Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

10 λόγοι για να (μην) ακολουθήσετε την Ομοιοπαθητική

από τον Θάνο Σ. Επαχτίτη



Στη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα στο ελληνικό Facebook, είδαμε το παρακάτω:



Ποια είναι η αλήθεια;

Ας ξεκινήσουμε από τα «τετριμμένα»:
Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης
Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. 
Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη
Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.
Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.
Εξυπακούεται ότι η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα.

Ας δούμε και τους επιμέρους λόγους για τους οποίους κάποιος «πρέπει να ακολουθήσει την ομοιοπαθητική».

1.Tα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυτικής κυρίως προέλευσης και γι’αυτό δεν προκαλούν παρενέργειες, ούτε εθισμό, όπως τα χημικά. Σε περίπτωση υπέρβασης της δοσολογίας, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όντως «περιέχουν» -μεταξύ άλλων- φυτικά και ορυκτά συστατικά. Η διάλυσή τους όμως πέρα σε επίπεδα 30C που είναι μια συνηθισμένη διάλυση για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα μόριο της ενεργής ουσίας (φυτικό, ορυκτό κτλ), στο τελικό φάρμακο. Επομένως είναι λογικό να μην έχουν παρενέργειες δεδομένου που είναι σκέτο νερό.
  
2. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και μπορούν να χορηγηθούν παράλληλα με πολλά χημικά, χωρίς αυτά να παρεμβαίνουν στην αποτελεσματικότητά τους.
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τη πρώτη περίπτωση, δηλαδή το γεγονός πως δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

3. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα περισσότερα χημικά.
Απόλυτα παραπλανητική διατύπωση. Είναι απαράδεκτο να πληρώνει κάποιος για «φάρμακα» που το μόνο που περιέχουν είναι καθαρό νερό ή ζάχαρη. Επιπλέον, κανένα ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν συνταγογραφείται και πρέπει να πληρώσετε όλο το ποσό από τη τσέπη σας, σε αντίθεση με τα κλασικά φάρμακα που εφόσον γραφτούν σε βιβλιάριο, ο ασθενής πληρώνει περίπου το 25% της αξίας.

4. Η συμμόρφωση με την Ομοιοπαθητική αγωγή είναι εύκολη, ακόμα και για τα παιδιά, διότι τα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα, είναι εύπεπτα και έχουν ευχάριστη γεύση.
Όντως, διότι τα υγρά σκευάσματα είναι καθαρό νερό και τα χάπια σκέτη ζάχαρη.

5. Η Ομοιοπαθητική αγωγή ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, από τα νεογνά μέχρι τους ηλικιωμένους. Ουσιαστική είναι επίσης η συμβολή της στη μητέρα και το έμβρυο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η ομοιοπαθητική αγωγή δεν ενδείκνυται για κανέναν. Η επιστήμη έχει αποφανθεί οριστικά πως η αποτελεσματικότητά της, δεν ξεπερνά το φαινόμενο placebo.

6. Είναι χρήσιμη τόσο για την αντιμετώπιση των οξέων, όσο και των χρονίων νοσημάτων.
Ψευδής και αναπόδεικτος ισχυρισμός. Ποτέ και πουθενά δεν έχει αποδειχτεί η αξία της ομοιοπαθητικής για οποιαδήποτε ασθένεια.

7. Με την Ομοιοπαθητική αγωγή επιτυγχάνεται ίαση/εξάλειψη της ασθένειας και όχι απλώς καταστολή των συμπτωμάτων.
Έχει αποδειχτεί πως τα όποια «αποτελέσματα» της ομοιοπαθητικής, βασίζονται αποκλειστικά στο φαινόμενο placebo.

8. Αποτελεί την καλύτερη δυνατή πρόληψη, ακόμα και για τις λεγόμενες κληρονομικές προδιαθέσεις.
Δεν υπάρχουν μελέτες που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.

9. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δεν την αποδυναμώνει, όπως συμβαίνει συχνά με τα χημικά φάρμακα.
Η ομοιοπαθητική δεν είναι σε θέση να ενισχύσει τον οργανισμό, διότι τα «φάρμακά» της, δεν περιέχουν ούτε ίχνος δραστικής ουσίας.

