Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Γιατί η Φυσικοθεραπεία ωφελεί σοβαρά την υγεία (και τους προϋπολογισμούς);

από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

του Αλέξανδρου Σιδέρη, Φυσικοθεραπευτή, Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών



Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης, ενώ οι απόψεις και οι κρίσεις για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, είναι κυρίως καταγγελτικές, αφού οι αριθμοί θεωρούνται σήμερα σημαντικότεροι από τους πάσχοντες. 
Υπάρχουν περιθώρια ποιοτικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους για την υγεία; 

Οι προτάσεις του κλάδου των φυσικοθεραπευτών δεν επιδέχονται ιδιαίτερης αμφισβήτησης, μια και η τεκμηρίωση που τις ακολουθεί, σε συνδυασμό με την δοκιμασμένη διεθνή πρακτική, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.
Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους υγειονομικούς κλάδους διεθνώς στη σύγχρονη εποχή. Η μακροχρόνια έρευνα στα πανεπιστήμια κυρίως του εξωτερικού, έχει αποδείξει τη σημαντικότατη συμβολή της στη προαγωγή της κινητικής υγείας του γενικού πληθυσμού αλλά και στη μείωση του κόστους για τα συστήματα υγείας χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτή. 
Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς η Αυστραλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία, η προαγωγή της φυσικοθεραπείας ως βασικού παράγοντα πρόληψης της κινητικής υγείας έχει αποτελέσει ανάχωμα στην επικράτηση νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η οστεοαρθρίτιδα και ο χρόνιος πόνος. 

Σε όλες τις παραπάνω νόσους, η αντίληψη που καλλιεργείται στους ασθενείς, είναι ότι δεν μπορούν να ασκηθούν, οφείλουν να περιορίζονται, να μειώνουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, να αποφεύγουν την κόπωση και τις υπερβολές.Η αλήθεια είναι ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Η προαγωγή της κινητικότητας, η ώθηση των πασχόντων από αυτές τις ασθένειες σε έναν τρόπο ζωής πιο ενεργητικό, εξωστρεφή και δραστήριο, οδηγεί σε μετρήσιμη βελτίωση των δεικτών ποιότητας ζωής. 
Οι φυσικοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι όχι για να απαγορεύουν, αλλά για να προάγουν τις ικανότητες των πασχόντων, είναι οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς ανακούφιση από τους μυοσκελετικούς πόνους, αποκατάσταση της κινητικής τους δυσκολίας, συμβουλές για το πρόβλημα που τους απασχολεί, αλλά και τη σιγουριά ότι μπορούν να κινηθούν, να ασκηθούν, να συμμετέχουν στην κοινωνική τους ζωή παρά τα όποια προβλήματα υγείας τους απασχολούν.

Η σχέση που αναπτύσσουν οι ασθενείς με τον φυσικοθεραπευτή τους έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη δημόσια υγεία:
1. Στα χέρια του βρίσκουν ανακούφιση από τους σωματικούς πόνους τους, και αυτό τον κάνει ιδιαίτερα απαραίτητο.
2. Η επαναλαμβανόμενη επαφή τους μαζί του (μέσος όρος επισκέψεων 8 - 12 συνεδρίες) τον καθιστά βασικό σύμβουλο υγείας για θέματα κίνησης και άσκησης.
3. Τελικά ο φυσικοθεραπευτής γίνεται ένας σημαντικότατος κρίκος που ενώνει την ιατρική διάγνωση του ασθενούς με την αποκατάσταση της υγείας του, αφού είναι ο φορέας αυτής της πορείας.



Η φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποτελεί έναν από τους πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ενώ κατέχει και σημαντικότατο τριτοβάθμιο κομμάτι στις υπηρεσίες υγείας προς τα άτομα που προσπαθούν να επανενταχθούν κοινωνικά μετά από κάποια σοβαρή  παθολογία ή τραυματισμό.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2013 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4.500.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως ΕΟΠΥΥ), ενώ υπολογίζεται ότι στον ιδιωτικό τομέα έγιναν 1.500.000 συνεδρίες. 
Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε το 2012 98 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπεία, το 2013 69 εκατ. ευρώ ενώ φέτος θα πληρώσει μόνο 62 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια στις μειώσεις στα επόμενα χρόνια. Μειώσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού σε φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο σε ανάγκη τήρησης κλειστών προϋπολογισμών.
Τι ζητούμε από την πολιτεία; 
Να προάγει την φυσικοθεραπευτική παρέμβαση ως πρωταρχικό θεραπευτικό μέσο σε μια πλειάδα παθήσεων, όχι απαραίτητα μόνο των μυοσκελετικών. 
Ως οι ειδικοί της ανθρώπινης κίνησης μετά από κάποια παθολογία, αποτελούμε εργαλείο προώθησης ενός “lifestyle” υγείας, που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μείωση του φαρμακευτικού κόστους, μείωση της ανάγκης για παρακλινικές εξετάσεις και τελικά μείωσης των εξειδικευμένων ιατρικών παρεμβάσεων που αυξάνουν τους προϋπολογισμούς της υγείας. 
Είναι καιρός να δούμε λίγο «αλλιώς» τον τρόπο μείωσης του κόστους…
Ένα πολύ δημοφιλές σύνθημα από οργανώσεις ασθενών της Αυστραλίας λέει: «Ο φυσικοθεραπευτής μου με κρατά σε κίνηση - my physio keeps me moving». Και η κίνηση είναι ζωή....