Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μη-χειρουργική και μετεγχειρητική αποκατάσταση για αστάθεια της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης

Non-Operative Rehabilitation for Traumatic and Atraumatic Glenohumeral Instability

των Kevin E. Wilk, PT, DPT, Leonard C. Macrina, MSPT, and Michael M. Reinold, PT, DPT, ATC


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ασταθειών της άρθρωσης του ώμου. Το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση, σε ένα τέτοιο περιστατικό. Η μη-χειρουργική αποκατάσταση εφαρμόζεται συχνά για ασθενείς με διάφορες αστάθειες του ώμου. Με βάση την αξιολόγηση της γληνοβραχιόνιας αστάθειας και την συνεκτίμηση αρκετών ακόμη παραμέτρων, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα πετυχημένο μη-χειρουργικό πρόγραμμα αποκατάστασης.Σε αυτό το άρθρο οι συγγραφείς μελετούν αυτές τις παραμέτρους για την κατάρτηση προγραμμάτων αποκατάστασης σε μη-χειρουργικό ή μετεγχειρητικό επίπεδο, με σκοπό την επιστροφή της κινητικότητας του ώμου στο επίπεδο που υπήρχε στο παρελθόν. 
Τα μελετώμενα προγράμματα αποκατάστασης εστιάζουν στην αποκατάσταση της δύναμης της άρθρωσης, τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τη σταθεροποίηση της ωμοπλάτης, τη βελτίωση του νευρομυϊκού ελέγχου και της ιδιοδεκτικότητας.
Μια λειτουργική προσέγγιση της αποκατάστασης χρησιμοποιώντας μοτίβα κίνησης και αθλητισμού σε συγκεκριμένες θέσεις, μαζί με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άθλησης για κάποιο διάστημα, θα επιτρέψει την ασφαλή σταδιακή επιστροφή στον αθλητισμό. 
Ο βασικός στόχος του προγράμματος θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποιηση του κινδύνου νέου τραυματισμού και η διασφάλιση ότι ο ασθενής μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιήσει την γληνοβραχιόνιά του άρθρωση.

Δείτε περισσότερα στο :

αρχείο pdf: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953282/pdf/najspt-01-016.pdf