Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Τρεις λόγοι που δείχνουν γιατί μία θεραπεία λειτουργεί


(Three Reasons It Matters Why A Treatment Works) 


από τον ιστότοπο: Better Movement 
του Todd Hargrove
 5 Νοεμβρίου 2017



Τι ακριβώς κάνει κάποιον να νιώθει καλύτερα μετά τη μάλαξη; ή τον βελονισμό, ή το foam rolling, ή μια χειροπρακτική προσαρμογή, ή φορώντας kinesiotape, ή κάνοντας ασκήσεις κινητικότητας, ή διατάσεις οπίσθιων μηριαίων;

Υπάρχουν μερικές καλές απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα και το ενδιαφέρον σημείο το οποίο θα ήθελα να τονίσω σε αυτή τη δημοσίευση, είναι ότι πολύ συχνά ο θεραπευτής δεν τα ξέρει αυτά. ή δεν ενδιαφέρεται γι αυτά ! ή ίσως ο θεραπευτής έχει ακούσει τις καλές απαντήσεις, αλλά προτιμά τις εναλλακτικές (κακές) απαντήσεις, που είναι λιγότερο εύλογες, αλλά δίνουν επιστημονική υπόσταση στην παρούσα κατάσταση.

Μιλώντας για κακές εξηγήσεις: Το foam rolling πιθανά δεν λειτουργεί λύνοντας τις συμφύσεις ή μαλακώνοντας την περιτονία. Οι χειροπρακτικοί χειρισμοί δεν επανατοποθετούν τις αρθρώσεις που έχουν βγει από την θέση τους. Η μάλαξη των εν τω βάθει ιστών δεν απομακρύνει τις τοξίνες ή τους μυϊκούς σπασμούς. Ο βελονισμός δεν έχει σχέση με τα ειδικά σημεία ή "μεσημβρινούς" - τοποθετώντας τις βελόνες σε τυχαίες θέσεις λειτουργεί εξίσου καλά. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις placebo δουλεύουν εξίσου καλά. Οι ασκήσεις κινητικού ελέγχου λειτουργούν συχνά στη μείωση του πόνου, παρόλο που ο κινητικός έλεγχος δεν έχει αλλάξει.

Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω θεραπείες δεν μπορούν να λειτουργήσουν για να κάνουν κάποιον να αισθάνεται καλύτερα. Απλώς σημαίνει ότι δεν δουλεύουν με τον τρόπο που διαφημίζονται Και αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι μόνο placebo (αυτή είναι μια συγχεώμενη λέξη χωρίς σαφή νόημα).

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι οι θεραπευτές έχουν μια ισχυρή προκατάληψη για την ιδέα ότι αυτοί επιδιορθώνουν "προβλήματα μέσα στους ιστούς". Και αυτοί τείνουν να αγνοούν τα προβλήματα σε πιο σύνθετα συστήματα του σώματος - νευρικό, ανοσοποιητικό, αυτόνομο νευρικό - τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα ακόμη και σε μικρές επιρροές και έχουν μεγάλη συμβολή στο πώς κινούμαστε και νιώθουμε. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα συστήματα είναι λιγότερο ορατά ή απτά ή απλά δεν είναι αυτά στο οποία έχει επικεντρωθεί η επαγγελματική μας εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικά στο foam rolling και έμαθα οτι λειτουργεί επιδρώντας στην περιτονία. Έτσι όταν οι άνθρωποι σηκώθηκαν όρθιοι μετα απο την εφαρμογή του, δήλωσαν ότι αισθάνονταν ψηλότεροι ή χαλαρότεροι ή είχαν μικρότερο πόνο, άρα αυτό συνέβη επειδή η περιτονία τους είχε κάπως αλλάξει προς το καλύτερο.
Αφού έκανα κάποια έρευνα σχετικά με την παραμορφωσιμότητα της περιτονίας σαν απάντηση στην πίεση με τα χέρια, αποφάσισα ότι η προηγούμενη δεν ήταν μια καλή εξήγηση για τις παρατηρήσεις μας. Μια καλύτερη εξήγηση θα αφορούσε το νευρικό σύστημα, το οποίο προσαρμόζει συνεχώς την ένταση των μυών, τα πατέντα κινήσεων, την αντίληψη και την ευαισθησία του πόνου ως απάντηση σε νέες αισθητηριακές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά νέων αισθητηριακών πληροφοριών που προκαλούνται από την τεχνική αυτής της κινητοποίησης
Φυσικά είναι κρίμα να μαθαίνετε ότι μια κεντρική προϋπόθεση της εκπαίδευσής σας είναι λανθασμένη. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βοηθηθούν με τη θεραπεία σας. Αυτό είναι ένα απολύτως ξεχωριστό ζήτημα. Έτσι η στάση μου ήταν: -Εντάξει, δεν είναι για την περιτονία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους.

