Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η αποτελεσματικότητα της συνεχούς παθητικής κίνησης στην ολική αρθροπλαστική γόνατος

 2014 Jul;95(7):1240-5. doi: 10.1016/j.apmr.2014.03.012. Epub 2014 Mar 28.

Herbold JABonistall KBlackburn MAgolli JGaston SGross CKuta ABabyar S.



Ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιορίσει τα αποτελέσματα από τη χρήση των συσκευών συνεχούς παθητικής κίνησης (CPM) σε ασθενείς με μειωμένο εύρος κίνησης (ROM),  μετεγχειρητικά, μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος (ΟΑΓ). 

Για την μελέτη συνεργάστηκαν ενήλικες (η=141), μετά από ΟΑΓ, με αρχική ενεργητική κάμψη γόνατος μικρότερη από 75°. Χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: 
Στην ομάδα 1 (η=71) ακολουθήθηκε η συμβατική αγωγή, διάρκειας 3 ωρών ανά ημέρα και στην ομάδα 2 (η=70) προστέθηκε επιπλέον η καθημερινή χρήση CPM για 2 ώρες, σε όλη την διάρκεια της διαμονής τους στο νοσοκομείο.

Η πρωταρχική μέτρηση αξιολόγησης ήταν η τροχιά της ενεργητικής κάμψης του γόνατος. Στις δευτερεύουσες μετρήσεις αξιολόγησης συμπεριλήφθηκαν ο χρόνος παραμονής του σκέλους στην θέση της μέγιστης ενεργητικής έκτασης, η λειτουργικότητα του στην διαδικασία της ανύψωσης απο κάθισμα, η περίμετρος του μηρού και η αυτο-αναφορά των ασθενών. 

Όλοι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργικότητα του γονατου τους, 
Ωστόσο, δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε καμμία από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, της ομάδας του CPM, σε σχέση με την ομάδα που δεν χρησιμοποίησε CPM. 

Η μελέτη δεν κατάφερε να βρει πλεονεκτήματα για την χρήση των συσκευών CPM, σε σχέση με την συμβατική μέθοδο αποκατάστασης, που χρησιμοποιείται μετεγχειρητικά σε ασθενείς μετά από ΟΑΓ, ειδικότερα δε, σε ασθενείς με μειωμένη αρχική ROM στην κάμψη του γόνατος.


πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24685389