Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

7 Μύθοι για τη Φυσικοθεραπεία

από τον ιστότοπο MoveForwardPT του Α.Ρ.Τ.Α.


Οι άνθρωποι βιώνουν τη μετασχηματιστική επίδραση που μπορεί να έχει η Φυσικοθεραπεία στην καθημερινή τους ζωή. Στην πραγματικότητα, σαν ειδικοί στην κίνηση του σώματος, οι Φυσικοθεραπευτές βοηθούν ανθρώπους όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, να μειώσουν τον πόνο, να βελτιώσουν ή να αποκαταστήσουν την κινητικότητά τους και να παραμείνουν ενεργοί για όλη τη ζωή τους.
Υπάρχουν όμως, κάποιες κοινές παρανοήσεις που συχνά αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να επισκεφθούν έναν Φυσικοθεραπευτή.

Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε 7 κοινούς μύθους σχετικά με τη Φυσικοθεραπεία:

Μύθος 1ος: Χρειάζεται παραπομπή για να δείτε έναν Φυσικοθεραπευτή.

Γεγονός: Μια πρόσφατη έρευνα από την American Physical Therapy Association (Α.Ρ.Τ.Α.) αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων σκέφτονται ότι απαιτείται παραπεμπτικό για την αξιολόγησή τους από έναν Φυσικοθεραπευτή. Ωστόσο, η νομοθεσία σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α. επιτρέπει στους ασθενείς να αξιολογούνται από έναν Φυσικοθεραπευτή χωρίς παραπεμπτικό Ιατρού. Επιπλέον, σε 48 κράτη επιτρέπεται κάποια μορφή αξιολόγησης ή και επέμβασης χωρίς παραπεμπτικό Ιατρού. Αρκετές χώρες όμως, έχουν περιορισμούς σχετικά με τη θεραπεία από Φυσικοθεραπευτές, χωρίς παραπεμπτικό Ιατρού. Ανάμεσα σ' αυτές και η χώρα μας.

Μύθος 2ος: Η Φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη. 

Πραγματικότητα: Οι Φυσικοθεραπευτές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία, συμπεριλαμβανομένων και των χρόνιων επώδυνων καταστάσεων. Εργάζονται μέσα στο κατώφλι του πόνου σας, για να σας βοηθήσουν και να αποκαταστήσουν την κίνηση και λειτουργικότητα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι αν και το 71% των ανθρώπων που δεν έχουν ποτέ επισκεφθεί έναν Φυσικοθεραπευτή, σκέφτονται ότι η Φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη, ο αριθμός αυτός μειώνεται σημαντικά μεταξύ των ασθενών που έχουν δει έναν Φυσικοθεραπευτή κατά το παρελθόν έτος.

Μύθος 3ος: Η Φυσικοθεραπεία είναι μόνο για τραυματισμούς και ατυχήματα. 

Γεγονός: Οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να διατείνουν ή να ενισχύσουν αδύναμους μύες, μετά από ένα τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Είναι ειδικευμένοι στην αξιολόγηση και διάγνωση πιθανών προβλημάτων, πριν αυτά οδηγήσουν σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς ή αντιμετωπίσουν επώδυνα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, τον παγωμένο ώμο, τους χρόνιους πονοκεφάλους ή να μειώσουν τον πόνο στην πλάτη, για να αναφέρουμε κάποια από αυτά.

Μύθος 4ος: Κάθε επαγγελματίας υγείας μπορεί να εκτελέσει Φυσικοθεραπεία. 

Πραγματικότητα: Αν και το 42% των ασθενών γνωρίζουν ότι η Φυσικοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από κάποιον που διαθέτει άδεια Φυσικοθεραπευτή, το 37% εξακολουθεί να πιστεύει ότι και άλλοι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν επίσης να εκτελέσουν Φυσικοθεραπευτικές πράξεις. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι πολλοί Φυσικοθεραπευτές έχουν εξειδικευθεί σε συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση νευρολογικών, ορθοπεδικών, καρδιαγγειακών ή γυναικολογικών περιστατικών.

Μύθος 5ος: Η Φυσικοθεραπεία δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες. 

Γεγονός: Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν κάποια μορφή Φυσικοθεραπείας. Πέρα από την ασφαλιστική κάλυψη, η Φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το κόστος, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν περιττές απεικονιστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις ή χορήγηση φαρμάκων. Η Φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος, βοηθώντας τους ασθενείς αποφεύγουν τις πτώσεις ή άλλα ατυχήματα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα πριν γίνουν χρόνια.

Μύθος 6ος: Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή μου.

Γεγονός: Σε πολλές περιπτώσεις, η Φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η χειρουργική επέμβαση, σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, από την ρήξη στροφικού πετάλου και η εκφυλιστική δισκοπάθεια, έως την ρήξη μηνίσκου και ορισμένες μορφές οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Όσοι έχουν δει πρόσφατα έναν Φυσικοθεραπευτή γνωρίζουν ότι αυτό είναι αλήθεια, με το 79% από αυτούς να θεωρεί ότι η Φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Μύθος 7ος: Μπορώ να κάνω Φυσικοθεραπεία στον εαυτό μου.

Γεγονός: Η συμμετοχή σας είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο πλάνο θεραπείας, αλλά κάθε ασθενής εξακολουθεί να χρειάζεται την εξειδικευμένη φροντίδα και την καθοδήγηση από έναν αδειούχο Φυσικοθεραπευτή. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει με την εξειδικευμένη εκπαίδευση του, την κλινική του εμπειρία και μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες σας και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας.



πηγή: http://www.moveforwardpt.com/Resources/Detail.aspx?cid=88d27545-6154-4ba6-a844-9dbb97a0ff93#.VDpzZPl_uPL