Αλλά για πολλούς foam rollers πρέπει απλώς να είναι για την περιτονία. Όσο για τους χειροπράκτες πρέπει να είναι για το υπεξάρθρημα που φταίει και για τους επαγγελματίες Reiki πρέπει το πρόβλημα να είναι στην ενέργεια, για άλλους πρέπει να είναι για τη στάση του σώματος ή τη δύναμη του πυρήνα ή τις μυϊκές ανισορροπίες ή τα πατέντα κίνησης... 

Και φυσικά πολλοί άλλοι θα πουν: "Δεν με νοιάζει πώς λειτουργεί η θεραπεία, απλά ξέρω ότι δουλεύει και έτσι ποιος νοιάζεται γιατί;" 

Εδώ είναι τρεις λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να ξέρετε γιατί η θεραπεία σας λειτουργεί. 

1. Εάν ξέρετε πώς λειτουργεί κάτι, μπορείτε να το κάνετε να λειτουργήσει καλύτερα

Αυτό είναι προφανές. Εάν ξέρετε πού είναι ο στόχος, είναι ευκολότερο να χτυπήσετε διάνα.
Ας υποθέσουμε ότι η διάταση ή η μάλαξη λειτουργεί για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο εύρος τροχιάς κίνησης φέρνοντας τους μυς σε χαλάρωση. (Αρκετά λογικό, σωστά; Και υποστηριζόμενο από την έρευνα ! ).
Αλλά αν νομίζετε ότι λειτουργεί με την έντονη λύση των συμφύσεων ή την φυσική επιμήκυνση των ιστών, ίσως χάνετε τον στόχο σας, που είναι οι ασθενείς σας να παραμένουν χαλαροί.
Όταν εγώ δουλεύω σε κάποιον, ρωτάω πάντα "πώς αισθάνεται με αυτό;". 
Η πιο κοινή απάντηση από τους ασθενείς, που πιστεύουν ότι είναι όλα σχετικά με την περιτονία: "Μην ανησυχείτε για μένα, έχω μια πολύ υψηλή ανοχή στο πόνο, αλλά κάντε ότι πρέπει να γίνει."
Και σκέφτομαι: "Λοιπόν, πρέπει να ξέρω πώς αισθάνεστε, επειδή αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους για αυτό που κάνω.
Αν όμως ο στόχος μου ήταν η λύση της περιτονίας ή των μυϊκών σπασμών, τότε δεν θα με ενδιέφερε το πως νιώθει. Και έτσι εγω δεν θα έκανα τόσο καλά τη δουλειά μου. 

