Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τρικλοποδιά σε ηλικιωμένους με σκοπό την μείωση μελλοντικών πτώσεων

της Lindsey Tanner
28 Αυγούστου 2014

 
Οι ερευνητές βάζουν τρικλοποδιές σε ηλικιωμένους με σκοπό (όχι κακό βέβαια..) και αυτό δεν είναι κάποιο είδος κακόβουλης φάρσας.

Είναι ένα πείραμα με σκοπό την μελέτη και αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων τεχνικών για την πρόληψη των πτώσεων, που είναι η κύρια αιτία κακώσεων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι πτώσεις των ηλικιωμένων κοστίζουν 30 δισεκατομύρια δολάρια ετησίως για την αποκατάστασή τους και τους οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας και αναπηρία.

 


Οι συμβατικές προσπάθειες για την πρόληψη των πτώσεων, περιλαμβάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ισορροπίας, αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο
του Illinois στο Chicago, προσπάθησαν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αυτή είναι βασισμένη σε ελπιδοφόρα, προκαταρκτικά αποτελέσματα, από ένα εργαστήριο δικής τους κατασκευής, όπου ένας διάδρομος προκαλεί στους ανθρώπους μια αποσδόκητη πτώση, σαν να πάτησαν μπανανόφλουδα.

Τώρα, οι ίδιοι επιστήμονες δοκιμάζουν μια παρόμοια προσέγγιση με  διαδρόμους, που ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστες. Εάν τελικά υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα, προβλέπεται η χρήση των ειδικά σχεδιασμένων διαδρόμων σε ιατρεία, κλινικές και κέντρα φυσικοθεραπείας, με σκοπό την εκπαίδευση των ηλικιωμένων στην αποφυγή των πτώσεων.

 


Ο Dr. Clive Pai, ο καθηγητής Φυσικοθεραπείας που καθοδηγεί την έρευνα, αποκαλεί την μέθοδο "εμβόλιο κατά των πτώσεων".

Οι τεχνικές πρόληψης των πτώσεων έχουν σαν στόχο την βελτιώση της φυσικής κατάστασης, με την ενίσχυση ορισμένων μυών και τη βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων. Μπορεί να απαιτούν δεκάδες συνεδρίες για να είναι αποτελεσματικές, σύμφωνα με τον
Dr. Pai. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην οικοδόμηση υποσυνείδητης μάθησης των τρόπων αποφυγής της πτώσης και μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί εκπληκτικά γρήγορα
"Αυτό είναι έμμεση μάθηση. Εμείς δεν δίνουμε καμία εντολή. Δεν πρέπει να δοθούν κίνητρα από εμάς. Το φυσικό και σημαντικό κίνητρο είναι ότι δεν θέλουν να βρεθούν στο πάτωμα." είπε.

Ο
Dr. Pai διαθέτει 1 εκατομμύρια δολάρια, μια πενταετή επιχορήγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (National Institute on Aging) για να μελετήσει και να αναπτύξει το σύστημά του και σχεδιάζει να εγγραφούν 300 συμμετέχοντες στην έρευνά του, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι επιστήμονες έκαναν μια επίδειξη της τεχνικής τους, πρόσφατα στο εργαστήριο του Dr.
Pai, με την 81ετών Mary Kaye, που συμμετέχει στην προκαταρκτική έρευνα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που συμμετέχουν στην έρευνα, τοποθέτησαν τους αισθητήρες στα χέρια και πόδια της Kaye, για να μπορούν να παρακολουθούν και να αναλύουν τις κινήσεις της. Επίσης την έδεσαν με έναν ιμάντα, που συνδέεται με ένα εναέριο καλώδιο, για να την βοηθήσει να παραμείνει σε όρθια θέση, σε περίπτωση πτώσης.
Αρχικά, χρησιμοποίησε τη διάβαση πεζών, κάνοντας πολλά βήματα πριν ένας φοιτητής κάνει κλικ με το ποντίκι του υπολογιστή, για να κάνει ένα τμήμα του διαδρόμου να μετακινηθεί ξαφνικά κάτω από τα πόδια της Kaye. Η Kaye σκόνταψε λίγο, αλλά κράτησε την ισορροπία της.

 

Η προκαταρκτική έρευνα του
Dr. Pai, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι μετά από 24 παρόμοια "ταξίδια", σε μία και μόνο συνεδρία, ο  διάδρομος δίδαξε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να μάθουν να συγκρατούν τον εαυτό τους και μείωσε τις πιθανότητες τους να πέσουν, έξω από το εργαστήριο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής, κατά 50% μέχρι και ένα χρόνο αργότερα .

