Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

5 συμβουλές για την άσκηση


από το The George Institute for Global Health - Centre of Evidence-Based Physiotherapy (CEBP)


Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν το ρόλο της άσκησης στην υγεία. Η χρησιμότητα της άσκησης δεν σταματά μόνο στην εκγύμναση, οι περισσότεροι θα εκπλαγείτε από τις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία, με τη χρήση βέβαια του κατάλληλου τύπου άσκησης. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους, από τα βρέφη έως τους ηλικιωμένους.
 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άσκησης και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σωστή προσέγγιση για να πάρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν εκτιμούν αυτό το σημαντικό γεγονός.  
Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι κατάλληλες  συμβουλές από έναν Φυσικοθεραπευτή, μπορεί να σας φανούν ιδιάιτερα χρήσιμες. Η κατάλληλη καθοδήγηση, σύμφωνα με την μελέτη της PEDro, μπορεί να σας βοηθήσει στην κατάρτιση του συγκεκριμένου προγράμματος άσκησης, που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή σας.

Ψάξαμε για να βρούμε τα 5 σημαντικότερα σημεία, σύμφωνα με την υψηλής ποιότητας κλινική έρευνα, για να ωφεληθείτε στο μέγιστο από την άσκηση.

     Συμβουλή : Η εκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους βελτιώνει την ακράτεια ούρων σε άτομα με άγχος ή ακόμη και οποιοδήποτε είδος της ακράτειας ούρων.  

Η άσκηση είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ακράτεια ούρων. Η ακράτεια ούρων υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  
Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί, είναι η εκτέλεση συγκεκριμένου προγράμματος ασκήσεων.

     Συμβουλή : Η θεραπευτική άσκηση μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.  

Η άσκηση έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τις διάφορες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στην στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι επίσης πιθανό να ωφεληθούν το ίδιο από την άσκηση. Πάνω από 10% των ατόμων άνω των 60 ετών υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, με τις γυναίκες να επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες.  
Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την μη φαρμακευτική αυτή αγωγή, που όμως έχει το ίδιο αποτέλεσματο με την χορήγηση φαρμάκων, χωρίς όμως τις ίδιες παρενέργειες.

     Συμβουλή 3η: Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον αριθμό των θανάτων, την δύσπνοια, την κόπωση και βελτιώνει την υγεία, την ποιότητα ζωής και την λειτουργικότητα σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.      

Υπολογίζεται ότι περίπου 64 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε όλο τον κόσμο το 2004. 
Η κατάλληλη άσκηση μπορεί να κάνει πολλά για να μειωθούν οι επιπτώσεις της χρόνιας αναπνευστικής νόσου

 
     Συμβουλή : Τα κατάλληλα προγράμματα άσκησης, μπορούν να μειώσουν τις πτώσεις, αλλά και τον κίνδυνο πτώσης για τους ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι.  

Σε όλο τον κόσμο, 37.300.000 πτώσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο και κάποιες από αυτές είναι αρκετά σοβαρές, ώστε να απαιτούν ιατρική φροντίδα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ειδικά μεταξύ των ηλικωμένων ανω των 65 ετών και τα κατάλληλα προγράμματα άσκησης είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση του κινδύνου. Οι ασκήσεις ισορροπίας οι σημαντικότερες.

     Συμβουλή : Τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης για πρόωρα βρέφη  μειώνουν την καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη. Περισσότερα από ένα στα δέκα μωρά, ή περίπου 15 εκατομμύρια μωρά το χρόνο, γεννιούνται πρόωρα. Τα επιζώντα από αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αναπηρίας.  

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα προγράμματα Φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπττυξη των δεξιοτήτων κίνησης.


Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον Φυσικοθεραπευτή ή τον Γιατρό τους, πριν κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο θεραπευτικό τους πρόγραμμα.




πηγή:  http://www.pedro.org.au/english/5-exercise-tips/