Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

5 συμβουλές για την αποφυγή του χρόνιου πόνου



Από τον Joseph Brence, PT, DPT, FAAOMPT, COMT, DAC


 
1. Γνωρίστε τον πόνο. 
Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που δείχνει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο πόνος μας, μας δίνει μια εξαιρετική στρατηγική για τη διαχείριση του. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά! Απλά γνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα, καθώς και τον ρόλο τους στον πόνο, μπορείτε να βοηθηθείτε στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων συμπτωμάτων. Διαβάστε περισσότερα. 

2. Συνεχίστε να κινείστε (σταδιακά και σταθερά περισσότερο). 
Η ύπαρξη ενός ενεργητικού και υγιεινού τρόπου ζωής όχι μόνο βελτιώνει τη γενική ευημερία και την υγεία μας, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε χρόνιο πόνο. Το σώμα μας χτίστηκε για να κινείται και πρέπει να καταλάβουμε ότι, τουλάχιστον οι περισσότεροι πόνοι, δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν περισσότερο πόνο, όταν αυξήσουμε την κινητικότητά μας. Διαβάστε περισσότερα. 

3. Μιλήστε με έναν Φυσικοθεραπευτή. 
Εάν αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμό ή σας παρουσιαστεί ένας ξαφνικός πόνος, η συμβολή στην αντιμετώπιση του ενός Φυσικοθεραπευτή από νωρίς, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την σωστότερη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Οι Φυσικοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας, ειδικοί στο να εντοπίζουν και να θεραπεύουν τραυματισμούς και θα σας βοηθήσουν να καταρτίσετε την καλύτερη στρατηγική για την διαχείριση του πόνου σας. Όσο νωρίτερα αναζητάτε τη φροντίδα τους, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες που έχετε για την μη εμφάνιση χρόνιων συμπτωμάτων. Διαβαστε περισσότερα.

4. Μην εστιάζετε σε μια "εικόνα". 
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε μια διαγνωστική εικόνα (ακτινογραφία, τομογραφία αξονική ή μαγνητική) για να μας "δείξει την βλάβη που έχουμε", τις περισσότερες φορές, οι εικόνες αυτές μας δίνουν ελάχιστη πληροφορία για το τι προκαλεί τον πόνο. Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, τα οποία δεν είχαν συμπτώματα οσφυαλγίας, διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 90% από αυτούς είχε έναν εκφυλισμένο ή μετατοπισμένο δίσκο, το 36% είχε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και το 21% είχε σπονδυλική στένωση. Αυτό που εμφανίζεται σε μια διαγνωστική εικόνα μπορεί να σχετίζεται ή να μην σχετίζεται με τα συμπτώματά σας. Αν η απεικόνιση σας δείχνει κάτι σοβαρό, ο Φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε και θα σας οδηγήσει πίσω στη ζωή που θέλετε να ζήσετε! 

5. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου. 
Οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε χρόνιο πόνο μπορεί να είναι υψηλότερες αν αντιμετωπίζετε επίσης κατάθλιψη και άγχος. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Pain έδειξε ότι η κατάθλιψη, καθώς και μερικές άσχημες σκέψεις σχετικά με τον πόνο που θα ακολουθήσει την επέμβαση της ολικής αντικατάστασης του γόνατος, σχετίζονταν με τον μακροχρόνιο πόνο που ακολούθησε καιρό μετά την επέμβαση. Μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με την ψυχική υγεία σας καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το ταξίδι σας πολύ πιο ομαλά μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (
American Physical Therapy Association - ΑΡΤΑ)  ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους των οπιοειδών στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και την ασφαλή εναλλακτική της Φυσικοθεραπείας.
  
Μάθετε περισσότερα στη σελίδα #ChoosePT.




πηγή: https://www.moveforwardpt.com/Resources/Detail/top-5-tips-to-avoid-chronic-pain