Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η διαθερμία μικροκυμάτων στην αντιμετώπιση του μη ειδικού χρόνιου πόνου στον αυχένα

Microwave diathermy for treating nonspecific chronic neck pain: a randomized controlled trial.
Spine Journal 2014 Aug 1;14(8):1712-21. doi: 10.1016/j.spinee.2013.10.025. Epub 2013 Nov 1.

Αν και η χρήση της εν τω βάθει θερμοθεραπείας είναι ευρέως διαδεδομένη, δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στον αυχένα. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα της διαθερμίας μικροκυμάτων στην αντιμετώπιση του μη ειδικού χρόνιου πόνου στον αυχένα. Το δείγμα των ασθενών αποτελείτο από 149 ασθενείς, με μη ειδικά χρόνιο πόνο στον αυχένα, σε νοσοκομείο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία

Η μελέτη σχεδιάστηκε ως εξής: χρησιμοποιήθηκαν ασθενείς με σημαντική ένταση πόνου (αξιόλογηση με οπτική αναλογική κλίμακα) και  αναπηρία (Neck Disability Index) που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, οι οποίοι ακολούθησαν φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα 3 εβδομάδων. Η αξιολόγηση της θεραπείας από τους ασθενείς, έγινε αμέσως ματά το τέλος της αγωγής, αλλα και 6 μήνες μετά, ενώ οι ασθενείς ακολούθησαν και πρόγραμμα ασκήσεων κατ' οίκον. 
Οι ασθενείς τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τρεις ομάδες της μελέτης. Στην πρώτη ομάδα εφαρμόστηκε συνεχής διαθερμία μικροκυμάτων, στη δεύτερη ομάδα εφαρμόστηκε παλμική διαθερμία μικροκυμάτων και στην τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) εφαρμόστηκε συσσκευή διαθερμίας μικροκυμάτων που δεν εξέπεμπε. 
Και οι τρεις ομάδες ακολούθησαν το ίδιο γενικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας: ασκήσεις αύξησης του εύρους κίνησης, ισομετρικές ασκήσεις και TENS
Και στις τρεις ομάδες μειώθηκε ο πόνος και η αναπηρία και παρατηρήθηκε βελτίωση σε ορισμένες παραμέτρους του χρησιμοποιούμενου ερωτηματολογίου. Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαφορές σε καμία από τις παραμέτρους που μετρήθηκαν μεταξύ των τριών θεραπευτικών ομάδων.

Συμπερασματικά, η διαθερμία μικροκυμάτων δεν παρέχει πρόσθετο όφελος σε μια θεραπευτική αγωγή του χρόνιου πόνου του αυχένα, που περιλαμβάνει ήδη και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.



πηγή:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24184641