2. Αθέλητες συνέπειες 

Φανταστείτε ότι κάποιος με πόνο στον αυχένα πηγαίνει στον χειροπρακτικό. Αυτός του λέει ότι ο αυχένας του είναι "έξω", και κάνοντας χειρισμούς για να τον επαναφέρει "μέσα", αμέσως μετά ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα. Ποια είναι η βλάβη αν αυτοί νομίζουν ότι η ανακούφιση από τον πόνο προήλθε από κάποια μορφή επανευθυγράμμισης;
Ίσως βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει καμία ζημιά, αλλά οι ψευδείς πεποιθήσεις έχουν έναν κακόβουλο τρόπο να προκαλέσουν τελικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Ας υποθέσουμε ότι ο πόνος στον αυχένα επανέρχεται. Ο ασθενής σκέφτεται ότι ο λαιμός του πρέπει να είναι "έξω" και χρειάζεται πάλι έναν ακόμα χειρισμό. Έτσι, παραβλέπει άλλες πιθανές λύσεις, όπως η άσκηση, η ανάπαυση ή ακόμη και η απλή κίνηση. 
Αν ο πόνος του αυχένα συνεχίσει, μπορεί τελικά να αναπτύξει την παθολογική πεποίθηση ότι ο αυχένας του είναι εύθραυστος και ασταθής. Αυτό μπορεί να είναι ένα φαινόμενο nocebo, που θα δημιουργήσει περαιτέρω πόνο και αποφυγή της υγιούς κίνησης.
Έχω δει πολλούς ασθενείς με παρόμοιες παρανοήσεις, γεγονός που τους κόστισε σημαντικά σε χρόνο, χρήμα, άγχος και σύγχυση.
Και δεν μιλάω μόνο για τους ασθενείς των χειροπράκτων.
Έχω δει ανθρώπους της γιόγκα που συνεχώς τεντώνονται. Ανθρώπους του Pilates που σταθεροποιούν τα πάντα. Διορθωτικές ασκήσεις αναζητούνται για μικροσκοπικές ανισορροπίες μυών. Οι οπαδοί της αρθρικής σταθεροποίησης συνεχώς κινητοποιούν, σαν να χρειάζονται οι αρθρώσεις τους να χορεύουν συνέχεια, αλλιώς θα αρχίσουν να πλέκονται σε κάποιου είδους περιτοναϊκό "ιστό", μετά από λίγα λεπτά της στάσης. Η σκουριά δεν κοιμάται ποτέ !
Όλες αυτές οι παθολογικές συμπεριφορές τελικά οφείλονται σε ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με το γιατί ορισμένες θεραπείες έχουν λειτουργήσει γι 'αυτούς στο παρελθόν. Αυτές οι πεποιθήσεις συσσωρεύονται γύρω από την ιδέα ότι έχουν διορθώσει "προβλήματα μέσα στους ιστούς", σε αντίθεση με την προσωρινή προσαρμογή της ευαισθησίας του νευρικού συστήματος. 

3. Η αλήθεια έχει σημασία 

Η αλήθεια έχει εγγενή αξία, ακόμη και όταν η πρακτική εφαρμογή της δεν είναι άμεσα προφανής. Η γνώση είναι πάντα ισχυρή - για εσάς, για τους ασθενείς σας και για ολόκληρη την κοινότητα.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα ακριβώς γιατί οι άνθρωποι έχουν χρόνιο πόνο, όπως και τους καλύτερους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε.
Παρόλο που η γνώση αυτή δεν έχει αποκτηθεί ακόμη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο να μαθαίνουμε περισσότερα. Κάθε βήμα μακριά από την παραπληροφόρηση και τη σύγχυση είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αλήθειας.
Ας το παραδεχτούμε Η αλήθεια είναι καλή και η άγνοια είναι χάλια. Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από έξυπνους ανθρώπους για να το αποδείξουν:

"Όλα τα δεινά οφείλονται στην έλλειψη γνώσης".
- David Deustch

"Νομίζω ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ζούμε χωρίς να γνωρίζουμε, παρά να έχουμε απαντήσεις που μπορεί να είναι λάθος".
- Richard Feynman

"Δεν είναι αυτό που δεν ξέρετε ότι σας φέρνει σε μπελάδες. Είναι αυτό που γνωρίζετε σίγουρα ότι απλά δεν συμβαίνει".
- Mark Twain 

"Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει, αλλά πρώτα θα σας εκνευρίσει".
-Joe Klaas


πηγή: https://www.bettermovement.org/blog/2015/three-reasons-it-matters-why-a-treatment-works