10. Η ολιστική ενίσχυση του οργανισμού συνεπάγεται δράση όχι μόνο στη σωματική σφαίρα, αλλά και στις ψυχοδιανοητικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα καλύτερη ψυχική υγεία, γενικότερη ευεξία και λιγότερα μελλοντικά προβλήματα υγείας.
Η λέξη «ολιστική» είναι της «μόδας» τα τελευταία χρόνια και προτρέπει στην αντιμετώπιση του ασθενή ως σύνολο και όχι μόνο για μια συγκεκριμένη πάθηση. Η ομοιοπαθητική φλερτάρει με δεισιδαιμονικές – προεπιστημονικές αντιλήψεις, ισχυριζόμενη πως «δρα» σε ενεργειακό επίπεδο, με τρόπο που δεν έχει καταφέρει ποτέ να εξηγήσει, πόσο μάλλον να αποδείξει.

Επιπλέον
Έχουν υπάρχει περιπτώσεις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις και παρενέργειες, διότι βρέθηκαν στην αγορά ομοιοπαθητικά σκευάσματα που περιείχαν στοιχεία (πχ αρσενικό) που δεν είχαν διαλυθεί σε επαρκή βαθμό. Όπως γράφει και ο Edzard Ernst, «Κάναμε έρευνα σε 5 ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και εξετάσαμε επίσης τα δικά μας εκτενή αρχεία για την ομοιοπαθητική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 38 πρωτογενείς αναφορές παρενέργειες που συνδέονται με τη χρήση της ομοιοπαθητικής. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που επηρεάστηκαν με αυτόν τον τρόπο δεν ήταν μικρός: 1159, ενώ αναφέρθηκαν επίσης 4 θάνατοι. Το συμπέρασμά μας ήταν ότι η ομοιοπαθητική έχει τη δυνατότητα να βλάψει τους ασθενείς τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο

Κάπου εδώ τελειώνει και το παραμύθι της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, έναντι των «τοξικών-χημικών» των φαρμακοβιομηχανιών.


ΥΓ: Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το πόσο έντιμο και ηθικό είναι να «ψαρεύεις» πελατεία από τη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα της Ελλάδας, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε το άρθρο σε ένα ορισμένο επίπεδο.








Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ

Tι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ


από την Lisa Genova
Απρίλιος 2017

Η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν πρέπει να είναι το "πεπρωμένο" του εγκεφάλου σας, λέει η νευροεπιστήμονας και ο συγγραφέας του βιβλίου "Still Alice", Lisa Genova. Μοιράζεται την τελευταία επιστημονική ερευνά για την ασθένεια - και κάποια πολλά υποσχόμενη έρευνα, για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να χτίσει έναν ανθεκτικό στην νόσο του Αλτσχάιμερ εγκέφαλο.






πηγή: https://www.ted.com/talks/lisa_genova_what_you_can_do_to_prevent_alzheimer_s#t-818358

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

HIV - Τι μπορεί να προσφέρει η Φυσικοθεραπεία;


από τον ιστότοπο Physiospot

του
21 Αυγούστου 2017

Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (C.D.C.) δημοσίευσε το 1981 τις πρώτες εκθέσεις για τον ιό HIV, ωστόσο η εμφάνιση συνδυαστικής αντιρετροϊικής θεραπείας με αναστολείς πρωτεάσης από το 1996, άλλαξε σημαντικά τη διαχείριση του HIV/AIDS, με σημαντική μείωση της θνησιμότητας.  
Το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV έχει βελτιωθεί εκθετικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες, με αποτέλεσμα η θεραπεία να έχει θεαματική επιτυχία και τώρα η δήλωση U=U εγκρίνεται παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV στην αντιρετροϊκή θεραπεία με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα τους, έχουν αμελητέο κίνδυνο για τη σεξουαλική μετάδοση του HIV.  
Συνεπώς, η ανίχνευση του ιού HIV θεωρείται μια χρόνια πάθηση και τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να αναμένουν να ζήσουν στο φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Δηλαδή, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και γηράσκουν με τον ιό HIV ή αποκτούν τον HIV σε μεγαλύτερη ηλικία. 
Με 36,7 εκατομμύρια άτομα σε αυτή την κατάσταση παγκοσμίως, από τους οποίους, περισσότεροι από το 50% να έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να προετοιμαστούν για μια επιδημία ασθενών με HIV σε μεγαλύτερες ηλικίες, με άγνωστες επιπτώσεις.Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γερνούν με τον ιό HIV, εκτιμάται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ότι μέχρι το 2028, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι 50 ετών και άνω.  

