Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μήνυμα της W.C.P.T. για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου)


Οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους να φτάσουν στα όρια των δυνατοτήτων τους και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, ανεξάρτητα από την αναπηρία ή την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.  

Αυτό είναι το μήνυμα από την παγκόσμια οργάνωση του επαγγέλματος, την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (W.C.P.T.), που πρέπει να κάνουμε γνωστό στο κοινό, ως Φυσικοθεραπευτές, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου.
 



Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν λιγότερες πιθανότητες να απασχολούνται ή να παίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Αυτή η σπατάλη δυναμικού έχει προσωπικό και κοινωνικό κόστος. Η έλλειψη της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, κοστίζει σε ορισμένες οικονομίες μέχρι και το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, λέει η W.C.P.T.. "Οι Φυσικοθεραπευτές έχουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη των ανθρώπων με ασθένεια και αναπηρία, έτσι ώστε αυτοί να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία," λέει η Marilyn Moffat, πρόεδρος της W.C.P.T.. "Οι Φυσικοθεραπευτές ειδικεύονται στην ανθρώπινη κίνηση, στον προσδιορισμό των παραγόντων που εμποδίζουν τους ανθρώπους στο να είναι ενεργοί και ανεξάρτητοι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και στη συνέχεια, μπορούν να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, μέσω της αποκατάστασης, με βάση την επιστημονική χρησιμοποίηση της άσκησης και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας."

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρουν σε μια κοινή έκθεση: "Η Αποκατάσταση είναι μια καλή επένδυση, γιατί χτίζει την ανθρώπινη ικανότητα. Θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενική νομοθεσία για την υγεία, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες και στην ειδική νομοθεσία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες."
 
Για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, η W.C.P.T. πιστεύει ότι το μήνυμα αυτό, πρέπει να περάσει στους πολιτικούς και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Δηλαδή, ότι η επένδυση σε υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας, μεταμορφώνει όχι μόνο τις ζωές των ανθρώπων, αλλά έχει και σημαντικό όφελος για την κοινωνία.



Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον εθνικό οργανισμό φυσικοθεραπείας στη χώρα σας (για την Ελλάδα, είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, www.psf.org.gr) ή επισκεφθείτε την διεύθυνση ww.wcpt.org/wptday-toolkit της W.C.P.T..