Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Taping: η μεγάλη συζήτηση


Αυτές οι ταινίες λειτουργούν ή είναι απλά ένα μοντέρνο αξεσουάρ; 

του Chris Mahony



Η χρήση από τους αθλητές μιας σχετικά νέας ιαπωνικής μεθόδου περίδεσης ήταν ένα καυτό θέμα για τα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με συζητήσεις που αφορούσαν το χρώμα, τη θέση και την αποτελεσματικότητα αυτής της νέας μεθόδου περίδεσης.
Η μέθοδος περίδεσης Kinesio Tape είναι μια νεα πολλά υποσχόμενη μέθοδος, που χρησιμοποιεί τις ομόνυμες ελαστικές ταινίες για τη θεραπεία των μυοσκελετικών τραυματισμών. Xρησιμοποιέιται επίσης και ως μια αποτελεσματική θεραπεία του λεμφοιδήματος.

 

Έχει όμως αποδειχθεί και επιστημονικά, η χρησιμότητά της;

Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (A.S.A.) του Ηνωμένου Βασιλείου, υποχρέωσε την εταιρεία διανομής του KinesioTape, LimbVolume, να αφαιρέσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη της ταινίας από την ιστοσελίδα της.
Η εταιρεία είχε δώσει 47 περιπτωσιολογικές μελέτες, άρθρα και κλινικές δοκιμές για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, ότι δηλαδή, η ταινία είχε θεραπευτικά οφέλη για το λεμφικό και το μυϊκό σύστημα. Η A.S.A. αποφάνθηκε ότι καμμία από τις παραπάνω αναφορες δεν αποδεικνυε τους ισχυρισμούς της εταιρειας.




Ο Kevin Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Kinesio UK, δήλωσε στο Frontline ότι η εταιρεία "προφανώς θα συμμορφωθεί με την απόφαση A.S.A.".
"Το Kinesio Taping είναι μια σχετικά νέα θεραπεία. Μέχρι σήμερα, πάνω από 100 μελέτες έχουν διεξαχθεί, ως επί το πλείστον περιπτωσιολογικές μελέτες, με έξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Δεν είμαστε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία με τους αντίστοιχους πόρους, για να δαπανήσουμε για έρευνα μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Kinesio Tape μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης για πολλούς τραυματισμούς, όπως και στο λεμφοίδημα. Με πάνω από 1.200 διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής taping, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρωθεί η απαραίτητη έρευνα. 

Το Kinesio Tape είναι ένα ασφαλές προϊόν και η τεχνική εφαρμογής του, κατά την άποψή μαςδεν θα έπρεπε να απαιτούν το ίδιο επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, όπως στα φάρμακα.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της A.S.A., οι σκεπτικιστές μπορεί να ισχυριστούν ότι το Kinesio είναι απλά μια μόδα, αλλά με τη συνεχιζόμενη εστίασή μας στην επιστήμη και στην εξέλιξη της έρευνας είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί χρόνος, για να τεκμηριώθουν πλήρως τα οφέλη από τη χρήση του."

Επιστημονικά αποδεδειγμένη ή όχι, το KinesioTaping φαίνεται να έχει ειδική υποστήριξη από πολλούς φυσικοθεραπευτές. Εκείνοι που προσεγγίστικαν από το Frontline, συμφωνούν γενικά ότι η ταινία έχει καλά αποτελέσματα στη χρήση της.

Αδιάσειστες αποδείξεις


Με όσους συναδέλφους επικοινωνήσαμε, δήλωσε ο επαγγελματικός σύμβουλος του C.S.P., Steve Tolan ήταν περισσότερο ενθουσιώδεις, παρά είχαν ισχυρά στοιχεία.
Ο κ. Tolan, δήλωσε: "Έχει αυξηθεί ο αριθμός των φυσικοθεραπευτών, αλλά και κλινικών γιατρών που χρησιμοποιούν Kinesio Tape. Θα ήταν καλό να δούμε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, που θα μπορούσαν να παρέχουν αδιάσειστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία από τραυματισμούς ή σε λεμφοίδημα."

