Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η Φυσικοθεραπεία προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας

από τον ιστότοπο: News Transcript
του: Michael Sheynin P.T.
4 Σεπτεμβρίου 2013

      Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2008 στην εφημερίδα New York Times τονίζει την ανησυχητική αύξηση της συνταγογράφησης της μεθαδόνης σε συνταγές για τη θεραπεία περιστατικών χρόνιου οσφυϊκού πόνου. Σαν αποτέλεσμα, υπήρξε μια συγκλονιστική αύξηση θανάτων από μεθαδόνη. Η μεθαδόνη κάποτε εχρησιμοποιείτο αποκλειστικά σε κέντρα απεξάρτησης σαν υποκατάστατο της ηρωίνης, αλλά σήμερα είναι συχνά δίνεται από τους γιατρούς για τη διαχείριση του πόνου της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.   
Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. σημειώνει ότι από το 1998 έως το 2006, ο αριθμός των συνταγών μεθαδόνης αυξήθηκε κατά 700%. Άλλα χορηγούμενα φάρμακα, όπως η οξυκωδόνη (Percocet όταν συνδυάζεται με ακεταμινοφαίνη) και υδροκωδόνη (Vicodin , όταν συνδυάζονται με ακεταμινοφαίνη) έχουν επίσης σοβαρές παρενέργειες και είναι εξαιρετικά εθιστικά. 
Τον Φεβρουάριο του 2008 έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει ότι από 1997 έως το 2005, οι φαρμακευτικές δαπάνες για τη διαχείριση της οσφυαλγίας αυξήθηκαν κατά 171%, ενώ τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής, δεν ήταν τα αναμενόμενα. 
      "Όλη η απεικονιστική αξιολόγηση που κάνουμε, όλες οι θεραπείες με φάρμακα που χρησιμοποιούνται, όλες οι εισφορές και όλες οι εργασίες, έχουν κάποιο όφελος, για ορισμένους ασθενείς", δήλωσε ο Richard A. Deyo, γιατρός στο Oregon Health & Science University στο Portland και συν-συγγραφέας στην έκθεση. "Αλλά νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε αυτές τις εξετάσεις ή θεραπείες περισσότερο από ό,τι η επιστήμη θα στηρίξει πραγματικά. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να μειωθούν τα συμπτώματα του σπονδυλικού πόνου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η έγκαιρη κινητοποίηση και θεραπείες, όπως η άσκηση και η Φυσικοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους που πάσχουν από σπονδυλικό πόνο."
      
Είτε η χαμηλή οσφυαλγία είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού είτε μιάς αρθρίτιδας, οι ασθενείς εισέρχονται πάντα ένα φαύλο κύκλο: πόνος - φόβος της κίνησης - απώλεια της κίνησης - μυϊκοί σπασμοί - μειωμένη κινητικότητα - αφύσικη στάση του σώματος - περισσότερο πόνος.

       Αν ξεκινήσει έγκαιρα και σωστά η Φυσικοθεραπευτική αγωγή, σπάει αυτός ο κύκλος, μειώνεται ο πόνος και αποκαθίσταται η φυσιολογική κίνηση. 
       Οι Φυσικοθεραπευτές είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που έχουν μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών και μπορούν να ασχοληθούν με μια ποικιλία μυοσκελετικών προβλημάτων, από τραυματισμούς έως επώδυνα σύνδρομα, συμπεριλαμβανομένου και του χαμηλού οσφυϊκού πόνου.  
Ανάμεσα σε αυτά τα εργαλεία είναι οι θεραπευτικοί υπέρηχοι, οι θερμοθεραπείες και η ηλεκτρική διέγερση, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο, ιδιαίτερα στην οξεία φάση. 
Επίσης, οι χειρισμοί που χρησιμοποιούν οι Φυσικοθεραπευτές είναι ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο, που μπορεί να εξαλείψει τον πόνο και τους σπασμούς και να αποκαταστήσει την φυσιολογική κίνηση. 
Οι ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται όταν υποχωρήσει ο αρχικός πόνος και ο ασθενής θα πρέπει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ένα σωστά δομημένο και επιτηρούμενο πρόγραμμα άσκησης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πλήρη αποκατάσταση και την πρόληψη της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. 
     Το πιο σημαντικό μέρος του φυσικοθεραπευτικού προγράμματος είναι η εκπαίδευση. Οι Φυσικοθεραπευτές είναι οι ειδικοί που μπορούν να διδάξουν τους ανθρώπους πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους. Εχουμε όλοι ακούσει το ρητό "Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι, τρώει για μια μέρα. Αν τον διδάξεις πώς να ψαρεύει, θα τρώει για το υπόλοιπο της ζωής του." Με αυτή την έννοια, οι Φυσικοθεραπευτές είναι εκπαιδευτές αλιείας.

       Αν και δεν υπάρχει μία λύση για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου, η Φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και είναι σίγουρα η πιο ασφαλής και πιο συντηρητική μορφή θεραπείας. Εάν υποφέρετε από χαμηλή οσφυαλγία, πάρτε τη ζωή σας πίσω και αφήστε τη Φυσικοθεραπεία να σας δώσει ένα χέρι βοήθειας.

πηγή: http://nt.gmnews.com/news/2013-09-04/Front_Page/Physical_therapy_offers_a_safe_and_effective_alter.html