Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

World Spine Day (16η Oκτωβρίου)


από τον ιστότοπο: http://www.worldspineday.org/

               Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Σπονδυλικής Στήλης.

               Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπως ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στον αυχένα και η σκολίωση, για να αναφέρουμε μερικά από τα πιο κοινά, μπορούν να έχουν μια βαθιά επίδραση στη συνολική υγεία ενός ατόμου, να επηρεάσουν την ικανότητά του να εργαστεί, καθώς και να απολαύσει τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και να διατάραξουν τον ύπνο του.
               Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στάση του σώματος και η κινητική αδράνεια μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πόνου στην πλάτη και σε άλλες διαταραχές της σπονδυλικής στήλης .       

               Οι μυοσκελετικές παθήσεις περιλαμβάνουν κοινές ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα, η οστεοπόρωση και οι επιπλοκές της, η ρευματική νόσος, οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων στα σπορ ή στους χώρους εργασίας καθώς και οι τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα.
              
Μπορούν να προκαλέσουν πόνο, σωματική αναπηρία και απώλεια της προσωπικής και οικονομικής ανεξαρτησίας.
              
Μπορούν να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις χώρες.
                
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις των ατόμων που υποφέρουν από τέτοια προβλήματα υγείας παγκοσμίως (Lancet, 15 Δεκ 2012) είναι:

  • από πόνο στην πλάτη 632.045.000 άτομα
  • από πόνο στον αυχένα 332.049.000 άτομα
  • από οστεοαρθρίτιδα γόνατος 250.755.000 άτομα
  • από άλλες μυοσκελετικές παθήσεις 560.978.000 άτομα

                Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας, όπως μετράται από τα χρόνια που έζησε με αναπηρία ο πάσχων (YLDs), στις περισσότερες περιοχές του κόσμου (Lancet ,15 Δεκ του 2012).
                
Ως ομάδα οι μυοσκελετικές παθήσεις προκαλούν το 21,3% του συνόλου των ετών των ατόμων που ζούν με αναπηρία (YLDs) και είναι δεύτερες μετά τις ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 22,7 % των YLDs.
                
Οι κύριοι παράγοντες γι αυτό είναι η χαμηλή οσφυαλγία (83.100.000 YLDs), ο πόνος στον αυχένα (33.600.000 YLD ) και η οστεοαρθρίτιδα (17,1 εκατ. YLDs). Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αντιπροσωπεύει το 83 % του συνόλου των περστατικών οστεοαρθρίτιδας.
                
Η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο είναι χαμηλή οσφυαλγία, με ποσοστό 10,7% του συνόλου των YLDs, όταν η κατάθλιψη βρίσκεται στο 8,1.
               

                Οι μυοσκελετικές παθήσεις έχουν το τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον θάνατο, όσο και την αναπηρίας (DALYs) ( Lancet, 15 Δεκεμβρίου 2012).
  • οι μυοσκελετικές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το 6,8 % του δείκτη  DALYs
  • ο χαμηλός πόνος στην πλάτη αφορά τα μισά περιστατικά, ο πόνος στον αυχένα το 20% και η οστεοαρθρίτιδα περίπου το 10 %.

                Η αναπηρία που οφείλεται σε μυοσκελετικές παθήσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τις σημερινές διαθέσιμες παρεμβάσεις, όπως η πρόληψη των ατυχημάτων, η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της αρθρίτιδας και των τραυματισμών, καθώς και η αποκατάσταση.

                Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης είναι "Straighten Up and Move", εστιάζοντας στη σημασία της σωστής στάσης του σώματος και της κίνησης στη διατήρηση της καλής υγείας της σπονδυλικής στήλης.  
                Για να βοηθήσουν σ' αυτό, οι φορείς που συμμετέχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οργανισμοί απ' όλο τον κόσμο, θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, συμβουλές και εργαλεία για να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών από αυτές τις διαταραχές της σπονδυλικής στήλης .

      
(από την Διεθνή Μελέτη Ασθενειών, έτος 2010, δημοσίευση: The Lancet, 13 Δεκεμβρίου 2012 )


πηγή:  http://www.worldspineday.org/resources/spinal-health-and-spine-disorders/

υλικό:  http://www.worldspineday.org/wp-content/uploads/2012/09/WSD-Posture-Pod.pdf
            http://www.worldspineday.org/wp-content/uploads/2012/10/WSD-Brochure.pdf
            http://www.worldspineday.org/wp-content/uploads/2012/09/WSD-English-line-drawing1.pdf