Ο Geoff Scott, επικεφαλής φυσικοθεραπευτής της 
Tottenham Hotspur F.C., έχει χρησιμοποιήσει KinesioTape σε αρκετούς αθλητές στις τελευταίες σεζόν της Premier League. "Ορισμένοι παίκτες αναφέρουν ότι τους δίνει κάποιο όφελος, αν και το όφελος αυτό είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί", λέει.
"Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο όφελος είναι στην ιδιοδεκτικότητα: έχουν μια καλύτερη αίσθηση, όταν μέλος ή η άρθρωση βρίσκεται σε θέση διάτασης. Καθώς το
KinesioTape τεντώνει, το δέρμα δέχεται ερεθίσματα ότι το μέλος ή άρθρωση βρίσκεται σε ακραία θέση.
Ωστόσο, ο κ. Scott ανιχνεύει την ύπαρξη placebo, σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Υπήρξε μάλλον μια τραβηγμένη διαφημιστική προβολή από ορισμένες επιχειρήσεις εμπορίας. Αλλά το σημαντικό πράγμα που πρέπει να δούμε είναι ότι ο παίκτης αισθάνεται καλύτερα όταν το χρησιμοποιεί. Αρκετά συχνά δε, ένας παίκτης θα το ζητήσει, ειδικά όταν επιστρέφει από τραυματισμό".

Η φυσικοθεραπεύτρια Sammy Margo είναι επίσης συγκρατημένα θετική.
Έχοντας εργαστεί για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και διδάσκοντας την χρήση του
KinesioTape για την Smith & Nephew, η Margo είναι σε θέση να εκτιμήσει τις εξελίξεις στο χώρο των περιδέσεων.
"Στο παρελθόν η περίδεση ήταν η διαδικασία δημιουργίας ενός άκαμπτου πράγματος, που έπρεπε να ακινητοποιήσει μία άρθρωση. Η εξέλξη αυτής της τεχνικής έχει δώσει μερικά φανταστικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι το
KinesioTape είναι μια εκλέπτυνση του παραδοσιακού taping.
Μοιάζει λίγο σαν Pilates, το οποίο είναι ουσιαστικά μια εκλέπτυνση των ασκήσεων που οι φυσικοθεραπευτές έχουν διδάξει για πολλά χρόνια.
Αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρη για την αποτελεσματικότητά του σε σχέση με το λεμφικό σύστημα." προσθέτει.

Περιπτώσεις λεμφοιδήματος 


Η φυσικοθεραπεύτρια Gillian Craig, ειδικός στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, στο N.H.S. Grampian, χρησιμοποίησε το KinesioTape σε έως και το 10% ασθενών του για έξι χρόνια.
Όπως και με τους ομολόγους της που εργάζονται στη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία, η Craig θα ήθελε να δει πιο ανεξάρτητη έρευνα.
"Ωστόσο, λέει, είναι φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μείωση του οιδήματος. Μετά από έξι χρόνια, χρησιμοποιώντας την ταινία, θα ήθελα να πω ότι τα αποτελέσματα και η συμμόρφωση του ασθενούς έχουν δείξει ότι έχει μια θέση στη διαχείριση του λεμφοιδήματος.
Η αποφασή της για τη χρήση της ταινίας είναι συχνά μια πρακτική απόφαση.
Είναι ένα ακόμη εργαλείο για να κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση των παιδιών, που είναι πολύ μικρά, για να έχουν ένα "ένδυμα" συμπίεσης ή για να μειωθεί το οίδημα σε μέρη του σώματος όπου είναι δύσκολο να εφαρμοστεί συμπίεση. Όπως, το πρόσωπο ή το στήθος."

Εν τω μεταξύ, ο κ. Tolan προβλέπει ότι οι υποστηρικτές της ταινίας δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της A.S.A. σύντομα. 


Λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση A.S.A. είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://asa.org.uk/Rulings/Adjudications/2012/7/LimbVolume-Ltd/SHP_ADJ_165319.aspx#.VAI1gNZxMxA

 


πηγή: http://www.csp.org.uk/frontline/article/taping-great-debate