και άλλα.

Πρακτικές εφαρμογές για συγκεκριμένα προβλήματα

Αποτοξίνωση: Τα 7 καλύτερα σημεία πίεσης για πλήρη αποτοξίνωση του σώματος, περιλαμβάνουν το Great Rushing (σημείο στο πλέγμα μεταξύ του μεγάλου και του δεύτερου ποδιού), το τρία Yin Crossing (στον αστράγαλο), το Shu Mansion (ακριβώς κάτω από το πέλμα), το Union Valley στο χέρι, την Πύλη στο χέρι, την Άνω Θάλασσα του Qi στο στέρνο και την Κάτω Θάλασσα του Qi κάτω από τον ομφαλό. Ισχυρίζονται ότι η πίεση σε αυτά τα σημεία θα εξαλείψει τις τοξίνες, θα βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, θα μειώσει το βάρος, θα αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες και θα βελτιώσει τη διανοητική λειτουργία.

Άσθμα: Λένε ότι πιέζοντας 8 σημεία ενεργητικής πίεσης πάνω στη φλέβα, το στέρνο, τον ώμο, τον αντίχειρα, τον καρπό και τα δάχτυλα, θα τονώσει το οξυγόνο στο σώμα και θα αποτρέψει τους θανάτους που σχετίζονται με το άσθμα.

Καλύτερη όραση: Ισχυρίζονται ότι τα 7 καλύτερα σημεία βελονισμού έχουν πετύχει στη θεραπεία της βραχείας και μακρόχρονης όρασης, του καταρράκτη, του γλαυκώματος, της πρεσβυωπίας, του αστιγματισμού, της αμβλυωπίας, της διπλωπίας και πολλών άλλων οφθαλμικών διαταραχών.

Διαβήτης: έχουν οριστεί 6 τρόποι. Ένας από αυτούς: “Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας 2 εκατοστά κάτω από το γόνατο, όπως φαίνεται στην εικόνα. Μασάζ σε αυτήν την περιοχή με λίγη πίεση για 5 λεπτά κάθε μέρα. Εξισορροπεί το πεπτικό σύστημα. Ο διαβήτης λέγεται ότι αρχίζει με φωτιά στο στομάχι και η σωστή πέψη μπορεί να μειώσει αυτό το πρόβλημα. Θα δείτε αμέσως το αποτέλεσμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της γήρανσης, της αρθρίτιδας και άλλων μορφών αδυναμίας.” 

Απώλεια τριχών: Το μασάζ σε πολλά σημεία πίεσης θα “διεγείρει και θα ενεργοποιήσει τα νεύρα που προκαλούν το πρόβλημα”. Το Paihui είναι σημαντικό. “Το Paihui βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του τριχωτού της κεφαλής. Τα περισσότερα σημεία πίεσης που σχετίζονται με την αναζωογόνηση της τρίχας βρίσκονται κοντά σε αυτήν την περιοχή. Πάρτε δέκα οδοντογλυφίδες και τυλίξτε τους σε έναν λαστιχένιο ιμάντα. Χρησιμοποιήστε τα για να χτυπήσετε ελαφρά το paihui, να είστε πολύ προσεκτικοί όμως, ώστε να μην τραυματιστείτε. Αυτή η δράση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που μειώνει την πτώση των μαλλιών. "

Τα παραπάνω αρκούν για να πάρετε μια ιδέα για τους ισχυρισμούς τους. Η ιστοσελίδα έχει πολλές παρόμοιες διαδικασίες για άλλα συγκεκριμένα αποτελέσματα της πίεσης και του βελονισμού.

Ποια είναι αυτά τα σημεία;

Όσα ονόματα και να αλλάξουμε ... Είτε πρόκειται για σημεία ρεφλεξολογίας, είτε για σημεία βελονισμού, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι έχουν κάποια σχέση με την ανατομική ή την φυσιολογική πραγματικότητα. Πώς μπορεί να καθοριστεί ότι αυτά τα σημεία επιδρούν σε εσωτερικά όργανα; Όχι από ελεγχόμενες μελέτες, αλλά από ανεξέλεγκτη φαντασία.

Και δεν υπάρχει αξιόπιστη απόδειξη ότι η πίεση σε αυτά τα σημεία ωφελεί την υγεία. Ο
συγκεκριμένος ιστότοπος είναι λαξευμένος με ορολογία από τη μυθολογία βελονισμού και με μη υποστηριζόμενα αξιώματα για θεραπευτικές εφαρμογές. Είναι προφανές ότι τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη. Είναι ένα σύστημα πεποίθησης και μάλλον συγκεχυμένο.

Συμπέρασμα: η ρεφλεξολογία, είτε αρχαία είτε σύγχρονη, είναι placebo

Ο Christopher Hitchens δήλωσε: “Αυτό που μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μπορεί και να απορριφθεί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Κατά τη γνώμη μου,
η ρεφλεξολογία είναι ένα θεατρικό placebo με μια σούπα μασάζ χαλάρωσης."