Έτσι, καθώς οι άνθρωποι γερνούν με τον ιό HIV, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε νέα προβλήματα που προκύπτουν από τον ιό ή από τις δυσμενείς επιπτώσεις της μακροχρόνιας αντιρετροϊικής θεραπείας ή της γήρανσης, με αποτέλεσμα την ολοένα και πιο επικρατούσα πολλαπλή νοσηρότητα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει φυσικά, γνωστικά, ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα υγείας.  
Επιστημονικά αυτά τα προβλήματα μπορεί να θεωρηθούν ως αναπηρία και η αποκατάσταση της στηρίζεται στην υποστήριξη των διαφόρων φυσικών, ψυχικών και κοινωνικών επιμέρους προβλημάτων. Το Episodic Disability Framework περιγράφει τις μοναδικές διαστάσεις της αναπηρίας που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV, όπου οι διακυμάνσεις ή η επεισοδιακή αναπηρία που βιώνουν, δημιουργεί περιόδους ευεξίας, που μπορούν να διακοπούν από περιόδους ασθένειας. Από αυτό το πλαίσιο, το ερωτηματολόγιο για την αναπηρία του HIV έχει αναπτυχθεί για να μετρήσει την παρουσία, τη σοβαρότητα και την επεισοδιακή φύση αυτής της αναπηρίας. Η αποκατάσταση, όπως η Φυσικοθεραπεία, συνιστάται στην υποστήριξη ηλικιωμένων ενηλίκων που ζουν με τον ιό HIV, ενώ οι αερόβιες ασκήσεις και οι ασκήσεις προοδευτικής αντίστασης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις αποκατάστασης και αυτοδιαχείρισης.  
Υπάρχουν εκπαιδευτικές ηλεκτρονικές ενότητες για την υποστήριξη της τεκμηριωμένης αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και μιας έκδοσης για την υποσαχάρια Αφρική. Επιπροσθέτως, οι ερευνητικές προτεραιότητες για την αποκατάσταση του HIV έχουν καθοριστεί σαφώς.Ωστόσο, παρόλο που η αποκατάσταση του HIV μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υποτιμάται διεθνώς. Συνήθως, η διαρκής φροντίδα για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV δεν περιλαμβάνει την Φυσικοθεραπεία. Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην πρόσβαση, την παροχή υπηρεσιών και, κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα. Η Φυσικοθεραπεία έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη συνεργασία με τους πάσχοντες από τον ιό HIV και τις κοινότητές τους, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους οδηγούς πολιτικής, με κύριο σκοπό την βελτίωση της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και την κοινωνική επανένταξη. 

Ενώ η αντιρετροϊκή θεραπεία δίνει διάρκεια στη ζωή, η Φυσικοθεραπεία (και η αποκατάσταση σε ευρύτερη κλίμακα) φέρνει την ποιότητα στην ζωή των πασχόντων.  

Με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να καλεί σε δράσεις: Rehabilitation 2030, είναι καιρός να συζητηθεί η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση, σε επίπεδο πολιτικής βούλησης, μια και ο πολύτιμος ρόλος της αναγνωρίζεται στην υποστήριξη των υφιστάμενων υπηρεσιών περίθαλψης των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV.Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων και νέων υπηρεσιών Φυσικοθεραπείας HIV. όπως η χρήση μιας "προσέγγισης αλλαγής καθηκόντων", όπου οι Φυσικοθεραπευτές εκπαιδεύουν λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό, για να ολοκληρώσουν πιο πολύπλοκα καθήκοντα σε περιβάλλον μειωμένων πόρων, μοντέλα παρεμβάσεων αποκατάστασης ασθενών σε νοσοκομειακές μονάδες εξωτερικών ασθενών, με σκοπό την αντιμετώπιση της επεισοδιακής αναπηρίας, τη μείωση των φραγμών και την βελτίωση της προσβασιμότητας και τέλος με την υιοθέτηση ομαδικών προγραμμάτων άσκησης για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών των ατόμων με HIV.




