Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αυξημένος κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας, μετά από χειρουργική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος

από το Reuters
27 Μαρτίου 2014
της Kathryn Doyle

Ένα γόνατο που έχει υποβληθεί σε επανορθωτική χειρουργική επέμβαση για ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ), έχει 3 φορές περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε σχέση με ένα υγιές γόνατο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Περίπου 200.000 ρήξεις ΠΧΣ συμβαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι μισοί από αυτούς τους τραυματισμούς οδηγούνται στο χειρουργείο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών. Συνήθως, οι χειρουργοί αντικαθιστούν τον τραυματισμένο σύνδεσμο με κάποιο μόσχευμα.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός χόνδρος στα άκρα των οστών φθείρεται και αυτή η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι σε ένα γόνατο που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνότερη από ότι σε ένα υγιές γόνατο, αλλά το κατά πόσο είναι αυξήμένος ο κίνδυνος, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί.

"Το χρονικό διάστημα μεταξύ του τραυματισμού του ΠΧΣ και της εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας είναι μεγάλο, συνήθως πάνω από πέντε χρόνια", δήλωσε ο Dr Bjorn Barenius .
O Dr
Barenius ασχολήθηκε με τη μελέτη αυτού του προβλήματος, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία."Δέκα με δεκαπέντε χρόνια μετά τον τραυματισμό και την χειρουργική αποκατάσταση του ΠΧΣ, είναι η συχνά αναφερόμενη χρονική περίοδος, στην οποία θα πρέπει να περιμένετε τα πρώτα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας", δήλωσε στο Reuters Health.
"Βέβαια, η εμφάνιση της
οστεοαρθρίτιδας μπορεί να επηρεαστεί και από πολλούς παράγοντες, όπως οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί ή το αυξημένο βάρος, οι οποίοι μπορεί να κάνουν την αρθρίτιδα να εμφανιστεί νωρίτερα", είπε.


Οι ερευνητές Τζάλλας & Τσίπουρας από τo Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων έλαβαν το βραβείο καινοτομίας του Μ.Ι.Τ.

Η περιγραφή της βραβευμένης ιδέας από τους ερευνητές: 

Το εργαστήριο NewMedia Medicine του Πανεπιστημίου MIT, στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών διοργάνωσε για Τρίτη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό καινοτομίας με θέμα την υγεία και την ευεξία - Health and Wellness Innovation 2013 . Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 22 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του New Media Lab στην Βοστώνη, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με 80 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που μοιράστηκαν σε 6 ομάδες. 


Ο διαγωνισμός Health and Wellness Innovation είναι ένας «μαραθώνιος» δύο εβδομάδων που επιδιώκει να φέρει κοντά ερευνητές, επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας και επιχειρηματίες με στόχο την καινοτομία στον χώρο της υγείας και της ευεξίας. Άμεση προτεραιότητα του διαγωνισμού είναι ο οραματισμός και η ανάπτυξη (σε επίπεδο πρωτοτύπου και proof-of-concept) καινοτόμων ιδεών που δίνουν στον ασθενή τον έλεγχο της υγείας του. Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Η υγεία είναι σε κρίση, καθώς και χρόνο δαπανούνται όλο και μεγαλύτερα ποσά για παροχή όλο και λιγότερων υπηρεσιών. Η λύση είναι η ενεργοποίηση των ασθενών, έτσι ώστε να λάβουν ενεργό ρόλο στην διαχείριση του προβλήματος της υγείας τους, καθώς, με την υπάρχουσα δομή του συστήματος υγείας, ο ρόλος τους υποτιμάτε και έτσι περιθωριοποιούνται.»

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

H Φυσικοθεραπεία στην Οσφυαλγία: τι είναι και πότε θα πρέπει να προσφέρεται σε ασθενείς.

από το περιοδικό Annals of Family Medicine (vol. 12, no. 2, 99-101)

των Timothy S. Carey, MD, MPH and Janet Freburger, PT, PhD

Οι Γιατροί της Π.Φ.Υ. είναι οι κύριοι φορείς πρώτης επαφής για τους ασθενείς με οξεία και χρόνια οσφυαλγία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν νέα επώδυνη κρίση και επανέρχονται για μια νέα αξιολόγηση και συμπτωματική αγωγή, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η μειοψηφία των ασθενών με χρόνια οσφυαλγία είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο ποσόν της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών δαπανών.(1-5)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για την χρόνια οσφυαλγία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με κάποια στοιχεία που δείχνουν οτι αυτό οφείλεται στην αύξηση των περιστατικών, καθώς και στην πιο εντατική χρήση των εξετάσεων και θεραπειών (6,7).  Η φροντίδα της υγείας και κοινωνικό κόστος για τα περιστατικά οσφυαλγίας εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ $ 100 και $ 200 δισ. ετησίως, με την πλειοψηφία αυτών των δαπανών να οφείλονται σε απώλεια μισθών και μείωση παραγωγικότητας (8).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, η έρευνα στην οσφυαλγία έχει επικεντρωθεί στην πρόβλεψη του ποιοι ασθενείς πρόκειται να προχωρήσουν σε χρονιότητα, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση με στοχευμένες θεραπείες, που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της κατάστασης. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές προχωρούν πολύ αργά και έχουν πολύ μεγάλο κόστος.
Έτσι, η σχετική μελέτη της Foster και των συνεργατών της, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το σταδιακό εξορθολογισμό των δαπανών στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας (9).

