Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Οι απεικονιστικές εξετάσεις για την οσφυαλγία (πότε χρειάζονται και πότε όχι)

από το Choosing Wisely®
της American Academy of Family Physicians


Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι βασανιστικός. Έτσι, φαίνεται να είναι καλή ιδέα το να βγάλουμε μια ακτινογραφία, μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για να βρούμε την αιτία του προβλήματος. Αλλά αυτό συνήθως δεν είναι αναγκαίο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Δεν σας βοηθήσουν να πάτε καλύτερα και πιο γρήγορα 
Οι περισσότεροι άνθρωποι με χαμηλή οσφυαλγία θα αισθάνονται καλύτερα σε περίπου ένα μήνα, είτε υποβληθούν σε μια απεικονιστική εξέταση, είτε όχι. Στην πραγματικότητα, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετες διαδικασίες που περιπλέκουν την αποκατάσταση του προβλήματος.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που έγινε σε 1.800 άτομα με πόνο στην πλάτη διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις αμέσως μετά την αναφορά του προβλήματος, δεν πήγαν καλύτερα και σε μερικές περιπτώσεις η κατάστασή τους επιδεινώθηκε, σε σχέση με τους ασθενείς που ακολούθησαν απλούστερα βήματα, όπως την εφαρμογή θερμότητας, την ήπια δραστηριότητα και την λήψη ήπιων αναλγητικών
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι σε περιστατικά οσφυαλγίας, οι πάσχοντες που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία κατά τον πρώτο μήνα, είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και πενταπλάσια αύξηση των ιατρικών εξόδων. Παρ όλα αυτά δεν κατάφεραν να ανακτήσουν γρηγορότερα.


Μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους  
Οι ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία, εκθέτουν σε ακτινοβολία, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Από πρόσφατη μελέτη, προβλέπεται η εμφάνιση 1.200 νέων κρουσμάτων καρκίνου, με βάση τα 2,2 εκατομμύρια αξονικών τομογραφιών του κάτω τμήματος της Σ.Σ., που εκτελέστηκαν στις Η.Π.Α. το 2007. 
Ενώ οι κλασικές ακτινογραφίες οσφύος παρέχουν λιγότερη ακτινοβολία, αυτή είναι ακόμη 75 φορές περισσότερη από μια ακτινογραφία θώρακος. 
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους άνδρες και τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, επειδή οι ​​ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία του κάτω τμήματος της Σ.Σ. μπορεί να εκθέσουν τους όρχεις και τις ωοθήκες σε ακτινοβολία. 
Επίσης, οι απεικονιστικές εξετάσεις συχνά αποκαλύπτουν ανωμαλίες της Σ.Σ., που θα μπορούσαν να είναι εντελώς άσχετες με τον συγκεκριμένο πόνο. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των ηλικιωμένων ατόμων που δεν ανέφεραν πόνο στην πλάτη, είχε μορφολογικες ανωμαλίες της Σ.Σ., που εμφανίστηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες. Οι διαπιστώσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν άσκοπη ανησυχία και να οδηγήσουν σε άσκοπες επαναληπτικές εξετάσεις και διαδικασίες, όπως προχωρημένη φαρμακευτική αγωγή ή μερικές φορές ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση.

 Είναι συχνά σπατάλη των χρημάτων 
Μια σειρά ακτινογραφιών οσφύος μπορεί να στοιχίσει στις Η.Π.Α. από περίπου $200 έως $290, μια μαγνητική ακτινογραφία από $880 έως $1.230 και μια αξονική τομογραφία από $1.080 έως $1.520, σύμφωνα με το  Health Care Blue Book. Οι απεικονιστικές εξετάσεις αντιπροσωπεύουν επίσης ένα μεγάλο κομμάτι από τα δισεκατομμύρια που δαπανούν οι Αμερικανοί για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας κάθε χρόνο, όχι μόνο για τις εξετάσεις αυτές, αλλά και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που προκαλούν .

Πότε οι απεικονιστικές εξετάσεις έχουν νόημα;
Μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να κάνετε μια απεικονιστική εξέταση αμέσως, εάν έχετε συμπτώματα σοβαρής επιδείνωσης ή νευρολογικής βλάβης ή ένα σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα, όπως ο καρκίνος ή φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης. Τα αναφερόμενα σημεία (red flags) που μπορεί να κάνουν αναγκαία μια τέτοια εξέταση, περιλαμβάνουν ιστορικό καρκίνου, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πυρετός, πρόσφατη λοίμωξη, απώλεια του ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, μη φυσιολογικά αντανακλαστικά ή απώλεια της δύναμης των μυών ή της αίσθησης στα κάτω άκρα. 
Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως δεν χρειάζεται καμμία εξέταση απεικόνισης για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη του πόνου και μόνο αφού έχετε δοκιμάσει μια ήπια αντιμετώπιση του προβλήματος.

πηγή:  http://www.choosingwisely.org/doctor-patient-lists/imaging-tests-for-lower-back-pain/