πηγή: https://www.physiospot.com/opinion/hiv-what-has-physiotherapy-and-rehabilitation-got-to-do-with-it/ 






Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτοτελές Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής- Επιστημονικά και Ακαδημαϊκά Κριτήρια, Νομική Τεκμηρίωση

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας πληροί όλα τα κριτήρια του πρόσφατου Ν.4485/2017, άρθρο 11, για την αυτοδύναμη λειτουργία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 


του Γεωργ. Παπαθανασίου, Καθηγητή
Αναπληρωτή Προέδρου και Διευθυντή Α΄ Τομέα Τμήματος Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Αθήνας



Α. Χρονικό Κρίσιμων Εξελίξεων

1.    Στις 9 Μαΐου 2017, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, εξαγγέλλει την ίδρυση  του «Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής» ως μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας δικαιώνοντας πολύχρονους θεσμικούς αγώνες όλου του κλάδου για την ένταξη των σπουδών της Φυσικοθεραπείας στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όμως, γρήγορα οι εξελίξεις ήρθαν να προβληματίσουν σοβαρά για το τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

2.    Στις 15 Ιουνίου 2017, με ομόφωνη απόφασή της η Συνέλευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας  του ΤΕΙ Αθήνας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο τεκμηριώνεται η πλήρης ακαδημαϊκή αυτοτέλεια του Τμήματος και η αυτοδύναμη ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

3.    Στις 26 Ιουνίου 2017, και στις 20, 21, 22 Ιουλίου 2017, ο υποφαινόμενος, Αναπληρωτής  Πρόεδρος  του  Τμήματος Φυσικοθεραπείας, αποστέλλει προς πολιτειακούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς κείμενα θέσεων με τα οποία περιγράφεται το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας και τεκμηριώνεται η αυτοτελής λειτουργία Αυτοδύναμου Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την καταξιωμένη στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Physiotherapy Department ή Department of Physical Therapy».

4.    Όμως, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» σχετικά με το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (30-7-2017 και 26-8-2017), αναφέρεται ότι στη νέα Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας συγχωνεύονται δημιουργώντας νέο Τμήμα με τον απαράδεκτο από κάθε άποψη τίτλο «Τμήμα Επιστημών Θεραπευτικής και Αποκατάστασης» (;).
[http://www.tovima.gr/society/article/?aid=894747, http://www.tovima.gr/society/article/?aid=897143]

5.    Στις 23 Αυγούστου 2017, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Αθήνας, μετά από εισήγηση του Πρύτανη κ. Μπρατάκου, αποφάσισε ομόφωνα ότι «θεωρεί απόλυτα θετική την εξαγγελία – «εμβληματική πρωτοβουλία», όπως ο ίδιος ανέφερε (9 Μαΐου 2017), του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  σχετικά  με τη δημιουργία  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως μετεξέλιξη των δύο ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, του ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά».  Υπογραμμίζεται όμως ότι, στην ως άνω απόφαση της Συγκλήτου δεν αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο σχέδιο συγχωνεύσεων Σχολών ή Τμημάτων του Ιδρύματος.
[https://www.esos.gr/arthra/52287/i-apofasi-tis-sygklitoy-toy-tei-athinas...

6.    Στις 24 Αυγούστου  2017, ο Πρύτανης  του ΤΕΙ Αθήνας ορίζει με απόφαση  του (7199/24-8-2017) τη συγκρότηση επιτροπών ανά Τμήμα της ΣΕΥΠ για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών για τα νέα προτεινόμενα Τμήματα, μέχρι την 15 Σεπτεμβρίου 2017 (!) Όμως, η απόφαση του Πρύτανη, δεν προσδιορίζει ποια είναι τα νέα προτεινόμενα Τμήματα του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου για τα οποία ζητά την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών!