Πίσω στο εργαστήριο τώρα, η Kaye στην επόμενη προσπάθεια στο διάδρομο, περπάτούσε με σταθερό ρυθμό, που διακόπτοτανε περιστασιακά από ξαφνικούς σύντομους κραδασμούς. Η Kaye σκόνταφτε σε κάθε τράνταγμα, αλλά κατάφερε να μείνει όρθια. Ο
Dr. Pai σκέφτεται ότι η εκπαίδευση της Kaye στην προηγούμενη μελέτη, μπορεί να την βοήθησε να κρατήσει σταθερή την θέση της
Η Kaye, που αποσύρθηκε από την τουριστική βιομηχανία και τις δημόσιες σχέσειςείναι σε φόρμα και υγιής και μοιάζει μια δεκαετία νεότερη, αλλά είπε ότι ακόμα κάποιες φορές πέφτει, ακόμα και μετά την εκπαίδευση.
"Μία προσγείωση με το πρόσωπο είναι συνήθως αρκετά καταστροφική, για το πρόσωπό μου κυρίως. Μπορώ να το ξεπεράσω όμως και να μην το βάλω κάτω." είπε.
Η Kaye συνήθως σκοντάφτει στα ανώμαλα πεζοδρόμια του Σικάγου. Η τελευταία φορά συνέβη φέτος, όταν προσγειώθηκε με το πρόσωπό της, τραυματίζοντας τα χείλη και τον αγκώνα της, όχι τόσο ώστε να νοσηλευτεί, αλλά αρκετά για να τρομάξει. Η Kaye αφαίρεσε από τα παπούτσια της τα έσω βοηθήματα που χρησιμοποιούσε και είπε ότι δεν έχει ξαναπέσει από τότε.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο πτώσεων για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, που σχετίζονται με μυϊκή αδυναμία, προβλήματα όρασης και χρήση φαρμάκων, που λαμβάνονται σε ακατάλληλες δόσεις ή προκαλούν παρενέργειες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα χρηματοδοτήσει μια μελέτη με 30 εκατομμύρια δολάρια, για να δοκιμάσει κυρίως συμβατικές τεχνικές πρόληψης, που μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικιωμένους. Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να καταγραφούν 6.000 ενήλικες, ηλικίας 75 ετών και πάνω, σε 10 κέντρα σε εθνικό επίπεδο


Η τεχνική του διαδρόμου του Dr. Pai θα χρειαστεί πιθανώς πολλά χρόνια μελέτης ακόμη, για να αποδείξει αν λειτουργεί. Αλλά ο Dr. Basil Eldadah του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, δήλωσε ότι η έρευνα του Dr. Pai είναι δυνητικά πολύ ελπιδοφόρα και η τεχνική εκπαίδευση θα μπορούσε κάποια μέρα να ενσωματώνονται στην καθιερωμένη κλινική φροντίδα.
"Δεν θέλουμε οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να μάθουν με το δύσκολο τρόπο", δήλωσε ο Dr. Eldadah.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, για να μειώσουν τον κίνδυνο της πτώσης. Μερικά από αυτά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση και τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι:

  • Ασκηθείτε: Το περπάτημα και οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την δύναμη και την μυϊκή ισορροπία.
  • Ζητήστε από τον γιατρό σας να επανεξετάσει όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε, να ελεγξει τις παρενέργειες, τις δόσεις ή τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή υπνηλία.
  • Κάνετε ετήσιες εξετάσεις για την όρασή σας. Βεβαιωθείτε επίσης για τα βοηθήματα όρασης που χρησιμοποιείτε.
  • Περιορίστε τους κινδύνους στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων της ακαταστασίας και του κακού φωτισμού και εγκαταστήσετε λαβές στήριξης σε μπανιέρες και ντουζιέρες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία.
  • Σηκώνεστε απο το κρεβάτι ή το κάθισμα αργά. Η μεγάλη ταχύτητα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης και να προκληθεί ζάλη.
  • Χρησιμοποιήστε βοηθήματα βάδισης (μπαστούνι ή περιπατητής) εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.




πηγές:  http://www.seattlepi.com/news/medical/article/Tripping-seniors-on-purpose-to-stop-future-falls-5717504.php#photo-6782941
 
             http://www.healio.com/nursing/journals/jgn/2014-6-40-6/%7B11a6381c-a350-46af-897e-4d0cb3eb0edf%7D/news.pdf