Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πρόσφατη οδηγία για έμφαση στην άσκηση σε ασθενείς με Σλήρυνση κατά Πλάκας, από το N.H.S.

Οι άνθρωποι με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) πρέπει να ενθαρρύνονται στο να ασκούνται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη οδηγία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (National Institute for Health and Care Excellence - NICE). 

Σύμφωνα με την οδηγία, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις ισορροπίας και οι διατάσεις, μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία στη θεραπευτική αγωγή της ΣκΠ, για την αντιμετώπιση της κόπωσης. 

Έτσι, το NICE καλεί τους πάσχοντες, να συμμετέχουν σε εποπτευόμενα προγράμματα άσκησης, τα οποία θα περιλαμβάνουν προοδευτικές ασκήσεις μέτριας έντασης, καθώς και προγράμματα αερόβιας άσκησης. 

Κάθε άτομο με Σκλήρυνση κατά Πλάκας πρέπει να έχει μια συνολική αξιολόγηση και αναθεώρηση του προγράμματος που ακολουθεί, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και οι διεπιστημονικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Φυσικοθεραπευτών, θα πρέπει να επιβλέπουν τη φροντίδα που λαμβάνουν. 

Περίπου 100.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από ΣκΠ, με τα συμπτώματα συνήθως να πρωτοεμφανίζονται νεαρή ηλικία. 

Ο επαγγελματικός σύμβουλος του Αγγλικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (CSP) Carley King δήλωσε: "Οι πάσχοντες από ΣκΠ, είναι μια ομάδα ασθενών με πολύπλοκα και διαφορετικά στην παρουσίαση συμπτώματα. 
Όμως οι Φυσικοθεραπευτές, έχουμε εξειδικευμένη γνώση και μοναδική κατανόηση για την πολύπλευρη φύση της ΣκΠ και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου στο να ασκηθεί με ασφάλεια. 
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει οι Φυσικοθεραπευτές να είναι οι επικεφαλής επαγγελματίες στην παροχή άσκησης, σε αυτή την ομάδα ασθενών." 

Ο Paul Cooper, Νευρολόγος, σύμβουλος και πρόεδρος της ομάδας κατάρτισης οδηγιών του NICE, είπε ότι τα τρέχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την ΣκΠ, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε όλη τη Βρετανία. 
"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πάσχοντες της χώρας, από αυτή την οδυνηρή νόσο, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να κατανοούν τις ανάγκες τους και μπορούν να βοηθήσουν στην βελτιώση της κατάστασής τους", συμπλήρωσε.