7.    Τελικά, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, η Πρυτανεία του ΤΕΙ Αθήνας, σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποίησε προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ιδρύματος, παρουσίασε την πρόταση της προς το Υπουργείο Παιδείας. Στην πρόταση του ΤΕΙ Αθήνας, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας συγχωνεύεται με το Τμήμα Εργοθεραπείας σε νέο Τμήμα, με ακαθόριστο μέχρι στιγμής τίτλο (;). Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, η πρόταση του ΤΕΙ Αθήνας δεν έλαβε υπόψη την αντίθετη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, τις τεκμηριωμένες θέσεις που εγγράφως είχαν κοινοποιήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και οι Διευθυντές των Τομέων του Τμήματος, αλλά ούτε τους προβληματισμούς και τα επιχειρήματα του επαγγελματικού φορέα της Φυσικοθεραπείας και Θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΝΠΔΔ).



Β. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

1.    Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας πληροί όλα τα κριτήρια του πρόσφατου Ν.4485/2017, άρθρο 11, για την αυτοδύναμη λειτουργία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα:
i.    Στο Τμήμα ανήκουν 12 μέλη ΔΕΠ (1 υπό διορισμό) και ένα μέλος ΕΔΙΠ. Από τα 13 μέλη Διδακτικού Προσωπικού τα 9 μέλη είναι Διδάκτορες, (οι 6 κάτοχοι Διδακτορικών Τίτλων από Ιατρικές Σχολές της ημεδαπής ή αλλοδαπής). Στο Τμήμα υπηρετούν 2 Καθηγητές πρώτης βαθμίδας και 1 Αναπληρωτής Καθηγητής.
ii.    Το Τμήμα έχει 900 περίπου ενεργούς φοιτητές.

2.    Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε ό ίδιος ο Υπουργός και η αντίστοιχη οκταμελής επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
[Υπουργείο Παιδείας, esos.gr 17 Ιουλίου 2017, https://www.esos.gr/arthra/51807/me-diethnos-anagnorismena-epistimonika-.... Ειδικότερα:
i.    Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο» ► «PHYSICAL THERAPY ή PHYSIOTHERAPY» (1Ο Κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας). Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη, συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη η οποία απαιτεί σε βάθος θεωρητική γνώση και σημαντική εργαστηριακή, κλινική και πρακτική εκπαίδευση η οποία οδηγεί στην οργάνωση προληπτικών παρεμβάσεων (Πρόληψη), στην αναγκαία διαφορική αξιολόγηση και τον κλινικό συλλογισμό για την τεκμηριωμένη επιλογή, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου θεραπείας (Αποκατάσταση). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αυστραλία τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας είναι αυτοτελή, ενταγμένα στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, με διακριτό τίτλο Physiotherapy ή Physical Therapy Department και με δυνατότητα μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών. Οι σπουδές στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, έχουν αξιολογηθεί (εξωτερική αξιολόγηση), καλύπτουν τις προδιαγραφές και έχουν αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (World Confederation for Physical Therapy, WCPT) και την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της WCPT. Η WCPT δημιουργήθηκε το 1951, εκπροσωπεί 113 Εθνικούς Συλλόγους Φυσικοθεραπευτών, έχει γνωμοδοτικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και επίσημη σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) (http://www.wcpt.org/what-is).

ii.    Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας «ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (2ο Κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας). Η Φυσικοθεραπεία διαχειρίζεται την υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, ενώ εντάσσεται διεθνώς ως κλινική επιστήμη, στις Επιστήμες Υγείας, όπως η Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική, η Επιστήμη της Διατροφής, κλπ. Απαιτεί συνεχή παραγωγή νέας γνώσης μέσα από την έρευνα, η οποία θα πρέπει να συνδέεται με τον εκάστοτε πληθυσμό/έθνος και να παράγει, μέσα από καινοτομίες, τεχνογνωσία. Είναι αναγκαία, ως παρεχόμενη υπηρεσία, διότι με σχετικά χαμηλό κόστος βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χαρακτηριστικά κάθε σύγχρονης και αναπτυγμένης κοινωνικά Ευρωπαϊκής χώρας. Για τους ανωτέρω λόγους, η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την επαγγελματική και θεσμική αυτοτέλεια της Φυσικοθεραπείας, αναγνωρίζοντας την κεντρική ομοσπονδία του κλάδου, τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών», ως «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου  Δικαίου»  (Ν.3599/2007, ΦΕΚ 176/1.10.2007,τ.΄ Α) και θεσμικό συνομιλητή της.
iii.    Με βάση σχετική μελέτη με θέμα «Στατιστικά Στοιχεία Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 για το ΤΕΙ Αθήνας» (Παπαγεωργίου Έφη, 2017), «το Τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το καλύτερο Τμήμα της ΣΕΥΠ και ολόκληρου του ΤΕΙ Αθήνας, με τις υψηλότερες επιδόσεις τόσο για τον πρώτο (18.530 μόρια) όσο και για τον τελευταίο υποψήφιο (17.425 μόρια)». Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και σε πρόσφατη μελέτη της συγγραφέως για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017.