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

H Φυσικοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με την χειρουργική επέμβαση στη ρήξη στροφικού πετάλου


από τον ιστότοπο PT in motion (A.P.T.A.)
12 Μαρτίου 2014
 
Μια πρόσφατη μελέτη από τη Φινλανδία υποστηρίζει ότι όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των μη τραυματικών ρήξεων στροφικού πετάλου, η Φυσικοθεραπεία από μόνη της παράγει ισοδύναμα αποτελέσματα με εκείνα με αυτά της αρθροσκοπικής χειρουργικής και της ανοικτής χειρουργικής αποκατάστασης. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης αυτής, η παρακολουθηση της αγωγής σε 167 περιπτώσεις δείχνει ότι "η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να θεωρείται ως η κύρια θεραπεία για την πάθηση αυτή".

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Bone and Joint Journal, στηρίχθηκε στην αξιολόγηση τη θεραπείας 173 ασθενών ηλικίας 55 ετών και άνω (μέση ηλικία 65) με ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: η πρώτη ομάδα ακολούθησε μόνο φυσικοθεραπευτική αγωγή, η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε ακρωμιοπλαστική και στη συνέχεια ακολούθησε φυσικοθεραπεία και η τρίτη ομάδα υποβλήθηκε σε χειρουργική αποκατάσταση στροφικού πετάλου, ακρωμιοπλαστική και στη συνέχεια ακολούθησε φυσικοθεραπεία. Κάθε ομάδα περιελάμβανε παρόμοιες ηλικιακές ομάδες και την ίση κατανομή ανά φύλο. Τελικά, 167 ώμοι ήταν διαθέσιμοι για αξιολόγηση.


Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δευτερογενούς λεμφοιδήματος στη μαστεκτομή;

της Βενετίας Μπαρκάτσα
Φυσιοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στη νευρολογική αποκατάσταση, εξ. Συν. Νευροχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο». 
Συν. RESCUEicp study, Addenbrookes University Hospital, Cambridge, UK.MCSP, MACPIN.




Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Άμεση Πρόσβαση στη Φυσικοθεραπεία

Direct access and self-referral to physical therapy (από την W.C.P.T.)

H άμεση πρόσβαση και η αυτο-παραπομπή σε Φυσικοθεραπεία είναι κλινικά και οικονομικά αποδοτική και με σημαντικά αποτελέσματα γιά ικανοποιημένους ασθενείς/πελάτες.


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Άμεση πρόσβαση για Φυσικoθεραπεία σε ασθενείς με οσφυαλγία στην Ολλανδία

από το περιοδικό Physical Therapy (A.P.T.A.), March 2014, vol. 94, no. 3, 363-370

των Scheele JVijfvinkel FRigter MSwinkels ICBierman-Zeinstra SMKoes BWLuijsterburg PA.



Στις Κάτω Χώρες, η άμεση πρόσβαση σε Φυσικοθεραπεία ξεκίνησε το 2006. Αν και πολλοί ασθενείς με συμπτώματα οσφυαλγίας χρησιμοποίησαν την άμεση πρόσβαση σε Φυσικοθεραπεία, η συχνότητα και τα χαρακτηριστικά των επεισοδίων που αντιμετωπίστηκαν μέσω αυτής της οδού δεν είχαν διερευνηθεί.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι:  
1. να διερευνήσει την επικράτηση της άμεσης πρόσβασης σε Φυσικοθεραπεία για ασθενείς με οσφυαλγία στις Κάτω Χώρες για τα έτη 2006-2009. 
2. να εξεταστούν και να συσχετιστούν ο τρόπος πρόσβασης (άμεση πρόσβαση ή με παραπομπή) με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και 
3. για να περιγραφεί η σοβαρότητα τυχόν παραπόνων από την αρχή έως το τέλος της θεραπείας, που να έχουν σχέση με την άμεση πρόσβαση ή την παραπομπή.

Σχεδιάστηκε μια συγχρονική μελέτη και διεξήχθη με τη χρήση των δεδομένων που κατεγραψαν οι Φυσικοθεραπευτές κατά την διάρκεια της θεραπείας. Τα δεδομένα αντλήθηκαν μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Allied Health Care, ένα δίκτυο καταγραφής των Κάτω Χωρών. 
Ο τρόπος πρόσβασης (άμεση προσβαση ή παραπομπή) είχε καταχωρηθεί για κάθε επεισόδιο Φυσικοθεραπευτικής αγωγής λόγω οσφυαλγίας για τα έτη 2006-2009. 
Λογιστική ανάλυση παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκε για να διερευνήθει η σχέση μεταξύ τρόπου πρόσβασης και των κλινικών χαρακτηριστικών του ασθενή.


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

H Φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια: 5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού της φυσικής κατάστασης και της υγείας σας

από τον ιστότοπο: BOSSFITMAG (http://bossfitmag.com/)

της Ann Wendel (ATC, PT, CMTPT) 



Όταν ακούτε τη λέξη Φυσικοθεραπεία φέρνετε στο μυαλό σας εικόνες από ανθρώπους που περπατούν με πατερίτσες; Νομίζετε ότι η Φυσικοθεραπεία είναι μόνο για ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;
Σήμερα θα ήθελα να θίξω την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη μόνο σαν τρόπος αποκατάστασης από τραυματισμούς ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.
Θα αναφέρω πέντε σενάρια όπου ένας Φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς ή να πετύχετε τους στόχους σας στο γυμναστήριο και στην καθημερινότητά σας.