Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Οι 5 κορυφαίοι μύθοι για την φυσικοθεραπεία

από τον ιστότοπο: Max Health Institute
του Jean-Michel Cormier



1. Η φυσικοθεραπεία θεωρείται «τέχνη» και δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.

Χαμογελώ συγκαταβατικά όταν ένας ασθενής μου λέει "πιστεύω στην φυσικοθεραπεία", σαν να μου έλεγε ότι πιστεύει στη νεράιδα των δοντιών. Αυτό που ίσως σημαίνει η γνώμη του ασθενή, είναι ότι πιστεύει στις δυνατότητες των προηγούμενων φυσικοθεραπευτών που έχει γνωρίσει και είχει θετικές εμπειρίες από την φυσικοθεραπεία που έχει κάνει μέχρι τώρα. 
Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες επιστημονικές εργασίες που υποστηρίζουν την φυσικοθεραπεία. Στην πραγματικότητα, πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, προσφέρουν τώρα διδακτορικά προγράμματα στη φυσικοθεραπεία, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένα στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση των σημερινών πρακτικών και διασφαλίζουν τη συνέχιση της εξελιξης του επαγγέλματος. 
Για παράδειγμα, υπάρχουν κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου της οσφύος και του αυχένα. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν το προϊόν διεξοδικής ανάλυσης από τα εκατοντάδες δημοσιευμένα επιστημονικα άρθρα. Παρατηρήστε ότι και στις δύο, οι φυσικοθεραπευτικές πρακτικές υποστηρίζονται από ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.  
Παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές υπάρχουν και για προβλήματα στο υπόλοιπο του σώμα και συνεχώς επαναξιολογούνται νέα ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν, προκειμένου οι φυσικοθεραπευτές σε όλο τον κόσμο να παραμένουν ενημερωμένοι στις τρέχουσες πρακτικές.


2. Οι φυσικοθεραπευτές βλέπουν τον ασθενή για 5 λεπτά και στη συνέχεια, ακολουθεί εφαρμογή μηχανημάτων για το υπόλοιπο της επίσκεψης.

Σε κανένα πλαίσιο εφαρμογής φυσικοθεραπευτικής αγωγής, δεν πρέπει ο ασθενής που ζητάει την βοήθεια του φυσικοθεραπευτή να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές των επαγγελματικών ενώσεων, για την διασφάλιση της ποιότητας στην παροχή των φυσικοθεραπευτιών υπηρεσιών, η διαφορά μεταξύ των θεραπευτών είναι σημαντική και είναι μια πραγματικότητα. Οι φυσικοθεραπευτές αυτοί δημιουργούν κακή φήμη για το επάγγελμά μας.  
Θα πρέπει να διατίθεται τουλάχιστον 15 λεπτά σε κάθε συνεδρία σε προσωπική επαφή φυσικοθεραπευτή-ασθενή, όπου εκείνη τη στιγμή θα πρέπει, με έμφαση στην επανεκπαίδευση, τις στρατηγικές διαχείρισης του υπάρχοντος προβλήματος ή πιθανόν κάποιας δια χειρός θεραπείας, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ασθενή, χωρίς να δίνεται η αίσθηση της σπατάλης του χρόνου. Σεβαστείτε τον εαυτό σας και τον ασθενή σας. Δυσστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί θεραπευτές, που δεν κάνουν όμως τα βασικά.


3. Η φυσικοθεραπεία είναι μια αντιμετώπιση μόνο για τραυματικές κακώσεις.

Η φυσικοθεραπεία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα των τραυματισμών. Προφανώς, η θεραπευτική αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του ασθενή και του χρονικού σημείου του τραυματισμού.  
Σε χρόνιους τραυματισμούς, μερικές φορές συνυπάρχουν η κακή στάση του σώματος, μυϊκές ανισορροπίες ή κακές συνήθειες, που σχετίζονται με το πρόβλημά και που μπορεί να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την πηγή του προβλήματος και μια διεξοδική συζήτηση θα πρέπει να γίνει, για όλες τις πτυχές της αποκατάστασής σας (τι πρέπει να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς να το κάνετε κλπ). 
Δεν είναι όλοι οι τραυματισμοί ίδιοι στην αποκατάσταση και μερικοί μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ότι άλλοι. Κάποιοι μπορεί να απαιτήσουν ακόμη και χειρουργική επέμβαση ή πρόσθετη ιατρική παρέμβαση. 
Ο φυσικοθεραπευτής σας θα πρέπει προσεκτικά και τακτικά να παρακολουθεί την πρόοδό σας και έχει την ευθύνη να σας κατευθύνει προς την καλύτερη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση, που είναι διαθέσιμη για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.


4. Οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν σχέση μόνο με μυς, συνδέσμους ή τένοντες.

Αυτό προέρχεται από την κακή πληροφόρηση του κοινού όχι μόνο για την φυσικοθεραπεία, αλλά και για ένα ευρύ φάσμα των επαγγελματιών του τομέα της υγείας. 
Οι φυσικοθεραπευτές ειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία όλων των μυοσκελετικών παθήσεων, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά και σε περιστατικά αιθουσαίας αποκατάστασης, στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, σε προβλήματα πυελικού εδάφους κλπ. 
Ένας καλός φυσικοθεραπευτής δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναφερθεί σε έναν άλλο συνάδελφό του, αν το πρόβλημά σας είναι πέρα ​​από την εμπειρία του ή αν απαιτεί περαιτέρω ιατρική φροντίδα.


5. Η φυσικοθεραπεία είναι μόνο μια προσωρινή λύση

Ένας από τους κύριους παράγοντες που διακρίνει τους φυσικοθεραπευτές από άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, είναι η εκτεταμένη εκπαίδευση τους στη χρήση και την σύσταση-συνταγογράφηση της άσκησης. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να ενεργήσουν σαν "προπονητές" και να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. 
Ο φυσικοθεραπευτής σας θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το υπερβολικό βάρος του σώματος, οι κακές συνήθειες διατροφής, η καθιστική ζωή, ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι πράγματα που μπορεί να δυσκολέψουν σημαντικά την ικανότητα του σώματός σας στην αποκατάσταση. 
Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και θα δείτε τον χρόνιο πόνο να γίνει παρελθόν!



πηγή: http://www.maxhealthinstitute.ca/blog/2014/12/15/top-5-physiotherapy-myths