Κυριακή 27 Απριλίου 2014

$ 1 δις για απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σε πάσχοντες από πονοκέφαλο

από το http://m.medicalxpress.com/news/2014-03-headache-billion-worth-brain-scans.html

17 Μαρτίου 2014


Μία στις οκτώ επισκέψεις σε γιατρό για πονοκέφαλο ή ημικρανία κατέληξε με παραπομπή του ασθενή σε απεικονιστική εξέταση σάρωσης του εγκεφάλου, με συνολικό κόστος περίπου 1 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan.

Και οι πιο πολλές από αυτές τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες - και το κόστος τους βέβαια - είναι μάλλον περιττές, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές διαγνωστικές αποδόσεις τους, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στους εγκεφάλους των ασθενών.Στην πραγματικότητα, πολλές κατά τόπους εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για τους γιατρούς, αποθαρρύνουν συγκεκριμένα τη σάρωση του εγκεφάλου των ασθενών, που παραπονιούνται για πονοκέφαλο και την ημικρανία. Αλλά η νέα μελέτη, δείχνει ότι το ποσοστό των απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου για τον πονοκέφαλο έχει αυξηθεί, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων κατευθυντηρίων γραμμών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ζήτηση απεικονιστικών εξετάσεων, πολλές φορές από τους ίδιους τους ασθενείς, οδηγεί σε μια μεγάλη αύξηση τους κόστους θεραπείας.Οι ερευνητές προτείνουν ότι η καλύτερη εκπαίδευση του κοινού, αλλά και το σχέδιο των ασφαλιστικών ταμείων να ζητούν από τους ασθενείς να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους, με βάση την πιθανή αξία της εξέτασης, θα μειώσει την άσκοπη χρήση και κατα συνέπεια τις δαπάνες.


Η έρευνα , που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine από μια ομάδα του Τμήματος Νευρολογίας, χρησιμοποιεί εθνικά στοιχεία σχετικά με την κεφαλαλγία, που σχετίζονται με ιατρικές επισκέψεις και αντίστοιχες απεικονιστικές εξετάσεις, για ανθρώπους άνω των 18 ετών και υπολογίζει κατ' εκτίμηση το συνολικό κόστος για πολλά χρόνια. Συνολικά, 51,1 εκατ. πονοκέφαλοι σχετίζονται με τις επισκέψεις των ασθενών, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2007 και του 2010 και σχεδόν οι μισοί από αυτούς σχετίζονται με ημικρανίες. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και πάνω από τα τρία τέταρτα των ασθενών ήταν γυναίκες. Σε αυτά τα ίδια τέσσερα χρόνια, το 12,4% των επισκέψεων αυτών οδηγήθηκε σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία εγκεφάλου.Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το συνολικό κόστος των τεσσάρων ετών, σε απεικονιστικές εξετάσεις, πλησιάζει τα 3,9 δισ. δολάρια, με βάση τα παραστατικά πληρωμών του Medicare.
"
Πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση του κόστους, με βάση το τι έχει πληρωθεί μέσω Medicare για τις εξετάσεις αυτές. Οι τομογραφίές (αξονικές και μαγνητικές) είναι συνηθισμένες για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία και ο αριθμός τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, παρά το γεγονός ότι σπανίως πρεπει να χρησιμοποιούνται", λέει ο Dr Brian Callaghan, Νευρολόγος και μέλος της ομάδας που διεξάγει τη μελέτη."Πολλές οδηγίες λένε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό - συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν εκπονηθεί και από νευρολόγους, αλλά και ακτινολόγους - αλλά εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται. Αυτό είναι μια πηγή απώλειας κεφαλαίων της υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς να υπάρχουν πολλά στοιχεία για να δικαιολογήθει αυτό το κόστος." συμπληρώνει.


Επιβεβαίωση αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων;
Ο
γιατρός μπορεί να παραπέμψει για μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία, σε περιπτώσεις πονοκέφαλου ή ημικρανίας, με σκοπό να βγάλει από το μυαλό του ασθενή τον φόβο ύπαρξης ένος κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο,ενός ανεύρυσματος, μιας αρτηριοφλεβικής δυσμορφίας ή κάποιου άλλου προβλήματος.Και ακόμη και αν ο ασθενής δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρουν οι οδηγίες, ο γιατρός μπορεί να διατάξει μια τέτοια εξέταση, μετά από αίτημα του ασθενή, ακόμη και για να προστατεύσει νομικά τον εαυτό του.Αλλά τελευταία έρευνα, δείχνει ότι μόνο στο 1-3% των σαρώσεων των ασθενών με επαναλαμβανόμενες πονοκεφάλους, διαπιστώθηκε ότι υπεύθυνο για το πρόβλημά, ήταν κάποιο πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Και πολλά από τα ευρήματα των εξετάσεων, δεν αποδεικνύεται ότι αποτελούν σοβαρή απειλή ή δεν απαιτούν άμεση θεραπεία."Υπάρχει σταθερή έρευνα, που αποδικνύει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που μπορείτε να ανακαλύψετε σοβαρά προβλήματα σε αυτές τις σαρώσεις, σε ασθενείς με κεφαλαλγία, είναι περίπου η ίδια με εκείνη που ειναι υπαρκτή σε μια τυχαία επιλεγμένη ομάδα ασθενών, χωρίς συμπωματα κεφαλαλγίας", λέει. "Και σε πολλά από τα ευρήματα που συναντάμε σε τέτοιες εξετάσεις, δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι."

Ο Dr Callaghan σημειώνει ότι η τρέχουσα μελέτη, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν θα μπορούσε να εξετάσει αν ακολουθήθηκαν οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Αλλά το γεγονός ότι το 14,7% των ανθρώπων που επισκεφθηκε έναν γιατρό για πονοκέφαλο ή ημικρανία το 2010, παραπέμφθηκε για μια σάρωση του εγκεφάλου, δεν είναι μάλλον σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές. 

Η ομάδα εργάζεται για την περαιτέρω έρευνα σχετικά με την καταλληλότητα των σαρώσεων για τους ασθενείς.Σημειώνει, επίσης, ότι το ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον χρονο που δαπανήθηκε για απεικονιστικές εξετάσεις, δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της συνέχειας των εξετάσεων ή της θεραπείας που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, αν η εξέταση έχει βρει κάτι.  
Και βέβαια, η αξονική τομογραφία εκθέτει τον εξεταζόμενο σε μια σημαντική έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ η μαγνητική τομογραφία είναι πολύ πιο δαπανηρή και έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκαλυψει ευρήματα, που δεν αποδεικνύονται οτι έχουν σχέση με το πρόβλημα."Αλλά οι γιατροί συνήθως δεν αξιολογούν το κόστος και οι ασθενείς συνήθως δεν πληρώνουν άμεσα για αυτές τις εξετάσεις", σημειώνει. "Οι ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να απαιτούν προηγούμενη έγκριση, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν τις εξετάσεις αυτές, εάν τους ζητηθούν." 
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, δημοσίευσαν πέρυσι μια μελέτη που δείχνει ότι το κόστος της ιατρικής απεικόνισης με εντολή των νευρολόγων κοστίζει περισσότερο από το κόστος του συνόλου των επισκέψεων στους νευρολόγους αθροιστικά.

Τελικά, σύμφωνα με τον Dr Callaghan: ν ο γιατρός σας θεωρεί οτι για τον πονοκέφαλό σας δεν χρειάζεται κάποια απεικονιστική εξέταση, μην τον πιέσετε."


πηγή:  http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1835347