Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Επηρεάζει ο καιρός τα οστά και τις αρθρώσεις;




 13 Δεκεμβρίου 2017

Είναι γεγονός ή ιστορίες των ηλικιωμένων; Μια αλλαγή στον καιρό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις. Μια νέα μελέτη έχει απάντηση για το θέμα: είναι τελικά ιστορίες των ηλικιωμένων.

Παλιότερες μελέτες έχουν εξετάσει το κατά πόσον η αύξηση της υγρασίας, της βροχόπτωσης ή της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αλλά καμία με τόσο πολλά δεδομένα, όπως σε αυτή την πρόσφατη μελέτη, στο British Medical Journal.  

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία των 11.673.392 επισκέψεων εξωτερικών ασθενών στο Medicare.
Σύμφωνα με τις ημερομηνίες των επισκέψεων, όπως αναγράφονται στις τοπικές καιρικές εκθέσεις, διαπιστώθηκε ότι 2.095.761 από αυτές τις επισκέψεις σημειώθηκαν σε βροχερές ημέρες.
Χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις πιθανοτήτων, προέβλεπαν πόσες από αυτές τις επισκέψεις αφορούσαν μια κατάσταση που σχετίζεται με αρθρικό ή σπονδυλικό πόνο.

Μετά από τελικό έλεγχο για ηλικία, φύλο, φυλή και διάφορες χρόνιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαπίστωσαν ότι περισσότερες επισκέψεις για πόνο των οστών και των αρθρώσεων συνέβησαν σε ξηρές ημέρες, παρά σε υγρές ημέρες (6,39% για τις ξηρές και 6,35% για υγρές ημέρες), διαφορά που βέβαια δεν έχει κλινική σημασία.





"Ο καιρός δεν προκαλεί κοινό πόνο", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Anupam B. Jena, αναπληρωτής καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. "Απλά, όταν βρέχει και έχετε πόνο στις αρθρώσεις, το αποδίδετε στον καιρό. Όταν είναι η ημέρα είναι ηλιόλουστη και έχετε πόνο στις αρθρώσεις, δεν το κάνετε. Και βέβαια όσοι το ακούν, το πιστεύουν." 
Βέβαια, στο συμπέρασμά του κατέληξε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη και λεπτομερέστερη μελλοντική ανάλυση.  



πηγή: https://www.nytimes.com/2017/12/13/well/live/can-the-weather-make-bones-and-joints-ache.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fhealth&action=click&contentCollection=health&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=3&pgtype=sectionfront