Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Οι φυσικοθεραπευτές συμμετέχουν στην κίνηση για να σταματήσει η "αναποτελεσματική και καταστροφική" θεραπευτική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας


Μια σημαντική μελέτη σχετικά με την οσφυαλγία έχει οδηγήσει ομάδες και συλλόγους υγειονομικών σε μια κίνηση, με σκοπό να σταματήσουν οι καθιερωμένες θεραπευτικές πρακτικές και να αναγνωριστεί παγκόσμια η αναπηρία που προκύπτει από την πάθηση.



Η σειρά εγγράφων που δημοσιεύεται στο Lancet ζητά από το ιατρικό επάγγελμα να σταματήσει τις αναποτελεσματικές και ενδεχομένως καταστρεπτικές θεραπείες, όπως είναι η συνταγογράφηση ισχυρών αναλγητικών και οπιοειδών και οι σχετικές χειρουργικές επεμβάσεις.


Οι φυσικοθεραπευτές εντάχθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους, στο αίτημα για περαιτέρω ανάπτυξη θεραπευτικών πρακτικών που να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι οι ασθενείς εξυπηρετούνται καλύτερα από συμβουλές που τους καθοδηγούν σε ενεργό τρόπο ζωής, παρά από αναποτελεσματικές θεραπείες υψηλού κόστους και αμφιβόλου αποτελέσματος.

"Οι συγγραφείς δεν επικεντρώνουν την έρευνά τους μόνο σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά επισημαίνουν τα κενά σε στοιχεία μεταξύ των χωρών υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος", δήλωσε η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (W.C.P.T.), Emma Stokes.

"Υπάρχουν αξιοσημείωτα κενά μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας και της εφαρμοζόμενης πρακτικής. Πρόκειται για ένα σύνθετο σενάριο όπου πρέπει να κατανοήσουμε και να προτείνουμε πολυδιάστατες λύσεις, αναγνωρίζοντας ότι μια θεραπευτική πρακτική δεν ταιριάζει σε όλες τις στρατηγικές μετάφρασης της γνώσης που προέρχεται από την έρευνα. Πρόκειται για μια παγκόσμια προσπάθεια, η οποία θα απαιτήσει χρόνο και αποφασιστικότητα.", συμπλήρωσε.

Η οσφυαλγία μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, συχνά με ασαφή αίτια. Η επικράτησή αυτής της μορφής αυξάνεται, ενώ και η αναπηρία λόγω του οσφυϊκου πόνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1990. Η νέα έρευνα αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της πάθησης, ενώ τονίζει την έλλειψη στοιχείων για την πρόληψη της.

"Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν", λέει η καθηγήτρια Nadine Foster, συν-συγγραφέας του δεύτερου εγγράφου της σειράς Prevention and treatment of low-back pain: "αποδεικτικά στοιχεία, προκλήσεις και υποσχόμενες κατευθύνσεις."
"Αυτές οι κατευθύνσεις αντιμετώπισης, περιλαμβάνουν, όπου είναι δυνατόν, ασθενείς που αυτο-διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και επιμένουν στο ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παρέχουν τεκμηριωμένες θεραπείες. Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπευτών, καθώς και οι επαγγελματικοί φορείς τους, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η βασική, αλλά και η δια βίου εκπαίδευση θα βασίζονται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα."

Την έμφαση στη σωματική δραστηριότητα και τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία  επαναλαμβάνει και ο Ken Olson, Πρόεδρος της International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT). "Η πρώιμη προχωρημένη απεικόνιση και η κατάχρηση οπιοειδών και λοιπών αναλγητικών αναφέρονται σαν σημαντικός παράγοντας στην επιδείνωση του προβλήματος του οσφυϊκού πόνου. Αλλά η εκπαίδευση στο να παραμείνει ο πάσχων ενεργός, να επιστρέψει στην εργασία του, να ακολουθήσει ειδικές ασκήσεις και -εάν τα συμπτώματα επιμένουν- το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, όπως υποστηρίζεται από τα πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία, είναι κάτι που παρέχεται αποτελεσματικά από φυσικοθεραπευτές.", συμπληρώνει.

Το έγγραφο τελειώνει καλώντας την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) να αυξήσει την προσοχή στην ατομική και κοινωνική επιβάρυνση που προκαλείται από ττην οσφυαλγία, ζητώντας από τους κρατικούς οργανισμούς και τους χρηματοδότες, να επικεντρωθεί η έρευνα στην πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα καθιστά αυτή την προϋπόθεση παγκόσμια ερευνητική προτεραιότητα.



πηγή:  https://www.wcpt.org/news/low-back-pain-april2018