3.    Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας πληροί τις προϋποθέσεις του Ν.4485/2017, άρθρο 9, παρ.2, σύμφωνα με το οποίο «Το Τμήμα προάγει την επιστήμη, την τεχνολογία ή τις τέχνες στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο». Με την έννοια αυτή, δεν είναι κατανοητή η ανακοινωθείσα στις 8-9-2017 πρόταση του ΤΕΙ Αθήνας για τη δημιουργία ενός Τμήματος ΑΕΙ το οποίο θα θεραπεύει δύο (!) πλήρως διακριτά σε διεθνές επίπεδο επιστημονικά πεδία και γνωστικά αντικείμενα, δηλαδή τη Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy - Physiotherapy) και την Εργοθεραπεία (Occupational Therapy). Δεν είναι κατανοητή η πρόταση για τη δημιουργία ενός Τμήματος ΑΕΙ, χωρίς εισαγωγικές κατευθύνσεις, που θα εκπαιδεύει επιστήμονες αποφοίτους με πλήρως διακριτά επαγγελματικά προσόντα.  Πως είναι δυνατόν από τη μία πλευρά η Πολιτεία (Υπουργείο Υγείας) να έχει αναγνωρίσει τις ανώτατες επαγγελματικές ομοσπονδίες της «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» και της «ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» ως πλήρως αυτοτελή «Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου» και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας να δεχτεί πρόταση συγχώνευσης των δύο αναφερθέντων γνωστικών αντικείμενων και διεθνώς διακριτών επιστημονικών πεδίων σε ένα Τμήμα με ακαθόριστο, στην καλύτερη περίπτωση, τίτλο;


Γ. Συμπερασματικά:

•    Η Φυσικοθεραπεία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά επιστημονικού πεδίου και γνωστικού αντικειμένου Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κλινικό προσανατολισμό.

•    Το  επιστημονικό πεδίο και γνωστικό αντικείμενο της Φυσικοθεραπείας θα πρέπει να  θεραπεύεται από την Αυτοτελή Λειτουργία Αυτοδύναμου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα πρέπει να φέρει τον τίτλο «Τμήμα Φυσικοθεραπείας», τίτλος διεθνώς καθιερωμένος, αναγνωρίσιμος και καταξιωμένος στην Ελληνική κοινωνία.

•    Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας αντιστοιχεί πλήρως στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο της «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

•    Η λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Φυσικοθεραπείας, η ενδυνάμωσή του με νέα μέλη ΔΕΠ σύγχρονων φυσικοθεραπευτικών γνωστικών αντικειμένων και η οργάνωση σε αυτό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών με την προώθηση της έρευνας, θα συμβάλλει στην κατάρτιση επιστημόνων και στελεχών για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η ελκυστικότητα του νέου Πανεπιστημίου και θα διασφαλισθούν τόσο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος, όσο και η δυνατότητα ισοτιμίας του Πτυχίου Φυσικοθεραπείας με άλλα Ιδρύματα της Αλλοδαπής.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας 2017 (30 Σεπτεμβρίου)

Tο κοινωνικό μήνυμα που αφορά τις δράσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας , με δωρεάν πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας από 25 έως 29 Σεπτεμβρίου, με δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους , στο οποίο συμμετέχει εθελοντικά ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής την Εθνικής Ελλά-δος Γιώργος Καραγκούνης.




πηγή: https://www.facebook.com/1621573438126207/videos/1950066555276892/