Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Μπορούν τα video games να βοηθήσουν στην οσφυαλγία;


19 Σεπτεβρίου 2018, University of Sydney



Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έχει βρει οτι ασκήσεις απο βιντεοπαιχνίδια που εκτελούνται στο σπίτι, μπορούν να μειώσουν τον χρόνιο οσφυϊκό πόνο σε ηλικιωμένους κατά 27%, κάτι που είναι συγκρίσιμο με τα οφέλη που αποκτώνται στα πλαίσια εποπτευομένων από φυσικοθεραπευτή προγραμμάτων κινησιοθεραπείας.

Δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Physical Therapy, αυτή η πρώτη έρευνα που μελέτησε την αποτελεσματικότητα των αυτο-διαχειριζόμενων ασκήσεων βιντεοπαιχνιδιών στο σπίτι, σε άτομα άνω των 55 ετών, που χρησιμοποιούσαν ένα Nintendo Wii-Fit-U.

Η οσφυαλγία είναι η πιο μειονεκτική και δαπανηρή μυοσκελετική κατάσταση παγκοσμίως, που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε ηλικιωμένους που αναπτύσσουν χρόνια συμπτώματα. Η χρόνια οφυαλγία γίνεται πιο σοβαρή και προκαλεί μεγαλύετρη αναπηρία με την πάροδο της ηλικίας. Έχει δε σημαντικό αντίκτυπο σε παραμέτρους της σωματικής λειτουργικότητας, όπως η ισορροπία, η δύναμη και η ταχύτητα βάδισης.

"Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις βιντεοπαιχνιδιών που εκτελούνται στο σπίτι είναι μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνια οσφυαλγία, καθώς οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση κατά 27% στον πόνο και κατά 23% αύξηση της λειτουργικότητας, μετά από τις ασκήσεις αυτές", δήλωσε ο Dr. Joshua Zadro, Φυσικοθεραπευτής και μεταδιδακτορικός ερευνητής από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ."Οι συμμετέχοντες εξασφάλισαν ευελιξία και μυϊκή ενίσχυση, εκτελώντας αερόβιες ασκήσεις για 60 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, στο σπίτι χωρίς την επίβλεψη θεραπευτή και η επίδραση ενός προγράμματος βιντεοπαιχνιδιών 8 εβδομάδων ήταν συγκρίσιμη με τα προγράμματα άσκησης που ολοκληρώθηκαν υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή.
Τα δομημένα προγράμματα άσκησης, όπως παρέχονται από τους φυσικοθεραπευτές, συνιστώνται για τη διαχείριση καταστάσεων χρόνιας οσφυαλγίας, αλλά δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση από τους πάσχοντες, με τις μη επιτηρούμενες ασκήσεις στο σπίτι. Ωστόσο, η μελέτη μας είχε υψηλή συμμόρφωση στις ασκήσεις βίντεοπαιχνιδιών, με τους συμμετέχοντες να ολοκληρώνουν κατά μέσο όρο το 85% των συνιστώμενων συνεδριών.Οι ασκήσεις βίντεοπαιχνιδιών είναι διαδραστικές, έχουν κατατοπιστικές οδηγίες, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνική εκτέλεσης και βαθμολογούν την απόδοσή του κάθε ασθενούς. Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά κίνητρα και πιθανόν να εξηγήσουν γιατί η συμμόρφωση με αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ υψηλότερη από άλλα προγράμματα, που έχουν δώσει οδηγίες στους ασθενείς να ασκούνται χωρίς επίβλεψη.
Τ
α μέσω βιντεοπαιχνιδιών προγράμματα άσκησης θα μπορούσαν να είναι μια ιδανική λύση για την αύξηση του κινήτρου των ηλικιωμένων να αυτοδιαχειρίζονται το πρόβλημά τους με την άσκηση στο σπίτι και να βελτιώνουν τις ικανότητές τους, με σκοπό να συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες παρά τον πόνο και τα άλλα υπάρχοντα συμπτώματα.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει μεγάλες δυνατότητες, καθώς οι επιβλεπόμενες επισκέψεις φυσικοθεραπείας μπορεί να είναι δαπανηρές και οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν εμπόδια στο να έχουν πρόσβαση σε αυτές στις επιβλεπόμενες υπηρεσίες.Οι ηλικιωμένοι με κακή φυσική λειτουργικότητα προτιμούν επίσης τις ασκήσεις στο σπίτι, καθώς η μετακίνηση σε δομές φυσικοθεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη."


Ο επιβλέπων της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Dr. Paulo Ferreira, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η πρόσφατη σειρά του περιοδικού Lancet για τον οσφυϊκό πόνο, τόνισε την ανάγκη για χαμηλού κόστους και προσιτές θεραπευτικές παρεμβάσεις."Δεδομένου του τεράστιου παγκόσμιου κόστους του χρόνιου οφυϊκού πόνου, η αύξηση της ικανότητας ενός ατόμου να αυτο-διαχειρίζεται τον πόνο του, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για θεραπευτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα", ανέφερε."Οι ασκήσεις βιντεοπαιχνιδιών με βάση το σπίτι θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς μειώνουν την εξάρτηση από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κάνει οικονομία σε πόρους. Ο εξοπλισμός είναι χαμηλού κόστους, περίπου στα $200 και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να μετικινηθούν για να επισκεφθούν τους ειδικούς.Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος περίθαλψης της Αυστραλίας, με μια μόνο συνεδρία για την οργάνωση και τη διδασκαλία των ασθενών για τη χρήση του προγράμματος. Είναι γνωστό ότι τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης απαιτούν πολύ περισσότερες συνεδρίες.Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την άριστη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτής της νέας προσέγγισης στη διαχείριση του οσφυϊκού πόνου, ιδιαίτερα επειδή μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και σε άτομα σε απομακρυσμένες κοινότητες, με περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπευτές".

Ο Dr. Zadro πρόσθεσε: "Αυτή η μελέτη δείχνει μια πολλά υποσχόμενη νέα κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των ηλικιωμένων που πάσχουν από οσφυαλγία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι περισσότερες θεραπευτικές επιλογές δεν έχουν δοκιμαστεί σε ηλικιωμένους.Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 60 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, συνεπώς η έρευνα σε αυτόν τον πληθυσμό είναι εξαιρετικά σημαντική".



Λεπτομέρειες μελέτης: Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου 60 συμμετεχόντων ηλικίας 55 ετών και άνω, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Η δοκιμή δεν έλαβε χρηματοδότηση από τη Nintendo Wii και δεν δηλώθηκε σύγκρουση συμφερόντων.




πηγή:  https://medicalxpress.com/news/2018-09-video-game-chronic-pain.html