Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Οι πολίτες του Michigan χρειάζονται την άμεση πρόσβαση σε Φυσικοθεραπεία

από την εφημερίδα Detroit News
του Daniel J. Smith (καθηγητή Οικονομικών στοTroy University in Alabama)
16 Οκτωβρίου 2013


    Την περασμένη εβδομάδα, ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών της πολιτείας του Michigan διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν το πώς θα προχωρήσει και η πολιτεία του Michigan στην νομοθέτηση της άμεσης πρόσβασης στη Φυσικοθεραπεία, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες 48 πολιτείες των ΗΠΑ και που επιτρέπει στους ασθενείς την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Αυτό δεν θα αυξήσει μόνο την ελευθερία των ασθενών που θα επωφεληθούν από την υγειονομική περίθαλψη που ανταποκρίνεται στις ατομικές τους ανάγκες, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης . 
    Αυτή τη στιγμή, στην πολιτεία του Michigan, οι κάτοικοι που έχουν ανάγκη από φυσικοθεραπεία, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν μια παραπομπή από γιατρό, για να προγραμματίσει κάποιες συνεδρίες με φυσικοθεραπευτή. Το σύστημα αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο ασθενής να περιμένει ακόμη και εβδομάδες, μόνο και μόνο για να αποκτήσει την αρχική παραπομπή, μια τραγική κατάσταση για τους ασθενείς που πάσχουν. Επίσης είναι αναγκαία και η δαπάνη για το ραντεβού του γιατρού, το οποίο συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.    Η φυσικοθεραπεία έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική ειδικότητα και ταχέως αναπτυσσόμενη στον υγειονομικό τομέα. Πρόκειται για μια άδεια άσκησης επαγγέλματος, ένα επαγγελματικό πτυχίο, που απαιτεί αρκετά χρόνια μάθησης στην τάξη και σημαντική κλινική εμπειρία. Οι φυσικοθεραπευτές έχουν αποδείξει ότι με τις ικανότητές τους, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα λόγω αναπηρίας, με τραυματισμούς και ασθένειες, να ανακτήσουν την κινητικότητά τους.

    Ωστόσο, ορισμένοι "παραδοσιακοί" γιατροί, αλλά και άλλοι επαγγελματίες υγείας είναι απρόθυμοι να δεχτούν φυσιοθεραπευτές σαν ισότιμους εταίρους, συμβάλλοντας έτσι στην υγεία των ασθενών και τοποθετούν τον εαυτό τους μεταξύ του ασθενούς και της πρόσβασης στην αποκατάσταση του προβλήματός του. Ο λόγος είναι προφανής: οι φυσικοθεραπευτές θεωρούνται ανταγωνιστές από άλλους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί.    Ένα επιχείρημα για την άρνηση στην άμεση πρόσβαση σε φυσικοθεραπεία είναι ότι θα αυξήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης λόγω των υψηλότερων ασφαλίστρων που απαιτούνται από την αύξηση των απαιτήσεων των ασθενών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ο φόβος αυτός είναι αβάσιμος. Μια μελέτη του 2007 από τον Robert Sandstrom στο Journal of Allied Health , και μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη το 2012 από Jane Pendergast , Stephanie Kliethermes , Janet Freburger και Pamela Duffy στην έρευνα Υπηρεσιών Υγείας των Η.Π.Α., διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έχουν άμεση πρόσβαση σε φυσικοθεραπεία, συχνά χρειάζονται λιγότερες επισκέψεις, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης .    Έτσι, όπως η πολιτεία του Michigan συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της αναδιάρθρωσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη μείωση του κόστους και βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης είναι μέσω της εξειδίκευσης και του ανταγωνισμού .    Η άμεση πρόσβαση σε φυσικοθεραπεία εξοικονομεί περιττές επισκέψεις του γιατρού, διοικητικές δαπάνες, και μειώνει τους χρόνους αναμονής .    Ειδικοί, όπως οι φυσικοθεραπευτές, όταν συνεργάζονται ως ίσοι με τους άλλους επαγγελματίες υγείας, μπορούν να βοηθήσουν στην πιο εξατομικευμένη, έγκαιρη και άμεση φροντίδα για τους ασθενείς .    Τώρα που η πολιτεία του Michigan εργάζεται για τη βελτίωση της δομής των υπηρεσιών υγείας, πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των ισχυρών ομάδων ειδικών συμφερόντων.

    Άλλες 48 πολιτείες των Η.Π.Α. έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα των ασθενών να έχουν άμεση πρόσβαση σε φυσικοθεραπεία. Είναι καιρός και το Michigan να ενταχθεί στις τάξεις τους.



Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την άμεση πρόσβαση σε Φυσικοθεραπεία, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και εδώ: http://physionewsongr.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9.html